Brukere online: 1690
Brukere i dag: 7215
Brukere siste 7 dager: 232177
Dette er en gammel oppskrift fra bygda som opprinnelig har koppemål. Saup er et gammeldags ord for surmelk. Jeg fikk oppskriften på denne kaken fra min tante Kirsten for mange år siden, og jeg elsket den fra første bit! Kakene er holdbare og smaker nydelig av kanel, sjokolade og kaffe.
Oppskriften er til stor langpanne.

2 egg
6 dl kefir
6 dl sukker
150 g smør
1 ts eddik
2 ts natron
9 dl hvetemel
6 ts kanel
Glasur:
100 g kokesjokolade
75 g smør
3/4 dl kaffe
5 dl melis
Smelt og avkjøl smøret. Rør sammen kefir og egg i en stor bakebolle. Bland i sukker, kanel og smøret. Rør ut natron i eddik og tilsett. Sikt i hvetemel til slutt og rør til en jevn deig.
Hell deigen i en bakepapirkledd stor langpanne (ca 30x40 cm). Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i 30 min. Avkjøl. Hvelv kaken på rist og ta av bakepapiret.
Lag glasur ved å smelte smør og sjokolade sammen med kaffe i en liten kjele. Ta kjelen av platen og rør i melis til en glatt glasur. Bre over kaken. La glasuren stivne litt. Del kaken opp i firkanter.
Hvis du ønsker en mindre kake, kan du halvere oppskriften og lage den i en liten langpanne (ca 20X30 cm).
Kaken er kjempefin å fryse også med glasuren på.
6 kommentarer
For ordens skyld: Saup er
For ordens skyld: Saup er ikke et gammelt ord for surmelk ( noe det står under linken til denne siden på nettet)
det er væske som blir att når smøret har skilt seg ut under kinning.
Men idag bruker vi surmelk i stedet
Hilsen Ellen
OK, Ellen, du har sikkert
OK, Ellen, du har sikkert rett i det. Men kaken blir i alle fall veldig god med vanlig surmelk:)
Hvilken type eddik brukes ?
Hvilken type eddik brukes ?
Saup (kjernemelk) vert kalla
Saup (kjernemelk) vert kalla buttermilk på engelsk. Vi som orienterer oss ein del på nettet veit at den vert mykje brukt i kaker og anna mat i andre land. Vi fekk kjøpt saup her i landet på 60-talet, no er den ikkje å få, av ein eller anna grunn! Det er dumt. - Sjølv om det går fint å erstatte den med kefir, altså!
Hei! Jeg fulgte oppskriften…
Hei!
Jeg fulgte oppskriften men min kake ble helt kompakt og virker rett og slett "ustekt" selv om jeg har lagt til i steketiden.
Hva kan årsaken være? 😊
Selv om det er ett par år…
Selv om det er ett par år siden du prøvde denne oppskriften så fikk jeg smake denne kaken i går og hun som hadde bakt den sa at man ikke måtte bruke mixmaster men røre inn melet for hånd med en slikkepott for å få den luftig. Jeg har sjøl en oppskrift på krydderurter og kefir og den blir kladdete og bemerket at den i går var så luftig.. så jeg skal prøve denne og bruke slikkepott. Nydelig kake. Hun hadde dessuten oboy og ikke kakao eller sjokolade i kremen oppå...
Skriv ny kommentar