Solboller


Det er en fantastisk nydelig årstid vi har foran oss nå! Dagene blir bare lysere og lysere og varmere og varmere...

 

 

I Nord-Norge vet de i alle fall å sette pris på soldagene, for der er det lang tradisjon for å markere de første etterlengtede solstrålene og at mørketiden er over med en skikkelig solfest og nybakte "Solboller"!

 

 

Dette er nydelige hveteboller fylt med vaniljekrem som pyntes med siktet melis eller melisglasur.

 

 

Lag gjerne vakkert blomstermønsteret på bollene! Smile

 

 

Se også oppskrift på "Solskinnsboller", som har kanelfyll i tillegg til vaniljekremen.

 

 

 

Ingredienser:

♥ 200 g smør
♥ 5 dl melk
♥ 50 g gjær
♥ 2 ts kardemomme
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 150 g sukker
♥ 11-12 dl hvetemel

Fyll:
♥ 5 dl vaniljekrem

Pynt:
♥ 3 dl melis
♥ 2-3 ss vann

 

Fremgangsmåte:

Smelt smør og bland med melk. Varm til blandingen er lunken (37°C). Smuldre opp gjæren i en bakebolle og løs opp i den lunkne smør- og melkeblandingen. Tilsett kardemomme, vaniljesukker, sukker og mesteparten av melet til en løs deig. Heves til dobbelt størrelse (ca 40 min).

Ta deigen på bakebordet og kna inn resten av melet. Form store boller som settes på bakepapirkledd stekeplate og trykkes helt flate med hånden. Etterhev i 20 min.

Trykk en stor fordypning i midten av hver bolle med fingrene og legg en stor ss vaniljekrem i fordypningen. Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i 10 min. Avkjøles helt.

 

 

Lag melisglasur av melis og vann og pynt bollene med glasuren.

 

 

Det blir mange, store, deilige Solboller av denne oppskriften!  Smile

 

 

 

Tips:

Bruk gjerne melisglasur på tube fra Dr Oetker, den er lettvint å bruke og stivner fint på bollene.

 

 

Solboller er fine å fryse.

 

 

Solboller er som sagt populære i Nord-Norge. I Tromsø er de kjent for å lage sin egen variant av "Solboller". Der lages de mer lignende "Berlinerboller", men også disse fylles med vaniljekrem.

 

 

Gled deg selv og andre med myke, deilige Solboller!  Grin

 

 

Så fine og så gode!

 

 

 

 

JEG VILLE BRINGE DEG SOLEN

Jeg ville bringe deg solen,
om du ble redd i mørke.
Jeg ville stanset regnet,
om du trengte tørke.
Jeg ville fanget en stjerne,
for å lyse din vei.
Var dette mulig,
ville jeg gjordt det for deg!
Jeg ville gitt deg regnbuen,
om dagen var grå.
Jeg ville stoppet tiden,
så du kunne rekke å forstå.
Jeg ville funnet verdens ende,
om det var dit du ville dra.
For alt jeg ønsker;
er at du skal ha det bra.
 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Solboller
Ingredienser

200 g smør
5 dl melk
50 g gjær
2 ts kardemomme
2 ss vaniljesukker
150 g sukker
11-12 dl hvetemel

Fyll:
5 dl vaniljekrem

Pynt:
3 dl melis
2-3 ss vann

Fremgangsmåte

Smelt smør og bland med melk. Varm til blandingen er lunken (37°C). Smuldre opp gjæren i en bakebolle og løs opp i den lunkne smør- og melkeblandingen. Tilsett kardemomme, vaniljesukker, sukker og mesteparten av melet til en løs deig. Heves til dobbelt størrelse (ca 40 min).

Ta deigen på bakebordet og kna inn resten av melet. Form store boller som settes på bakepapirkledd stekeplate og trykkes helt flate med hånden. Etterhev i 20 min.

Trykk en stor fordypning i midten av hver bolle med fingrene og legg en stor ss vaniljekrem i fordypningen. Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i 10 min. Avkjøles helt.

Lag melisglasur av melis og vann og pynt bollene med glasuren.

Tips

"Solboller" er fine å fryse.

"Solboller" er som sagt populære i Nord-Norge. I Tromsø er de kjent for å lage sin egen variant av "Solboller". Der lages de mer lignende "Berlinerboller", men også disse fylles med vaniljekrem.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

4 kommentarer

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift