Fikenmarmelade med appelsin og vanilje


Hei,

Håper helgen har vært bra! Smile

Julen er vel ryddet unna i de fleste hjem nå, men kanskje du har noen tørkede fiken igjen?  Det hadde jeg, fant jeg ut, så i helgen lagde jeg en supergod fikenmarmelade som jeg smaksatte med appelsin og vanilje.

Jeg serverte marmeladen til den engelske osten Blue Stilton fra Cropwell Bishop (som er ekstra stilig siden den selges i krukke og som jeg har fått totalt dilla  på for tiden..), nøtter i honning og nybakt Fikenkake med kanel....

 

 

Dette kommer jeg til å ha til frokost, lunsj og middag (og kveldsmat) hver dag denne uken!!  Icon e biggrin

 

Ingredienser:

♥ 250 g tørkede fiken
- -
♥ 2,5 dl presset appelsinsaft (se tips)
♥ 2 dl sukker
♥ 1 vaniljestang


Fremgangsmåte:

La fiken ligge i bløt i vann, gjerne i et par timer. Sil vekk vannket. Rens fikenene ved å klipp av de korte, harde stilkene.

Skjær eller klipp opp fikenene i mindre biter og ha i en tykkbunnet kjele. Tilsett presset appelsinsaft og sukker. Snitt opp vaniljestangen og skrap ut frøene på innsiden. Ha både vaniljefrø og vaniljestangen i kjelen.

La det hele småkoke uten lokk i ca 20 min, eller til du synes at marmeladen er passe tykk (den stivner etter at den har blitt avkjølt, se tips). Rør innimellom og pass på at blandingen ikke svir seg.

Ta kjelen av platen og fjern vaniljestangen.

Ha marmeladen på rent glass og avkjøl.

 

 

Tips:

♥ Bruk helst presset saft fra søte appelsiner. Du bruker ca. 2 stk (litt avhengig av hvor saftige de er). Det blir også supergodt med presset saft fra klementiner. Til nød kan du selvsagt bruke ferdigkjøpt appelsinjuice også.

♥  Det er en smaksak hvor tykk man liker marmeladen. Personlig synes jeg den ikke bør være altfor tykk, men heller littegrann flytende når man har den over osten. Tilpass koketiden alt ettersom hvor tykk du vil ha din marmelade, men husk som sagt at den vil bli enda tykkere etter at den er avkjølt.

♥  Fikenmarmeladen smaker best romtemperert sammen med romtemperert ost. Ta altså både marmeladen og osten ut av kjøleskapet en god stund før servering.


Fikenmarmelade er fantastisk godt tilbehør til alle slags oster! Se mange flere varianter av fikenmarmelade her på Det søte liv.

 

Jeg brukte fikenmarmeladen denne gangen sammen med Blue Stilton i krukke fra Cropwell Bishop (kjøpt hos Harrods i London, men jeg har også sett denne osten i norske ostedisker, blant annet hos Coop Mega).

 

 

Honning i nøtter er jo alltid supert tilbehør til ost.  Yum 

Her brukte jeg en blanding av valnøtter og pistasjnøtter i akasiehonning.

Jeg synes dette er supergodt på knekkebrød, men i helgen ble det ekstra luksus med nybakt Fikenkaken med kanel, som du finner her på Det søte liv.

 

 

NAM!  Anbefales!  Smile


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Fikenmarmelade med appelsin og vanilje
Ingredienser

♥ 250 g tørkede fiken
- -
♥ 2,5 dl presset appelsinsaft (se tips)
♥ 2 dl sukker
♥ 1 vaniljestang

Fremgangsmåte

La fiken ligge i bløt i vann, gjerne i et par timer. Sil vekk vannet. Rens fikenene ved å klipp av de korte, harde stilkene.

Skjær eller klipp opp fikenene i mindre biter og ha i en tykkbunnet kjele. Tilsett presset appelsinsaft og sukker. Snitt opp vaniljestangen og skrap ut frøene på innsiden. Ha både vaniljefrø og vaniljestangen i kjelen.

La det hele småkoke uten lokk i ca 20 min, eller til du synes at marmeladen er passe tykk (den stivner etter at den har blitt avkjølt, se tips). Rør innimellom og pass på at blandingen ikke svir seg.

Ta kjelen av platen og fjern vaniljestangen.

Ha marmeladen på rent glass og avkjøl.

Tips

♥ Bruk helst presset saft fra søte appelsiner. Du bruker ca. 2 stk (litt avhengig av hvor saftige de er). Det blir også supergodt med presset saft fra klementiner. Til nød kan du selvsagt bruke ferdigkjøpt appelsinjuice også.

♥  Det er en smaksak hvor tykk man liker marmeladen. Personlig synes jeg den ikke bør være altfor tykk, men heller littegrann flytende når man har den over osten. Tilpass koketiden alt ettersom hvor tykk du vil ha din marmelade, men husk som sagt at den vil bli enda tykkere etter at den er avkjølt.

♥  Fikenmarmeladen smaker best romtemperert sammen med romtemperert ost. Ta altså både marmeladen og osten ut av kjøleskapet en god stund før servering.

1 kommentar

Nå har jeg forsøkt denne oppskriften, og det rakk til to små syltetøy glass. Nå gleder jeg meg til å i dem vekk til jul! Prøvesmakte marmeladen og den er virkelig god, jeg kjenner at den blir nydelig til ost. Takk for super oppskrift!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift