Daddelmarsipan


Marsipan er jo så godt! Noe av det beste jeg vet faktisk! Yum 

Du finner oppskrift på kjempegod Hjemmelaget marsipan fra før her på Det søte liv.

Denne gangen har jeg laget en kjempesunn og vegansk variant, som lages med KUN MANDLER OG DADLER!

 

 

Både konsistens og smak blir nydelig synes jeg!

 

 

Til fest kan du gjerne pynte med mørk sjokolade (og hakkede mandler og gullstøv Smile ). 

 

 

Prinsippet for å lage daddelmarsipan er enormt enkelt. Bare ta dobbelt så mye mandler som dadler og kjør det sammen i en food processor.

Tilpass porsjonen etter hvor mye marsipan du ønsker å lage om gangen. Jeg synes denne porsjonen er passe stor til vanlig (og så er det jo så lettvint å lage mer senere): 

 

Ingredienser:

♥ 200 g mandler
♥ 100 g dadler (vekt uten stener)


Fremgangsmåte:

Ha mandler og dadler i en food processor med hakkekniv.

Kjør blandingen sammen helt til den blir jevn og bløt nok til at du kan klemme den sammen. 

Form marsipanen til kuler

 

 

.. eller marsipanbrød.

 

 

Du får lekre marsipanbrød hvis du legger dem på bakepapir og pensler dem med smeltet sjokolade (du kan også dyppe kulene i smeltet sjokolade).

Jeg drysset også over hakkede mandler og gullstøv (se tips).

 

 

La sjokoladen stivne og bruk en kniv til å skjære bort overflødig sjokolade.

 

 

Lekker konfektmarsipan!

 

 

Tips:

♥ Jeg har her ikke skåldet mandlene som gjør at marsipanen får en mørkere farge. Det er såklart ikke noe i veien for å bruke skåldede mandler i stedet.

♥ Jeg har testet å lage daddelmarsipan med ferdigkjøpt mandelmel og brukte da 300 g mandelmel til 100 g bløte dadler. Hvis du ser nøye på bildene, ser du at kulene er litt grovere og er laget med hele mandler, mens marsipanbrødene er litt finere og er laget med mandelmel. 

♥ Jeg bruker store, bløte dadler. Hvis dine er tørre, kan det hjelpe å bløtlegge dem en kort stund i kokende vann.

♥ Noen liker å tilsette litt agavesirup, men personlig synes jeg det ikke trengs noe søtning utover dadlene. 

♥ Marsipanmassen skal ha såpass bløt konsistens at den er fin å forme, men uten å være klissete. Du kan justere konsistensen ved å tilsette litt mer dadler hvis marsipanen er for tørr, eller tilsette mer malte mandler hvis marsipanmassen er for bløt. 

♥ Daddelmarsipan har lang og god holdbarhet. Jeg har pakket marsipanen godt inn (først i bakepapir og deretter i aluminiumsfolie) og oppbevart i kjøleskapet, og da var den like god også etter en måned.

♥ Det er vanskelig å si hvor mange marsipanbiter du får av oppskriften, for det kommer jo selvfølgelig an på hvor store figurer du lager, men et tips er at jeg lagde lagde dobbel porsjon her for å kunne forme både marsipankulene (laget med hele, uskåldede mandler) og marsipanbrød (laget med mandelmel). 

♥ Gullstøvet jeg har pyntet med er gullfarget kakestøv fra Mill & Mortar (fås kjøpt hos flere av butikkene til Meny og Bunnpris). 

 

 

Yummy, sunn marsipan - som er et veldig godt alternativ til de som ønsker konfekt som både er glutenfri, sukkerfri, melkefri og eggfri. 

 

 

Men daddelmarsipan er også et kjekt supplement til sånne som meg, som har kakebordet fullt av vanlige kaker og konfekt som jeg nyter med god samvittighet, men som likevel setter pris på en sunnere variant innimellom.  

 ♥  

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Daddelmarsipan
Ingredienser

♥ 200 g mandler
♥ 100 g dadler (vekt uten stener)

Fremgangsmåte

Ha mandler og dadler i en food processor med hakkekniv.

Kjør blandingen sammen helt til den blir jevn og bløt nok til at du kan klemme den sammen. 

Form marsipanen til kuler eller marsipanbrød.

Du får lekre marsipanbrød hvis du pensler dem med smeltet sjokolade og drysser over hakkede mandler og gullstøv.

Tips

♥ Jeg har her ikke skåldet mandlene som gjør at marsipanen får en mørkere farge. Det er såklart ikke noe i veien for å bruke skåldede mandler i stedet.

♥ Jeg har testet å lage daddelmarsipan med ferdigkjøpt mandelmel og brukte da 300 g mandelmel til 100 g bløte dadler. Hvis du ser nøye på bildene, ser du at kulene er litt grovere og er laget med hele mandler, mens marsipanbrødene er litt finere og er laget med mandelmel.  

♥ Jeg bruker store, bløte dadler. Hvis dine er tørre, kan det hjelpe å bløtlegge dem en kort stund i kokende vann.

♥ Noen liker å tilsette litt agavesirup, men personlig synes jeg det ikke trengs noe søtning utover dadlene. 

♥ Marsipanmassen skal ha såpass bløt konsistens at den er fin å forme, men uten å være klissete. Du kan justere konsistensen ved å tilsette litt mer dadler hvis marsipanen er for tørr, eller tilsette mer malte mandler hvis marsipanmassen er for bløt. 

♥ Daddelmarsipan har lang og god holdbarhet. Jeg har pakket marsipanen godt inn (først i bakepapir og deretter i aluminiumsfolie) og oppbevart i kjøleskapet, og da var den like god også etter en måned.

♥ Det er vanskelig å si hvor mange marsipanbiter du får av oppskriften, for det kommer jo selvfølgelig an på hvor store figurer du lager, men et tips er at jeg lagde lagde dobbel porsjon her for å kunne forme både marsipankulene (laget med hele, uskåldede mandler) og marsipanbrød (laget med mandelmel). 

♥ Gullstøvet jeg har pyntet med er gullfarget kakestøv fra Mill & Mortar (fås kjøpt hos flere av butikkene til Meny og Bunnpris). 

3 kommentarer

Daddel er ikke sukkerfri, tvert imot, den er svært rik på sukker, det er derfor den er søt!

Mono- og disakkarider: 68 g pr. 100 g daddel (ref: Matvaretabellen)

-Monosakkarider er enkeltmolekyler av sukker, og finnes i de fleste karbohydrater. Fruktose finner du i frukt, grønnsaker og honning, og fruktosen blir omdannet til glukose via leveren.
-Disakkarider, en gruppe sukkerarter hvor molekylene er dannet av to monosakkaridmolekyler (det vil si enkle sukkermolekyler) under avspalting av vann.
Vanlig sukker (rørsukker) er et disakkarid av monosakkaridene glukose og fruktose.

Alt av frukt og også endel "søte" grønsaker inneholder sukker. Mengden varierer.

Men godt er det :-)

Hei IA. Tror nok samtlige er klar over at frukt, inkludert dadler, inneholder naturlig søtning :) men denne oppskriften er uten tilsatt sukker. Der har vi forskjellen.

Nydelig smak på disse, forresten!

Hei ! Hvilken foodprosessor bruker du ? Ønsker gjerne å lage sunne godteri, men det har skjedd noe rart med min foodprosessor som er bare et år gammel. I starten gikk det bra å kjøre dadler med nøtter, men nå er det slik at knivene går fort, mens innholdet sitter fast rundt knivene uten å bli malt ordentlig. Fortvilelse. Har du opplevd noe sånt ? Har prøvd å spørre flere, men har ikke fått noen svar. Takk på forhånd :)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift