Stikkelsbærsyltetøy


Jeg er så heldig å ha busker med både røde og grønne stikkelsbær der jeg bor, og nå er de akkurat passe modne.

Fryseren er fylt opp og i dag har jeg laget utrolig godt syltetøy av begge typene stikkelsbær.

Søtt, syrlig og nydelig!

 

 

Stikkelsbærsyltetøy smaker godt på brødskiva, boller, vafler og hva det skulle være....

Stikkelsbærsyltetøy smaker forresten også veldig godt som tilbehør til gode oster, som for eksempel Brie og Taleggio, men også mange flere typer oster!   Yum

 

Ingredienser:

Syltetøy med røde stikkelsbær:
♥ 600 g stikkelsbær
♥ 0,5 dl vann
♥ 300 g syltesukker (se tips)


Syltetøy med grønne stikkelsbær:
♥ 600 g stikkelsbær
♥ 0,5 dl vann
♥ 400 g syltesukker (se tips)


Fremgangsmåte:

Jeg lager rødt og grønt stikkelsbærsyltetøy hver for seg i hver sin kjele.

Start med å rense stikkelsbærene (dvs. fjerne stilker og unødvendig "rusk" på undersiden av stikkelsbærene).

Ha bærene i kjelen med vann. La bærene småkoke i ca. 10-15 minutter, slik at de sprekker opp og begynner å gå i stykker. Ha i syltesukkeret og småkok syltetøyet i noen få minutter til, slik at sukkeret smelter og syltetøyet begynner å tykne. Fjern eventuelt hvitt skum som legger seg på toppen av syltetøyet.

Ta kjelen av platen og avkjøl syltetøyet litt før du har det i en syltetøyskål (hvis du vil spise det med en gang) eller på tett syltetøyglass (hvis du vil oppbevare det lenger).

 

Deilig syltetøy med røde stikkelsbær!

 

 

 

Det grønne stikkelsbærsyltetøyet får stilig farge og smaker minst like godt!

 

 

Stikkelsbærsyltetøy er skikkelig norsk sommer!
 


Tips:

♥ Jeg bruker litt mer sukker i syltetøyet med de grønne stikkelsbærene siden de grønne stikkelsbærene er litt surere enn de røde stikkelsbærene. Merk at sukkermengden er veiledende. Jeg synes den angitte mengde er passe, men du må selv smake deg til hvor søtt syltetøy du liker.

♥ Det går fint å lage syltetøy av frosne stikkelsbær dersom du skulle ha det i fryseren. Det vil ta litt lenger tid før de tiner, men følg for øvrig den samme fremgangsmåten som ovenfor.

♥ Syltesukker er sukker tilsatt pektin og fås kjøpt i de fleste velassorterte matvarebutikkene. Pektin gjør at syltetøyet tykner mer enn om du bruker vanlig sukker, men bortsett fra at syltetøyet blir litt tynnere, går det helt greit å lage syltetøy med vanlig sukker.

♥ Syltetøyet bør oppbevares kjølig. Syltetøy i åpen syltetøyskål bør spises opp i løpet av noen dager. Skal du oppbevare det over lengre tid, anbefaler jeg deg å fryse det ned enten i syltetøyglass (ikke fyll dem helt fulle ellers sprekker glassene i fryseren) eller i plastbokser.

♥ Denne porsjonen syltetøy er ikke så veldig stor og gir nok til ett stort syltetøyglass av hver type. Det er bare å gange opp oppskriften hvis du vil lage syltetøy av en større porsjon stikkelsbær.

 

Alle oppskriftene med stikkelsbær her på Det søte liv finner du HER.

 

Har du tilgang på stikkelsbær, må du ikke nøle med å lage deg dette nydelige syltetøyet!

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Stikkelsbærsyltetøy
Ingredienser

Syltetøy med røde stikkelsbær:
♥ 600 g stikkelsbær
♥ 0,5 dl vann
♥ 300 g syltesukker (se tips)

Syltetøy med grønne stikkelsbær:
♥ 600 g stikkelsbær
♥ 0,5 dl vann
♥ 400 g syltesukker (se tips)

Fremgangsmåte

Jeg lager rødt og grønt stikkelsbærsyltetøy hver for seg i hver sin kjele.

Start med å rense stikkelsbærene (dvs. fjerne stilker og unødvendig "rusk" på undersiden av stikkelsbærene).

Ha bærene i kjelen med vann. La bærene småkoke i ca. 10-15 minutter, slik at de sprekker opp og begynner å gå i stykker. Ha i syltesukkeret og småkok syltetøyet i noen få minutter til, slik at sukkeret smelter og syltetøyet begynner å tykne. Fjern eventuelt hvitt skum som legger seg på toppen av syltetøyet.

Ta kjelen av platen og avkjøl syltetøyet litt før du har det i en syltetøyskål (hvis du vil spise det med en gang) eller på tett syltetøyglass (hvis du vil oppbevare det lenger).

Tips

♥ Jeg bruker litt mer sukker i syltetøyet med de grønne stikkelsbærene siden de grønne stikkelsbærene er litt surere enn de røde stikkelsbærene. Merk at sukkermengden er veiledende. Jeg synes den angitte mengde er passe, men du må selv smake deg til hvor søtt syltetøy du liker.

♥ Det går fint å lage syltetøy av frosne stikkelsbær dersom du skulle ha det i fryseren. Det vil ta litt lenger tid før de tiner, men følg for øvrig den samme fremgangsmåten som ovenfor.

♥ Syltesukker er sukker tilsatt pektin og fås kjøpt i de fleste velassorterte matvarebutikkene. Pektin gjør at syltetøyet tykner mer enn om du bruker vanlig sukker, men bortsett fra at syltetøyet blir litt tynnere, går det helt greit å lage syltetøy med vanlig sukker.

♥ Syltetøyet bør oppbevares kjølig. Syltetøy i åpen syltetøyskål bør spises opp i løpet av noen dager. Skal du oppbevare det over lengre tid, anbefaler jeg deg å fryse det ned enten i syltetøyglass (ikke fyll dem helt fulle ellers sprekker glassene i fryseren) eller i plastbokser.

♥ Denne porsjonen syltetøy er ikke så veldig stor og gir nok til ett stort syltetøyglass av hver type. Det er bare å gange opp oppskriften hvis du vil lage syltetøy av en større porsjon stikkelsbær.

5 kommentarer

Stikkelsbærsyltetøy (som ikkje er alt for søtt) er heilt supert på fleskepannekaker. Bytt ut blåbærsyltetøyet med stikkelsbærsyltetøy ein gong og prøv. Mykje betre enn det høyres ut som :)

Hvorfor fordyre syltetøyet med pektin når du enkelt og billig kan gjevne alt syltetøy med potetmeljevning. Da kan en drøye det med litt ekstra veske om en ønsker det.

Nå er det stikkelsbær igjen, og vi har to sorter. Den ene vill kommet med fuglene og den andre tam, kjøpt på havesenteret.

I gamle dager sa min far at de gamle stikkelsbærene var full av dreper, så han rekivirerte en ny sort fra NLH som var eminente. Lave busker og fulle av pigger og store meget søte bær, som høvet på fruktfatet og som alt annet, saft syltetøy og vin. Min mening er at stikkelsbær er vel så bra som solbær og rips.

Den ville sorten vår var full av dreper, men de siste 2 år er dreperen "Mors uva crispi..." forsvunnet. De lot seg berge med et preparat mot meldugg fra BAYER.

Så har jeg smakt ekte gamle gule i Aurland i Sogn, og måtte klatre uttapå ei røys fem meter høyt for å ta dem. De gule er kjent for å være amerikanske og resistente. Smaken og kvaliteten er ypperlig. Det er fordelen om man har knapt med plass som i Aurland og ellers, at Ribes stortrives også i røys og kan dyrkes vertikalt..

Stikkelsbær var de fornemme bærene med mange kultivarer på 1800 tallet, men så kom dreperen og slo alt ihjel, og man måtte begynne helt på nytt med kultivarer og krysninger fra Amerika der dreperen kommer fra. Men samtidig har de orginale stikkelsbær overlevet vilt og lar seg dyrke opp..

Det viser seg så at de nye bærene fra fra havesenteret ikke på langt nær er så søte og aromatiske som de ville, så dreperen er en feinschmecker. Men i år 2020 står de der nesten modne helt uten dreper, noe senere enn de tamme. Og vi blander dem med hvit rips som også er kommet med fuglene, om vi ikke har nok.

Men jeg skulle gjerne hatt tilbake den sorten fra Ås som var lave busker og uhorvelig med pigger og meget store og søte og bedre enn vindruer på fruktfatet.

Askim Frukt og Bærpresseri sier at de vil ikke ha stikkelsbær. Det er pussig, for det er jo de fornemme bærene fra conditionerede krædse i gamle dager.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift