Linser

Linser

06.07.2007

Linser er klassiske, norske "finkaker" som er å få kjøpt i de fleste konditorier, men hvorfor ikke lage dine egne?

 

 

Mørdeigskakene er fylt med vaniljekrem og smaker nydelig!

 



Oppskriften gir 12 stk (men lag gjerne dobbel porsjon).

 

 

Ingredienser:

Mørdeig:
♥ 250 g hvetemel
♥ 200 g smør
♥ 75 g melis
♥ 1 eggeplomme

Vaniljekrem:
♥ 1 dl kremfløte
♥ 1,5 dl helmelk
♥ 1 ts vaniljeekstrakt
♥ 2 eggeplommer
♥ 50 g sukker
♥ 20 g maisenna

Eller bruk 3 dl ferdigkjøpt vaniljekrem

Pynt:
♥ melisdryss

 

Fremgangsmåte: 

Mørdeig: 
Smuldre smøret i hvetemelet. Tilsett eggeplomme og melis og kna deigen raskt sammen. (Deigen kan også kjøres sammen i food processor.)

Avkjøl deigen innpakket i plast (den er nokså bløt i konsistensen, men blir fastere ved avkjøling).

 



Vaniljekrem (på bildene har jeg laget dobbel porsjon): 

Kok opp kremfløte, melk og vanilje. Ta kjelen av platen.

I en bolle piskes eggeplommer, sukker og maisenna lett sammen.

 

 

Ha den varme vaniljefløten litt og litt i eggeblandingen.

 

 

Bland godt med håndvispen.

 

 

Ha så det hele tilbake i kjelen.

 

 

Varm opp på nytt under stadig omrøring, men nå er det veldig viktig at kremen ikke koker for da kan den skille seg. Vaniljekremen tykner etter hvert som den blir varm.

 

 

Ta kjelen av platen, dekk til med plast og la vaniljekremen avkjøles til den er kald.

 

 

 

Lag og stek kakene: 
Smør linseformer (eller bruk muffinsbrett) med smør og dryss dem med litt hvetemel (se tips).

Bruk ca 2/3 av deigen til å trykke ut i formene med fingrene (se tips).

Fyll vaniljekrem i formene (se tips).

 

 

 

Kjevle ut resten av deigen og stikk ut runde lokk. Legg lokkene på formene og klem til i kantene.

 

 

 

Stek kakene midt i ovnen ved 200°C i ca 15 minutter. La kakene bli helt kalde i formene før de hvelves ut, ellers går de lett i stykker.

Løsne kakene fra formene med en tynn kniv og hvelv dem forsiktig ut. 

 

 

Sikt over melis før servering. 

 

 

Nydelige hjemmelagde Linser! 

 

 

En skikkelig kakeklassiker! 

 

 

 

Linser er lekre konditorkaker, som det går helt fint å lage selv! 

 

 

 


Tips:

♥ Klassiske linseformer fås kjøpt enten enkeltvis lagd av metall eller i form av et silikonbrett. Det går også fint å bruke muffinsbrett, men fyll da ikke helt opp, ellers blir kakene for store. Sandkakeformer kan også brukes, men da blir kakene noe mindre enn de skal være. 

♥ Det er viktig å smøre og mele formene godt, ellers blir det vanskelig å få kakene ut av formene uten at de går i stykker.

♥ Bruk ekstra mel når du klemmer deigen ut i formene hvis du synes at deigen er for bløt. Bruk eventuelt også litt ekstra hvetemel når du skal kjevle ut deigen til lokkene. Ikke kjevle ut så mye av gangen.

♥ Hjemmelaget vaniljekrem gir best smak på kakene, men det går også fint å bruke ferdigkjøpt vaniljekrem. Ha vaniljekremen i en sprøytepose, så blir det lettere å fordele vaniljekremen jevnt i kakene. 

♥ Linser oppbevares innpakket i plast. Linser kan fryses. Gi de tinte kakene et nytt dryss med melis, så ser de som nystekte ut igjen. Jeg pleier å lage dobbel porsjon av denne oppskriften og får da 24 kaker. Fine å ha i fryseren, og kakene tiner raskt. 

 

 

Linser fylt med vaniljekrem er utrolig gode! 

Kos deg!  Heart  

 




♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

 

Linser

Ingredienser

Mørdeig:
250 g hvetemel
200 g smør
75 g melis
1 eggeplomme

Vaniljekrem:
1 dl kremfløte
1,5 dl helmelk
1 ts vaniljeekstrakt
2 eggeplommer
50 g sukker
20 g maisenna

Eller bruk 3 dl ferdigkjøpt vaniljekrem

Pynt:
melisdryss

Fremgangsmåte

Mørdeig: 
Smuldre smøret i hvetemelet. Tilsett eggeplomme og melis og kna deigen raskt sammen. (Deigen kan også kjøres sammen i food processor.)

Avkjøl deigen innpakket i plast (den er nokså bløt i konsistensen, men blir fastere ved avkjøling).

Vaniljekrem: 
Kok opp kremfløte, melk og vanilje. Ta kjelen av platen.

I en bolle piskes eggeplommer, sukker og maisenna lett sammen.

Ha den varme vaniljefløten litt og litt i eggeblandingen. Bland godt med håndvispen. Ha så det hele tilbake i kjelen. Varm opp på nytt under stadig omrøring, men nå er det veldig viktig at kremen ikke koker for da kan den skille seg. Vaniljekremen tykner etter hvert som den blir varm.

Ta kjelen av platen, dekk til med plast og la vaniljekremen avkjøles til den er kald.

Lag og stek kakene: 
Smør linseformer (eller bruk muffinsbrett) med smør og dryss dem med litt hvetemel (se tips).

Bruk ca 2/3 av deigen til å trykke ut i formene med fingrene (se tips).

Fyll vaniljekrem i formene (se tips).

Kjevle ut resten av deigen og stikk ut runde lokk. Legg lokkene på formene og klem til i kantene.

Stek kakene midt i ovnen ved 200°C i ca 15 minutter. La kakene bli helt kalde i formene før de hvelves ut, ellers går de lett i stykker. Løsne kakene fra formene med en tynn kniv og hvelv dem forsiktig ut. 

Sikt over melis før servering. 

Tips

♥ Klassiske linseformer fås kjøpt enten enkeltvis lagd av metall eller i form av et silikonbrett. Det går også fint å bruke muffinsbrett, men fyll da ikke helt opp, ellers blir kakene for store. Sandkakeformer kan også brukes, men da blir kakene noe mindre enn de skal være. 

♥ Det er viktig å smøre og mele formene godt, ellers blir det vanskelig å få kakene ut av formene uten at de går i stykker.

♥ Bruk ekstra mel når du klemmer deigen ut i formene hvis du synes at deigen er for bløt. Bruk eventuelt også litt ekstra hvetemel når du skal kjevle ut deigen til lokkene. Ikke kjevle ut så mye av gangen.

♥ Hjemmelaget vaniljekrem gir best smak på kakene, men det går også fint å bruke ferdigkjøpt vaniljekrem. Ha vaniljekremen i en sprøytepose, så blir det lettere å fordele vaniljekremen jevnt i kakene. 

♥ Linser oppbevares innpakket i plast. Linser kan fryses. Gi de tinte kakene et nytt dryss med melis, så ser de som nystekte ut igjen. Jeg pleier å lage dobbel porsjon av denne oppskriften og får da 24 kaker. Fine å ha i fryseren, og kakene tiner raskt. 

06.07.2007
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

5 kommentarer

hei,kan man bruke silikon muffinsbrett ?:)

Hei

Hvor mange blir det ut av denne oppskriften?

Kan man bruke syltetøy i steden for vaniljekremen? Hva med appelsinmarmelade?

Disse var sinnsykt gode! Jeg valgte å bruke ferdig krem fordi jeg ville bruke opp det vi hadde i kjøleskapet, så kan ikke vurdere selve vaniljekremen. Men jeg kommer garantert til å lage disse hver jul fremover!

Fantastisk gode! Anbefaler å lage vaniljekremen selv, det er mer hold i den enn den ferdige på papp.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter