Melomakarona (Greske honningkaker)

Melomakarona er greske, eggeformede honningkaker som bakes over hele Hellas til jul.

De varme, stekte kakene skal dynkes i en kald krydder- og honninglake. Yum  

 

 

Oppbevar kakene i en tett boks i romtemperatur, så blir de bare bedre og bedre! 

 

 

Oppskriften gir ca. 40 kaker. 

 

Ingredienser: 

♥ 150 g semulegryn
♥ 500 g hvetemel
♥ 0,5 ts bakepulver
♥ 1 dl presset appelsinsaft
♥ 3 ss konjakk
♥ 100 g sukker
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ 1 ss kanel
♥ 0,5 ts muskat
♥ 0,5 ts nellik
♥ 0,5 ss natron
♥ 1,5 dl olivenolje
♥ 1 dl solsikkeolje
♥ revet skall av 2 appelsiner

Sirup:
♥ 3 dl vann
♥ 600 g sukker
♥ 2 kanelstenger
♥ 3 nellikspiker
♥ 1 appelsin
♥ 180 g honning

Pynt:
♥ 100 g valnøtter
♥ 1 ts kanel

 

Fremgangsmåte: 

Start med å lage klar sirupen:

Ha vann, sukker og krydder i en kjele. Skjær appelsinen i fire deler og ha dem i kjelen (med skallet på).

 

 

 

Kok blandingen i ca. 5 minutter. Ta kjelen av platen og tilsett honningen.

Avkjøl blandingen til den er helt kald.

 

 

Kakene: 

Til deigen blandes semulegryn, hvetemel og bakepulver i en bolle.

I en annen bolle blandes appelsinsaft, konjakk, sukker, vaniljesukker og krydder.

 

 

Ha så i natron og rør godt. Du vil se at blandingen begynner å bruse.

 

 

Tilsett olje og revet appelsinskall.

 

 

Ha dette deretter i bollen med de tørre ingrediensene.

 

 

Kna deigen raskt sammen for hånd.

 

 

Det er viktig at deigen ikke knas for lenge, ellers vil den skille ut olje.

 

 

Form deigen straks til tykke, ovale kaker (ca. 30 gram deig per kake).

 

 

Fordel dem på to bakepapirdekkede stekeplater.

 

 

Prikk kakene et par ganger med en gaffel.

 

 

Stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i 15–20 minutter.


Dypping i sirup: 

Finn frem den kalde sirupen og legg de varme, stekte kakene i den kalde sirupen (3–4 kaker om gangen).

 

 

De varme kakene skal trekke i sirupen i 15–20 sekunder.

 

 

Løft dem deretter ut av sirupen og la dem renne av seg på en rist.

 

 

Dryss over fint hakkede valnøtter og litt kanel.

 

 

 

 

 

Mmmm, spennende honningkaker med nydelig smak! 

 

 

 

Med disse kakene på kakebordet kommer du til å imponere! 

 

 

 

Virkelig nydelige kaker med krydder, appelsin og honning.

 

 

  Yum  

 

 

Tips:

♥ For at kakene skal få den rette bløte konsistensen, må de ligge lenge nok i sirupen slik at den trekker godt inn i kakene. 

♥ Oppbevar kakene i en tett boks. De er også fine å fryse. 

 

Nyt disse berømte, greske honningkakene! 

 

 

Kanskje det blir Melomakarona til jul i år?  Smile  

 

 

God fornøyelse! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Melomakarona (Greske honningkaker)
Ingredienser

♥ 150 g semulegryn
♥ 500 g hvetemel
♥ 0,5 ts bakepulver
♥ 1 dl presset appelsinsaft
♥ 3 ss konjakk
♥ 100 g sukker
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ 1 ss kanel
♥ 0,5 ts muskat
♥ 0,5 ts nellik
♥ 0,5 ss natron
♥ 1,5 dl olivenolje
♥ 1 dl solsikkeolje
♥ revet skall av 2 appelsiner

Sirup:
♥ 3 dl vann
♥ 600 g sukker
♥ 2 kanelstenger
♥ 3 nellikspiker
♥ 1 appelsin
♥ 180 g honning

Pynt:
♥ 100 g valnøtter
♥ 1 ts kanel

Fremgangsmåte

Start med å lage klar sirupen:
Ha vann, sukker og krydder i en kjele. Skjær appelsinen i fire deler og ha dem i kjelen (med skallet på). Kok blandingen i ca. 5 minutter. Ta kjelen av platen og tilsett honningen. Avkjøl blandingen til den er helt kald.

Kakene: 
Til deigen blandes semulegryn, hvetemel og bakepulver i en bolle. I en annen bolle blandes appelsinsaft, konjakk, sukker, vaniljesukker og krydder. Ha så i natron og rør godt. Du vil se at blandingen begynner å bruse. Tilsett olje og revet appelsinskall. Ha dette deretter i bollen med de tørre ingrediensene. Kna deigen raskt sammen for hånd. Det er viktig at deigen ikke knas for lenge, ellers vil den skille ut olje.

Form deigen straks til tykke, ovale kaker (ca. 30 gram deig per kake). Fordel dem på to bakepapirdekkede stekeplater. Prikk kakene et par ganger med en gaffel.

Stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i 15–20 minutter.

Dypping i sirup: 
Finn frem den kalde sirupen og legg de varme, stekte kakene i den kalde sirupen (3–4 kaker om gangen). De varme kakene skal trekke i sirupen i 15–20 sekunder.

Løft dem deretter ut av sirupen og la dem renne av seg på en rist. Dryss over fint hakkede valnøtter og litt kanel.

Tips

♥ For at kakene skal få den rette bløte konsistensen, må de ligge lenge nok i sirupen slik at den trekker godt inn i kakene. 

♥ Oppbevar kakene i en tett boks. De er også fine å fryse. 

Kakekategori
Sesong

4 kommentarer

Så spennende oppskrift, disse vil jeg prøve! Har du et tips på hva jeg kan erstatte konjakk med?

Hei, disse ble fantastisk gode, og var morsomme å lage.
Har du noe tips om hva resten av honningsirupen kan brukes til? Ble en del til overs, sjøl om kakene ble dynket lenge og vel. Synd å kaste… :)

Hei

Spennede oppskrift som må prøves ut.
Lurte på om konjakken kunne erstattes med noe annet alkoholfritt?

Hei!
Jeg lagde disse idag.
Lager melomakarona hvert år siden opprinnelig er jeg gresk og har tatt med denne tradisjonen fra gamle hjemlandet. De ble veldig gode, som ekte greske!

Har også laget kourambiedes, altså mandlerkaker, veldig enkelt og veldig gode!

God jul!
Niko

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift