Hjemmelaget knekkebrød


Hjemmelaget knekkebrød er utrolig populært!


Knekkebrødene er sunne. Lette å lage. Egner seg både til frokost, lunsj, mellommat og kveldsmat, og er supre å gi bort som venninnegave!

 

 

Det fine med å lage knekkebrød selv er dessuten at du kan bruke akkurat slike sunne frø og melsorter som du liker best!

Jeg er veldig glad i havre, solsikkekjerner og sesamfrø, og synes at blandingen jeg bruker i denne oppskriften gir veldig god smak på knekkebrødene.

 

 

Jeg elsker disse knekkebrødene og lager dem ofte hjemme.

Siden jeg egentlig bare har oppskrifter på søte ting på Det søte liv, har jeg imidlertid tenkt at oppskriften ikke passer inn her på bloggen. Men nå som jeg har opprettet en kategori for Oster med tilbehør under Desserter, klarer jeg visst å snike inn oppskriften likevel.  Wink  For "Hjemmelaget knekkebrød" smaker virkelig nydelig sammen med ost!  Yum

Oppskriften gir 2 stekeplater med knekkebrød.

 

Ingredienser:

♥ 4 dl havregryn (store eller små)
♥ 3 dl sammalt rug (fin eller grov)
♥ 3 dl solsikkekjerner
♥ 1 dl linfrø
♥ 2 dl sesamfrø
♥ 1 ts salt
♥ 1 ss honning
♥ 7 dl vann
 

Fremgangsmåte:

Ha alle tørre ingredienser i en bakebolle og bland godt sammen. Varm opp 1 dl av vannet og rør honningen ut i det. Tilsett sammen med resten av vannet. Bland så alt godt sammen med en sleiv. Det skal bli en veldig bløt deig. La deigen stå og svelle i 10 min.

Ha bakepapir på to stekeplater. Fordel halvparten av deigen på hver av stekeplatene. Klapp deigen så jevnt du klarer utover stekeplatene med fuktet slikkepott. Det er viktig at deigen dekker hele platene så knekkebrødene blir tynne nok, og det er også viktig at deigen blir så jevn som mulig, så knekkebrødene får lik tykkelse og blir jevnt stekt.

Varm opp ovnen til 160°C med varmluft (se tips). Sett begge platene inn i ovnen, en oppe og en nede, og stek i 10 min. Da har deigen festnet litt og er klar for å skjæres opp. Ta platene ut av ovnen og del opp i firkantede eller rektangulære knekkebrød med et pizzahjul eller skarp kniv (se tips). Sett platene tilbake samme sted som de stod i ovnen og stek videre i 20 min. Bytt så på plasseringen av platene i ovnen og stek deretter videre i ca 20 min til.

Senk varmen til 120°C og sett ovnsdøren eventuelt litt på gløtt. La stekeplatene stå slik i 10-20 min til, så knekkebrødene tørker ytterligere.

Ta platene ut av ovnen og brekk knekkebrødene forsiktig fra hverandre.

Nå er de klare til å nytes!

 

Tips:

♥ Varmluft er smart siden du da kan steke begge platene samtidig i ovnen. Har du ikke varmluft steker du en plate av gangen midt i ovnen.

♥ Pizzahjul er perfekt egnet til å skjære opp knekkebrød, bare ved å kjøre over deigen i rette eller diagonale linjer, avhengig av hvilken fasong du ønsker deg.

♥ Du må følge med knekkebrødene litt underveis i stekingen. Hvis deigen er litt ujevnt fordelt, vil enkelte partier være ferdigstekt tidligere. Du kan da fjerne disse knekkebrødene og steke resten litt lenger.

♥ Jeg foretrekker å fordele knekkebrøddeigen på 2 stekeplater, selv om jeg vet at mange fordeler deigen utover på 3 stekeplater. Jeg synes det er vanskelig å få deigen utover så tynt og for meg blir knekkebrødene tynne nok om jeg bruker 2 stekeplater. Dessuten liker jeg dem best når de ikke er altfor tynne. Synes du det er viktig at knekkebrødene er helt, helt tynne og supersprø, bør du prøve å bruke 3 stekeplater. Det kan da hjelpe å legge plastfolie oppå deigen når du har den på stekeplaten og kjevle oppå for å få deigen skikkelig tynt utover.

♥ Hjemmelaget knekkebrød oppbevares tørt og er holdbare lenge.

♥ Oppskriften kan varieres. Bytt for eksempel deler av solsikkekjernene ut med gresskarfrø. Det går også fint å blande i noen hakkede valnøtter. For knekkebrød med masse valnøtter, se Knekkebrød med valnøtter.

 

Nydelige og sunne hjemmelagde knekkebrød!

 

 

Og som sagt - ekstra gode sammen med ost.  Alle slags oster!

 

Sammen med en god Brie, valnøtter og flytende honning... nam!

 

Med utsøkt chevre (Grottin de Chavignol), flytende honning og eplebiter....  ååå, herlig!

 

Mmm.. hjemmelaget knekkebrød med brunost....
 

♥ ♥ ♥ ♥

Hjemmelaget knekkebrød
Ingredienser

♥ 4 dl havregryn
♥ 3 dl fin eller grov sammalt rug
♥ 3 dl solsikkekjerner
♥ 1 dl linfrø
♥ 2 dl sesamfrø
♥ 1 ts salt
♥ 1 ss honning
♥ 7 dl vann

Fremgangsmåte

Ha alle tørre ingredienser i en bakebolle og bland godt sammen. Varm opp 1 dl av vannet og rør honningen ut i det. Tilsett sammen med resten av vannet. Bland så alt godt sammen med en sleiv. Det skal bli en veldig bløt deig. La deigen stå og svelle i 10 min.

Ha bakepapir på to stekeplater. Fordel halvparten av deigen på hver av stekeplatene. Klapp deigen så jevnt du klarer utover stekeplatene med fuktet slikkepott. Det er viktig at deigen dekker hele platene så knekkebrødene blir tynne nok, og det er også viktig at deigen blir så jevn som mulig, så knekkebrødene får lik tykkelse og blir jevnt stekt.

Varm opp ovnen til 160°C med varmluft (se tips). Sett begge platene inn i ovnen, en oppe og en nede, og stek i 10 min. Da har deigen festnet litt og er klar for å skjæres opp. Ta platene ut av ovnen og del opp i firkantede eller rektangulære knekkebrød med et pizzahjul eller skarp kniv (se tips). Sett platene tilbake samme sted som de stod i ovnen og stek videre i 20 min. Bytt så på plasseringen av platene i ovnen og stek deretter videre i ca 20 min til.

Senk varmen til 120°C og sett ovnsdøren eventuelt litt på gløtt. La stekeplatene stå slik i 20 min til, så knekkebrødene tørker ytterligere.

Ta platene ut av ovnen og brekk knekkebrødene forsiktig fra hverandre.

Nå er de klare til å nytes!

Tips

♥ Varmluft er smart siden du da kan steke begge platene samtidig i ovnen. Har du ikke varmluft steker du en plate av gangen midt i ovnen.

♥ Pizzahjul er perfekt egnet til å skjære opp knekkebrød, bare ved å kjøre over deigen i rette eller diagonale linjer, avhengig av hvilken fasong du ønsker deg.

♥ Du må følge med knekkebrødene litt underveis i stekingen. Hvis deigen er litt ujevnt fordelt, vil enkelte partier være ferdigstekt tidligere. Du kan da fjerne disse knekkebrødene og steke resten litt lenger.

♥ Jeg foretrekker å fordele knekkebrøddeigen på 2 stekeplater, selv om jeg vet at mange fordeler deigen utover på 3 stekeplater. Jeg synes det er vanskelig å få deigen utover så tynt og for meg blir knekkebrødene tynne nok om jeg bruker 2 stekeplater. Dessuten liker jeg dem best når de ikke er altfor tynne. Synes du det er viktig at knekkebrødene er helt, helt tynne og supersprø, bør du prøve å bruke 3 stekeplater. Det kan da hjelpe å legge plastfolie oppå deigen når du har den på stekeplaten og kjevle oppå for å få deigen skikkelig tynt utover.

♥ Hjemmelaget knekkebrød oppbevares tørt og er holdbare lenge.

♥ Oppskriften kan varieres. Bytt for eksempel deler av solsikkekjernene ut med gresskarfrø. Det går også fint å blande i noen hakkede valnøtter.

Brødbakst
Allergier og preferanser

6 kommentarer

Jeg bruker og samme oppskrift,og varierer kornsortene. Skal prøve honning neste gang, jeg bruker 3 stekeplater med varmluft,går kjempefint,tynne og fine blir de:) Laaang holdbarhet:-))

Hej!
Har precis blivit ferdig med nydelig knekkebröd. Ett spörsmål bara; knekkebröd klistrer fast med bakepapir. Hvordan separerer man de? Eller skal man spise bakepapir også
Mvh
Attia

Som svar på av Attia (ikke bekreftet)

Jeg stekte dem halvferdig, tok ut stekeplatene. Så rev jeg av papiret, skar dem opp før jeg snudde dem for så å legge dem inn igjen med oversiden ned. Kjempegode ble de. Kanskje litt harde... Noe tips om å få dem litt mere porøse?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift