Bringebærlikør


Bringebærsesongen er over oss, og den bør du benytte til å lage en deilig, hjemmelaget bringebærlikør!  Smile

Likøren må stå og godgjøre seg i et par måneder, så lager du den nå, kan du nyte et glass vidunderlig god bringebærlikør utover høsten og helt frem til jul for den saks skyld. Likøren får søt og kraftig bringebærsmak, og en helt vidunderlig flott og dyp rødfarge.

 

 

Ingredienser:

♥ 1 liter bringebær
♥ 6 dl sukker
♥ 1 dl vann
♥ 7,5 dl vodka (evtl konjakk)
- -
♥ eventuelt ekstra sukker
♥ eventuelt ekstra vodka (eller konjakk)

 

Fremgangsmåte:

Ha rensede bringebær i en stort og tett glasskrukke med tett lokk (se tips). Bærene skal fylle godt over halvparten av glasskrukken.

Kok opp vann og sukker slik at sukkeret løser seg opp. Ta kjelen straks av platen og avkjøl. Bland det avkjølte sukkervannet med spriten. Ha dette i krukken.

 

 

Hell eventuelt oppi mer sukker og evtuelt også litt ekstra sprit slik at krukken fylles helt opp og blir tett.

 

 

La krukken stå slik i romtemperatur i minst 6 uker, og gjerne lenger. Snu krukken opp ned med jevne mellomrom og minst en gang i uken.

 

 

Etter at det har gått minst 6-8 uker kan du sile likøren (men det skader absolutt ikke om du lar likøren stå og trekke med bærene enda lenger).

 

 

Sil likøren slik at bringebærene fjernes (disse bærene er supergode som dessert så ikke kast dem, se tips). Hell likøren tilbake på krukken og la stå i 2 dager uten å snu på krukken. Dette for at bunnfallet skal legge seg i bunnen av glasskrukken slik at likøren blir mest mulig klar.

Hell likøren deretter forsiktig over på flasker med tette lokk. Jeg bruker trakt og øser likøren over i flaskene slik at bunnfallet ikke kommer med over i glassflaskene, men holder seg i bunnen av glasskrukken.

Oppbevar likøren kjølig og mørkt.

 

 

Tips:

♥ Bytt gjerne en del av vodkaen ut med konjakk eller brandy, det gir en litt mørkere og fyldigere bringebærlikør.

♥ Det er viktig at du lager likøren på helt tett glasskrukke. Bruk Norgesglass eller lignende glass med helt tett lokk. Fyll opp med ekstra sukker og eventuelt ekstra sprit for at krukken skal bli lufttett. Det skader ikke med mer sukker enn det som står i oppskriften. Ekstra sukker vil løse seg opp av seg selv i løpet av et par dager og gjør likøren littegrann tykkere og søtere.

♥ Du kan få kjøpt små glassflasker med tette syltetøylokk på Kremmerhuset, IKEA og lignende butikker som egner seg utmerket til å oppbevare den ferdige likøren.

♥ Bringebærene som siles vekk er fulle av sukker og alkohol og smaker nydelig som dessert for voksne, for eksempel sammen med varm vaniljesaus eller sammen med kald vaniljeis.

♥ Du kan lage likør med alle slags bær, slik som blåbær, multer, solbær, tyttebær osv.

Se også oppskrift på Plommelikør og Multelikør her på Det søte liv. 

 

 

Nydelig bringebærlikør, som kan nytes enten til dessert eller som kveldskos.  Heart

 


♥ ♥ ♥ ♥

Bringebærlikør
Ingredienser

♥ 1 liter bringebær
♥ 6 dl sukker
♥ 1 dl vann
♥ 7,5 dl vodka (evtl konjakk)
- -
♥ eventuelt ekstra sukker
♥ eventuelt ekstra vodka (eller konjakk)

Fremgangsmåte

Ha rensede bringebær i en stort og tett glasskrukke med tett lokk (se tips). Bærene skal fylle godt over halvparten av glasskrukken.

Kok opp vann og sukker slik at sukkeret løser seg opp. Ta kjelen straks av platen og avkjøl. Bland det avkjølte sukkervannet med spriten. Ha dette i krukken.

Hell eventuelt oppi mer sukker og evtuelt også litt ekstra sprit slik at krukken fylles helt opp og blir tett.

La krukken stå slik i romtemperatur i minst 6 uker, og gjerne lenger. Snu krukken opp ned med jevne mellomrom og minst en gang i uken.

Etter at det har gått minst 6-8 uker siler du likøren slik at bringebærene fjernes (disse bærene er supergode som dessert så ikke kast dem, se tips). Hell likøren tilbake på krukken og la stå i 2 dager uten å snu på krukken. Dette for at bunnfallet skal legge seg i bunnen av glasskrukken, slik at likøren blir mest mulig klar.

Hell likøren deretter forsiktig over på flasker med tette lokk. Jeg bruker trakt og øser likøren over i flaskene slik at bunnfallet ikke kommer med over i flaskene, men holder seg i bunnen av glasskrukken.

Oppbevar likøren kjølig og mørkt.

Tips

♥ Bytt gjerne en del av vodkaen ut med konjakk eller brandy, det gir en litt mørkere og fyldigere bringebærlikør.

♥ Det er viktig at du lager likøren på helt tett glasskrukke. Bruk Norgesglass eller lignende glass med helt tett lokk. Fyll opp med ekstra sukker og eventuelt ekstra sprit for at krukken skal bli lufttett. Det skader ikke med mer sukker enn det som står i oppskriften. Ekstra sukker vil løse seg opp av seg selv i løpet av et par dager og gjør likøren littegrann tykkere og søtere.

♥ Du kan få kjøpt små glassflasker med tette syltetøylokk på Kremmerhuset, IKEA og lignende butikker som egner seg utmerket til å oppbevare den ferdige likøren.

♥ Bringebærene som siles vekk er fulle av sukker og alkohol og smaker nydelig som dessert for voksne, for eksempel sammen med varm vaniljesaus eller sammen med kald vaniljeis.

♥ Du kan lage likør med alle slags bær, slik som blåbær, multer, solbær, tyttebær osv.

43 kommentarer

Denne så helt nydelig ut,men jeg lurer på om det kan brukes frosne bær som kan kjøpes i butikk?

Jeg har bare testet med friske bringebær selv, men det skulle jo egentlig ikke være noe i veien for å bruke frosne bær. Andre som har erfaring med dette?

Hvorfor skal jeg løse opp sukkeret med vann? Lager kirsebærlikør med kun bær sukker og sprit. Sukkeret løser seg opp ved å snu glasset 2x pr dag. Er det annerledes med bringebær?

Hei Siv, nei det er ikke annerledes med bringebær. Det er flere måter å gjøre dette på og jeg vet at sukkeret også kan has i glasset uten å løse det opp først når man lager bringebærlikør. Det anbefaler jeg dessuten å gjøre for å fylle opp glasset helt til slutt for at det skal bli tett.

Hører forresten gjerne din oppskrift på kirsebærlikør, har veldig lyst til å lage det også :-)

Hvis du passer på at glassene alltid er helt tette, er holdbarheten veldig lang. Jeg lagde min bringebærlikør på sommeren i fjor, og den var like god til jul. Jeg oppbevarte likøren i kjøleskapet, men tror ikke det er nødvendig hvis glassene er tette.

Hei! Dette må prøves! Men jeg må handle inn litt glasskrukker og flasker. Hvor store må glasskrukkene være? 2 liter? 1.5 liter? :)

Hei Mina, min glasskrukke rommet vel nærmere 2 liter. Jeg fulgte da denne oppskriften, men måtte ha på litt ekstra sukker og sprit på toppen av glasset for å fyllet det helt opp. Men du kan lage likøren i alle størrelser glass. Bare fyll opp med drøyt halvparten med bær og resten med sprit og sukker til det er fullt... :-)

Takk! Hvor mye likør blir det av den 2l krukka? Sånn ca. iallefall. Bærene tar jo opp plass, så en liter pr krukke da kanskje? Nå skal det lages en prøve krukke, og så kanskje det blir fler etterpå :P

Jeg hadde 1 litersglass og et middels stort syltetøyglass til denne oppskriften. Begge fylt opp til lokket. Og til slutt ble det fult i 1 literskrukka å halvfult i syltetøyglasset. Så ca 1.2 -1,3 liter.

ønsker å smaksette alkohol med frukt (pære, melon, osv.) og en med vaniljestang. har søkt rundt å mange mener det bare trenger å stå i 6-10 dager. Er det så mye forskjell på frukt og bær? hvor lenge mener du det må stå? :)
Og hvor mange vaniljestenger tror du jeg må ha til 750ml?

Har ikke testet det du spør om Julianne, så kan dessverre ikke svare på det. Det er kanskje forskjell på å bare smaksette alkohol og det å lage skikkelig bærlikør som smaker kraftig av bær...

Ja, nå ligger det oppskrift på Plommelikør her på Det søte liv også. Akkurat samme prinsipp med å fylle opp glass med plommer, sukker og sprit. :)

Takk for god oppskrift. 2 spørsmål.. på det ene bildet ditt ligger bærene nederst i krukken. Mine bær ligger på toppen. Og hvorfor er det viktig med lufttett lokk? Jeg har et norgesglass men det mangler gummiring. Er det veldig viktig med tett lokk?

Det går nok fint med norgesglass uten gummiring. Når innholdet er sprit, blir det neppe dårlig uansett. Bærene mine begynte å synke nedover etter hvert som lagringstiden gikk. Tror ikke det har noe å si for resultatet.

Jeg sliter med å få løst opp sukkeret i 1dl vann, det vil ikke løses opp
Det blir bare hardt når det avkjøles

Noen gode råd?

Jeg lagde moltelikør i oktober, åpnet den i desember. Bærene ligger fortsatt i, men lokker har vært på. Bærene ser litt labre ut. Er de råtne og ekle, farlige? Bør jeg kaste hele greia?

Hei, jeg har akkuratt silt ut bærene, men det jeg lurer på nå er hvordan jeg skal oppbevare dem? Hvor lenge holder de og eventuelt om kan jeg fryse dem?
De ser litt morkne ut, men smakte godt, så tror ikke de er blitt ødelagt.

Ja, ser ikke like delikate ut etter noen måneders lagring, men skal være fullt spiselig. Har ikke testet å fryse dem, men kan nok oppbevares i kjøleskapet et par dager.

Nydelig oppskrift og for en farge det blir Lagde dette i sommer slik at det ble årets julegaver . Har du noen tips hvis man ønsker å prøve med banan?
Fortatt god jul

Hei!
Hva gjør du med bunnslammet? :)

Kan man bruke sukrin istedenfor sukker?:) Vil det påvirke holdbarheten ?

Hei!
Jeg lager multelikør, og lurer på om det finnes noe som gjør den litt tykkere? Likøren jeg kjøper er litt fyldigere enn min,

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift