Brukere online: 2386
Brukere i dag: 11881
Brukere siste 7 dager: 232838
Fårikål kokt i øl er en av de beste idéene ever! 😍
Jeg bruker lyst øl, som kun gir en helt diskré smak på Fårikålen. Du smaker i grunnen ikke ølen i det hele tatt, men legger bare merke til at Fårikålen er litt bedre enn vanlig... 😃
Noe å teste ut til Fårikålens dag, som er siste torsdag i september!
For øvrig er oppskriften helt i tråd med klassisk Fårikål: Store biter lammekjøtt og tykke skiver kål legges lagvis i en gryte med litt hvetemel, pepperkorn og flaksalt mellom lagene. La gryten trekke og småputre i 2–3 timer til kjøttet blir supermørt og kålen gjennomtrukket av den deilige kjøttkraften.
Serveres med kokte poteter, persilledryss og gjerne øl i glasset.

Oppskriften gir 4 porsjoner.
Ingredienser:
♥ 1,5 kg fårikålkjøtt (av lam, se tips)
♥ 1,5 kg hodekål
♥ 2 ss hele pepperkorn
♥ 1 ss flaksalt
♥ 2 ss hvetemel
♥ 3–5 dl øl (se tips)
Servering:
♥ kokte poteter
♥ persille
Fremgangsmåte:
Finn frem ingrediensene og en stor kjele (som rommer ca. 10 liter).
Skjær kålen i store, tykke skiver.
Start med å legge et lag med kjøttstykker nederst i kjelen. Velg ut de kjøttstykkene med størst fettside og legg disse kjøttstykkene i bunnen av kjelen med fettsiden vendende nedover.
Ha over 1 spiseskje hele pepperkorn og et dryss flaksalt.

Dryss også over en skje hvetemel.

Legg noen tykke skiver kål over kjøttet.

Dekk med et nytt lag kjøtt.

Nytt lag med pepperkorn og flaksalt.

Nytt lag med hvetemel.

Legg et nytt lag med kål på toppen, og til slutt noen pepperkorn og et dryss flaksalt.

Hell i 3 dl lyst øl.
Sett lokket på kjelen.

Varm opp til kokepunktet. Slå så ned varmen på platen og la gryten småputre i 2–3 timer. Spe eventuelt med opp til 2 dl mer øl underveis. Pass på at varmen på platen ikke er for høy. Kjøttet skal trekke til det er helt mørt, uten å bli tørt (jeg pleier å beregne minst 2,5 timer).



Server fårikålen rykende varm med kokte poteter og et persilledryss.

Ingen ting er som en stor gryte varm Fårikål!
Og enda bedre smaker det når kjøttet er kokt i øl!

Tips:
♥ Fårikålkjøtt er lammekjøtt med litt ekstra ben og fett som gir god smak. Bruk fårikålkjøtt av god kvalitet. Du kan eventuelt supplere med et par skiver lammebog for å være sikker på at det blir nok kjøtt i gryten, men det er absolutt ikke nødvendig (jeg gjorde ikke dette her).

♥ 1,5 kg hodekål tilsvarer ca. 1 kålhode. Skjær kålen i store biter slik at kålen ikke blir grøtete i løpet av den lange koketiden.
♥ Denne porsjonen fyller opp en 10-liters kjele til randen. Etter hvert som gryten koker, vil kålen klappe sammen i volum slik at det blir litt bedre plass i gryten.
♥ Jeg synes at hele pepperkorn er noe av sjarmen med fårikål. Dersom du vil ha peppersmaken, men ikke liker at pepperkornene er synlige ved serveringen, kan du legge pepperkornene i en liten krydderbeholder (kjøpes i kjøkkenutstyrsbutikker) i stedet for å legge dem løse i kjelen.
♥ Hvetemel mellom lagene bidrar til å tykne kjøttkraften slik at den blir som en saus ved serveringen.
♥ Alle typer øl kan brukes. Jeg foretrekker som sagt å bruke lyst øl og ikke mørkt øl, som gir en mye kraftigere ølsmak. Dette ølet kjøpte jeg på polet, men helt vanlig boksøl går utmerket å bruke!

Tilpass mengden øl. Jeg pleier å bruke 3 dl vann til denne oppskriften, men nå som jeg bruker øl, synes jeg det passet bra med 5 dl. Husk imidlertid på at kålen vil avgi væske i løpet av kokingen, så start gjerne med 3 dl og øk eventuelt til 5 dl etter hvert.
♥ Siden du legger kjøttstykker med fettsiden vendende ned i bunnen av kjelen, vil heller ikke kjøttet svi seg i bunnen av kjelen, forutsatt at du passer på at varmen på platen ikke blir for høy.
♥ Det er viktig at fårikålen småkoker lenge nok, slik at kjøttet blir skikkelig mørt. Husk også på at varmen ikke skal være for høy, ellers vil kjøttet miste noe av saftigheten og bli tørt. Bruk heller lavere varme og lengre tid helt til kjøttet er så mørt at det løsner veldig lett fra benet.
♥ Se også oppskrift på Øldampet pinnekjøtt.

Velbekomme!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

♥ 1,5 kg fårikålkjøtt (av lam, se tips)
♥ 1,5 kg hodekål
♥ 2 ss hele pepperkorn
♥ 1 ss flaksalt
♥ 2 ss hvetemel
♥ 3–5 dl øl (se tips)
Servering:
♥ kokte poteter
♥ persille
Finn frem ingrediensene og en stor kjele (som rommer ca. 10 liter).
Skjær kålen i store, tykke skiver.
Start med å legge et lag med kjøttstykker nederst i kjelen. Velg ut de kjøttstykkene med størst fettside og legg disse kjøttstykkene i bunnen av kjelen med fettsiden vendende nedover.
Ha over 1 spiseskje hele pepperkorn og et dryss flaksalt. Dryss også over en skje hvetemel. Legg noen tykke skiver kål over kjøttet.
Dekk med et nytt lag kjøtt. Nytt lag med pepperkorn og flaksalt. Nytt lag med hvetemel. Legg et nytt lag med kål på toppen, og til slutt noen pepperkorn og et dryss flaksalt.
Hell i 3 dl lyst øl, sett lokket på kjelen og varm opp til kokepunktet. Slå så ned varmen på platen og la gryten småputre i 2–3 timer. Spe eventuelt med opp til 2 dl mer øl underveis. Pass på at varmen på platen ikke er for høy. Kjøttet skal trekke til det er helt mørt, uten å bli tørt (jeg pleier å beregne minst 2,5 timer).
Server fårikålen rykende varm med kokte poteter og et persilledryss.
♥ Fårikålkjøtt er lammekjøtt med litt ekstra ben og fett som gir god smak. Bruk fårikålkjøtt av god kvalitet. Du kan eventuelt supplere med et par skiver lammebog for å være sikker på at det blir nok kjøtt i gryten, men det er absolutt ikke nødvendig (jeg gjorde ikke dette her).
♥ 1,5 kg hodekål tilsvarer ca. 1 kålhode. Skjær kålen i store biter slik at kålen ikke blir grøtete i løpet av den lange koketiden.
♥ Denne porsjonen fyller opp en 10-liters kjele til randen. Etter hvert som gryten koker, vil kålen klappe sammen i volum slik at det blir litt bedre plass i gryten.
♥ Jeg synes at hele pepperkorn er noe av sjarmen med fårikål. Dersom du vil ha peppersmaken, men ikke liker at pepperkornene er synlige ved serveringen, kan du legge pepperkornene i en liten krydderbeholder (kjøpes i kjøkkenutstyrsbutikker) i stedet for å legge dem løse i kjelen.
♥ Hvetemel mellom lagene bidrar til å tykne kjøttkraften slik at den blir som en saus ved serveringen.
♥ Alle typer øl kan brukes. Jeg foretrekker som sagt å bruke lyst øl og ikke mørkt øl, som gir en mye kraftigere ølsmak. Dette ølet kjøpte jeg på polet, men helt vanlig boksøl går utmerket å bruke! Tilpass mengden øl. Jeg pleier å bruke 3 dl vann til denne oppskriften, men nå som jeg bruker øl, synes jeg det passet bra med 5 dl. Husk imidlertid på at kålen vil avgi væske i løpet av kokingen, så start gjerne med 3 dl og øk eventuelt til 5 dl etter hvert.
♥ Siden du legger kjøttstykker med fettsiden vendende ned i bunnen av kjelen, vil heller ikke kjøttet svi seg i bunnen av kjelen, forutsatt at du passer på at varmen på platen ikke blir for høy.
♥ Det er viktig at fårikålen småkoker lenge nok, slik at kjøttet blir skikkelig mørt. Husk også på at varmen ikke skal være for høy, ellers vil kjøttet miste noe av saftigheten og bli tørt. Bruk heller lavere varme og lengre tid helt til kjøttet er så mørt at det løsner veldig lett fra benet.
♥ Se også oppskrift på Øldampet pinnekjøtt.
Skriv ny kommentar