Bærkake i stor langpanne


"Ei naki grein med blodraud bær..." er et dikt jeg er veldig glad i. Og dette er min favorittoppskrift på "Bærkake i stor langpanne"!

Bærkaken kan lages med alle slags bær du måtte ha for hånden, og egner seg derfor supert for deg som har noen bærbusker i hagen.

Kakedeigen inneholder mye sukker og ikke noe bakepulver, hvilket gir en litt kompakt og seig konsistens på kaken, og det er akkurat slik den skal være. Det blir mange søte, myke kakestykker av denne kaken, men de er kjempekjekke å fryse og tiner raskt.

 

- -

EI NAKI GREIN

Ei naki grein med blodraud bær
og ei som bladrik blømer,
på kvar sin måte fagre er
for den som kjærleg dømer.

Den eine gjev ein ange, ho,
der ljuv ho ligg og blømer.
Den andre gjev sitt hjarteblod
når lauv og haustvind rømer.

Den eine skin og strålar, ho,
den andre brenn og mognar
og gjev til sist sitt hjarteblod;
der tung av bær ho bognar.

Eg gav deg den med blomar på.
Eg gjev deg den med bæri.
Kven rikast er vil du få sjå
litt lenger fram på ferdi.
 

(Olav Aukrust, fra "Himmelvarden", 1916.)

Bærkake i stor langpanne
Ingredienser

400 g smør
10 egg
15 dl sukker (se tips)
15 dl hvetemel
- -
6 dl bær (se tips)

Fremgangsmåte

Smelt smøret og avkjøl. Pisk egg og sukker til tykk eggedosis (se tips). Hent frem en stor bakebolle og hell eggedosisen i denne (dette blir en stor porsjon deig, og du må ha plass til å røre). Bland smeltet smør og hvetemel vekselsvis inn i deigen (jeg bruker elektrisk håndmikser til dette). Ikke rør mer enn nødvendig for å få alt blandet.

Ha deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne, ca 30x40 cm. Fordel bærene over deigen.

Stek kaken midt i ovnen, først ved 120°C i 45 minutter. Øk deretter varmen til 150°C og stek kaken i 45 minutter til. Øk deretter varmen på ovnen til 180°C og stek i ytterligere 15 minutter slik at kaken får gyllen farge på toppen. Kaken bør nå være gjennomstekt, men sjekk gjerne for sikkerhets skyld med en kakenål.

Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøles helt i langpanne. Del kaken deretter i firkanter som løftes ut av langpannen.

Tips

♥ Ja, det er mye sukker i denne kaken, som nok noen vil reagere på. Dette fordi kaken skal få en litt seig og kompakt, "kladdkake-aktig" konsistens. Det er altså ikke feil i oppskriften. Kaken er beregnet på de som liker søte kaker, men de syrlige bærene gjør at kaken likevel blir balansert på smak.

♥ Kaken kan lages med både friske og frosne bær. Bruker du frosne bær, trenger de ikke å tines før de has på kaken. Ikke øk mengden bær utover 6 dl, for da risikerer du at kaken blir for bløt.

♥ Som du ser, er steketiden litt spesiell i denne oppskriften. Jeg har måttet prøve meg frem til dette for å oppnå gjennomstekt kake som ikke blir brent på verken undersiden eller oversiden. Kaken trenger lang steketid på lav varme for å bli helt gjennomstekt i midten. Resultatet blir veldig bra hvis du følger anvisningen nøye. 

♥ Du kan variere type bær, se f eks Solbærkake i langpanne, som er basert på samme oppskrift som denne bortsett fra at jeg bare har brukt solbær. Du kan lage denne kaken i liten langpanne (ca 20 x 30 cm) ved å halvere oppskriften, se Jordbær- og ripskake. Ønsker du å lage en bærkake i langpanne som inneholder mindre sukker og som er en mer luftig type, se oppskrift på Bærkake i langpanne

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

10 kommentarer

Hei.
Hvilket meierismør bruker du? Med eller uten salt?

Hejsa
Denne kage ser lækker ud, og den vil jeg prøve at bage på fredag, hvor jeg skal på lejr med familien. Jeg har et spørgsmål:
Er det muligt at toppe kage med en form for glace? Evt. en gelé af gelatin og jordbærsaft...
Eller har du et andet forslag, hvis dette er muligt?
På forhånd tak for svar.

Som svar på av Mia (ikke bekreftet)

Dette er en kake som jeg ikke synes egner seg særlig for noen form for glasur fordi kaken er så søt i seg selv.

Hei. Har også prøvd meg på denne oppskriften. Har aldri noen gang tidligere mislykkes med en kake.

15 dl - 1,5 liter- sukker er helt vilt. Det blir en slag eggedosisukkerlake. Er du helt sikker på dette er riktig? Med så mange egg, så delte jeg mengden for å lage eggedosis i 2 runder for å inn nok luft, uten at det hjalp på grunn de enorme mengdene med sukker.

Da er det også rart at det ikke er noe hevemiddel, feks. bakepulver.

Kan du dobbeltsjekke oppskriften din?

Hei Kristin, oppskriften er riktig, men jeg har nå korrigert angivelse av steketiden som var feil og beskrevet kaken bedre, slik at folk er bedre forberedt på hvordan kake dette er. Sukkermengden er riktig. Dette skal bli en litt seig og søt kake, som matcher bra til litt syrlige bær. Det er riktig at eggedosisen blir nokså tung selv ved nokså lang pisking på grunn av sukkermengden. Det er også riktig at det ikke skal være bakepulver i kaken. Dette igjen fordi konsistensen på denne kaken skal være som beskrevet.

Stekte kaka ved 185-190 grader i vel 1 time. Hadde 6 dl friske bjørnebær og masse frosne hageblåbær (sikkert minst 6-7 dl av det også). Reduserte til 13 dl sukker.
Kaka ble god, men litt søt selv med litt redusert summermengde og masse bær. Vil redusere sukkermengden mer neste gang (i alle fall om jeg ikke bruker mye surt, f.eks. rabarbra, i kaka).
Mange bra oppskrifter hos Det søte liv, men har erfart at det jevnt over brukers for mye sukker etter vår smak (går greit å redusere mengden).

Hei, ja det var feil angivelse av steketiden i oppskriften. Dette er korrigert nå.

Sukkermengden er riktig fordi det er meningen at kaken skal blir søt og litt seig. Jeg har fått dette inn i kakebeskrivelsen nå, slik at folk skjønner bedre hvordan type kake dette er. :)

Jeg vil anbefale å være litt forsiktig med å øke mengden bær fordi kaken da kan bli soggy og rå i midten. Men helt enig i at kaken er best i kombinasjon med litt syrlige bær.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift