Baklava med honningsirup

Baklava med honningsirup
Ingredienser

500 g filodeig (se tips)
300 g smør (gjerne usaltet)

Nøttefyll:
300 g pecannøtter
300 g mandler
1 dl sukker
2 ts kanel
revet skall av 1 sitron

Hjemmelaget honningsirup:
2 dl vann
2 dl sukker
500 g flytende honning (akasiehonning)
1 kanelstang

Fremgangsmåte

Start med å gjøre klar nøtteblandingen:
Hakk pecannøttene. Dette gjøres raskt om du har food processor med hakkekniv. Nøttene skal være forholdsvis fint hakket, men fortsatt gi litt tyggemotstand når du spiser kaken. Mal mandlene og bland med de hakkede pecannøttene. Bland sammen sukker, kanel og revet sitronskall og fordel dette deretter i nøtteblandingen.

Smelt smøret i en liten kjele. Ta frem en bakepensel. Smør en liten langpanne (ca 20x30 cm) og kle med bakepapir. Pensle over bakepapiret med smeltet smør.

Ta filodeigen ut av pakken (du trenger to pakker, men åpne 1 pakke av gangen) og brett ut på bordet. Legg over et fuktig kjøkkenhåndkle, se tips.

Legg et ark med filodeig i langpannen. Filoarket vil være større enn langpannen. Smør over med smeltet smør, og brett over resten av filoarket. Pensle over med smør. Legg så på neste filoark (begynn da på den andre siden av langpannen), pensle over smeltet smør og brett over resten av filoarket. Gjenta fire ganger, slik at du har brukt opp 6 filoark. Ha over 1 dl av nøtteblandingen.

Gjenta så med 2 nye filoark. Pass på å pensle med smør mellom hvert lag med deig. Ha deretter over 1 dl til av nøttefyllet. Gjenta prosessen med 2 filoark og så 1 dl fyll til alt er brukt opp. Husk smørpensling mellom alle lag med deig.

Bruk en skarp kniv og skjær opp kaken i rutemønster (skjær nesten helt til bunnen av langpannen, men ikke helt). Hell over resten av smøret og pensle utover overflaten av kaken.

Stek kaken på rist midt i ovnen ved 165°C i 60 min. Kaken skal da ha fått en gyllen og sprø overflate.

Mens kaken steker, koker du honningsirupen:
Ha vann, sukker og kanelstangen i en kjele. Kok på middels varme i 10 minutter. Ta kjelen av platen. Fjern kanelen og rør inn honningen.

Ta den stekte kaken ut av ovnen og avkjøl i noen minutter. Hell så over honningsirupen. La kaken stå i formen i kjøleskapet over natten. Dette er nødvendig for at sirupen skal trekke ordentlig inn i kaken.

Dagen etter løftes kaken ut av langpannen ved å ta tak i bakepapiret. Skjær kaken opp ved hjelp av en stor kniv.

Tips

Akasiehonning er flytende honning som kjøpes på små plastikflakser. Du finner produktet i velassorterte matvarebutikker. 500 g tilsvarer ca 1,5 flaske.

Jeg har fått tak i ferdig filodeig som ferskvare hos matvarekjeden Meny. Pakken heter "Filodeig" fra produsenten "Sara Lee". Det er 7-10 filoark i hver pakke, som er på 250 g. Du trenger med andre ord to slike pakker filodeig til denne oppskriften.

Vær obs på at filodeigplater blir veldig fort tørre straks du tar dem ut av pakningen. Det er derfor lurt å arbeide litt raskt og å legge et fuktig klede over dem mens du jobber.

Det er ikke så nøye akkurat hvor mange ark med filodeig du har mellom hvert lag. Det blir uansett ikke nøyaktig, siden det varierer hvor mange ark med deig det er i pakken. Men det kan være lurt å ha litt flere filoark i bunnen og på toppen, for å gi kaken litt mere hold. Det viktigste å huske på når du lager "Baklava" er at det må være smørpensling mellom hvert lag med deig, også når du bretter over den delen av deigplaten som er større enn langpannen. Da forhindrer du at deiglagene klebrer seg sammen, slik at du får mange, tynne lag med deig (litt som i wienerbrød).

"Baklava" er en holdbar kake. Oppbevares i kjøleskapet innpakket i plast, men kaken smaker best om den få stå i romtemperatur en god stund før servering. "Baklava" kan også fryses.

Kakekategori
Stikkord

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift