Dansk rugbrød (uten surdeig)

Hei,

Håper dere har hatt en fin 3. adventshelg med mye kos og baking. ♥ Det har vært helt ellevilt mye besøk på Det søte liv denne helgen, og det er skikkelig gøy å se at det er så mange som bruker oppskriftene! Smile  

I tillegg til mange deilige julekaker, er det herlig å diske opp med hjemmebakt brød i julen. Dette er et skikkelig grovt og saftig rugbrød, som har dansk opprinnelse. Dansk rugbrød lages ofte med surdeig og skårne rugkjerner, mens dette er en litt enklere variant, som imidlertid er minst like god. Rugbrødet lages med grovt rugmel, rugflak, mørk sirup og inneholder også linfrø og masse solsikkekjerner. Det er særlig mengden solsikkekjerner som gjør dette brødet så godt! Yum  

Rugbrødet er spesielt godt egnet til julens lange, gode frokoster, og smaker nydelig med alt fra grov leverpostei, oster, bløtkokte egg og julens sild. Bruk rikelig med pålegg og nyt et høyt og smakfullt smørbrød!

 

 

Grovt rugbrød er lett å lage, men husk å beregne 4-6 timer i tillegg til vanlig hevetid for at fordeigen skal få svelle godt. 

Denne oppskriften gir 2 brød. De er fine å fryse!

 

Ingredienser:

Fordeig:

♥ 400 g grovt sammalt rugmel
♥ 250 g fint sammalt rugmel
♥ 100 g rugflak (se tips)
♥ 1 dl linfrø
♥ 3 dl solsikkekjerner
♥ 3 ts salt
♥ 8 dl lunkent vann

Tilsettes:
♥ 50 g gjær
♥ 1,5 dl lunkent vann
♥ 4 ss mørk sirup
♥ 200 g hvetemel

Til formene:
♥ 2 dl solsikkekjerner


Fremgangsmåte:

Start med å lage klar fordeigen:

Ha grovt og fint sammalt rugmel i en stor bolle sammen med rugflak.

 

 

Tilsett linfrø, solsikkekjerner og salt.

 

 

Bland dette godt sammen. Tilsett lunkent vann og rør deigen godt sammen med en sleiv. Deigen skal bli nokså bløt.

 

 

Dekk til bollen med et håndkle og la fordeigen stå og svelle i romtemperatur i 4 - 6 timer.


Brøddeigen: 

For å lage brøddeigen, starter du med å smuldre gjær i bollen til en kjøkkenmaskin med eltekrok.

Bland 1,5 dl lunkent vann med mørk sirup slik at sirupen løser seg opp. Løs opp gjæren i dette.

Ha fordeigen, som nå er nokså fast i konsistensen etter å ha stått og svellet på kjøkkenbordet, porsjonsvis i bollen med gjærblandingen. Elt rolig med maskinen slik at fordeigen jevner seg ut med væsken.

Når all fordeig er blandet inn og massen er klumpfri, tilsettes hvetemelet. Elt melet inn i deigen. Deigen skal fortsatt være temmelig klissete. La den heve lunt i 30 minutter.


Utbaking og steking: 

Kle to brødformer (som rommer ca. 2 liter) med bakepapir. Ha rikelig med solsikkekjerner i bunnen av formene.

Fordel deigen jevnt i de to formene i klatter. Glatt til overflaten med baksiden av en spiseskje som fuktes i vann (eller bruk fuktige fingre).

Dryss rikelig med solsikkekjerner på toppen av brødene. La brødene etterheve i 40 minutter.

Stek brødene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 1,5 time (tilpass steketiden til din ovn, men pass på at de blir helt gjennomstekte i midten).

Avkjøl brødene i et par timer før de skjæres i skiver.

 

 

Jeg digger at det er masse solsikkekjerner både i bunnen og på toppen av brødene! 

 

 

Tips:

♥ Rugflak har jeg fått kjøpt i helsekostforretning (fra Helios) og er med på å gjøre rugbrødet saftig. Får du ikke tak i dette, går det helt fint. Du kan da bruke store havregryn eller øke mengden rugmel (fint eller grovt) med 100 g i stedet. 

♥ Tilpass steketiden til din ovn, men husk at rugbrødet trenger lang steketid på middels varme for å bli ordentlig gjennomstekt. Dekk over brødene med et stykke bakepapir dersom du synes de blir for mørke på toppen. 

♥ Dansk rugbrød er supre å fryse! 

♥ Av rugbrød som du får til overs kan du lage Rugbrødchips

 

 

Dette har seilet opp til å bli en av mine nye favorittoppskrifter! 

 

 

Grove rugbrød som er gode med alt av pålegg, men også med bare smør på. 

Anbefales! 

 




♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Dansk rugbrød (uten surdeig)
Ingredienser

Fordeig:
♥ 400 g grovt sammalt rugmel
♥ 250 g fint sammalt rugmel
♥ 100 g rugflak (se tips)
♥ 1 dl linfrø
♥ 3 dl solsikkekjerner
♥ 3 ts salt
♥ 8 dl lunkent vann

Tilsettes:
♥ 50 g gjær
♥ 1,5 dl lunkent vann
♥ 4 ss mørk sirup
♥ 200 g hvetemel

Til formene:
♥ 2 dl solsikkekjerner

Fremgangsmåte

Start med å lage klar fordeigen:
Ha grovt og fint sammalt rugmel i en stor bolle sammen med rugflak, linfrø, solsikkekjerner og salt. Bland dette godt sammen. Tilsett lunkent vann og rør deigen godt sammen med en sleiv. Deigen skal bli nokså bløt.

Dekk til bollen med et håndkle og la fordeigen stå og svelle i romtemperatur i 4 - 6 timer.

Brøddeigen: 
For å lage brøddeigen, starter du med å smuldre gjær i bollen til en kjøkkenmaskin med eltekrok.

Bland 1,5 dl lunkent vann med mørk sirup slik at sirupen løser seg opp. Løs opp gjæren i dette.

Ha fordeigen, som nå er nokså fast i konsistensen etter å ha stått og svellet på kjøkkenbordet, porsjonsvis i bollen med gjærblandingen. Elt rolig med maskinen slik at fordeigen jevner seg ut med væsken.

Når all fordeig er blandet inn og massen er klumpfri, tilsettes hvetemelet. Elt melet inn i deigen. Deigen skal fortsatt være temmelig klissete. La den heve lunt i 30 minutter.

Utbaking og steking: 
Kle to brødformer (som rommer ca. 2 liter) med bakepapir. Ha rikelig med solsikkekjerner i bunnen av formene.

Fordel deigen jevnt i de to formene i klatter. Glatt til overflaten med baksiden av en spiseskje som fuktes i vann (eller bruk fuktige fingre).

Dryss rikelig med solsikkekjerner på toppen av brødene. La brødene etterheve i 40 minutter.

Stek brødene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 1,5 time (tilpass steketiden til din ovn, men pass på at de blir helt gjennomstekte i midten).

Avkjøl brødene i et par timer før de skjæres i skiver.

Tips

♥ Rugflak har jeg fått kjøpt i helsekostforretning (fra Helios) og er med på å gjøre rugbrødet saftig. Får du ikke tak i dette, går det helt fint. Du kan da bruke store havregryn eller øke mengden rugmel (fint eller grovt) med 100 g i stedet. 

♥ Tilpass steketiden til din ovn, men husk at rugbrødet trenger lang steketid på middels varme for å bli ordentlig gjennomstekt. Dekk over brødene med et stykke bakepapir dersom du synes de blir for mørke på toppen. 

♥ Grovt rugbrød er supre å fryse! 

♥ Av rugbrød som du får til overs kan du lage Rugbrødchips

Kakekategori
Brødbakst
Sesong
Allergier og preferanser

5 kommentarer

Kjempegodt brød, enkelt å lage (tar bare litt tid), og er perfekt til å fryse! Takk for god oppskrift:)

Prøvde oppskriften men brukte maltekstrakt istedenfor Sirup og 450 g grovt sammalt rugmel og 200 g fint sammalt rugmel. Ble et fint og veldig grovt brød :)

Beklager - dette er trolig de mest vemmelige brød vi noen gang har smakt. Foruten at det tar vanvittig lang tid, inneholder dyre ingredienser ble de flate og har en ekkel smak av søt mørk sirup. Sorry - etter å ha reist verden rundt i mange år er det ingen land som har så godt brød som det grove norske brødet. Aldri mer dette....

Oppdaget denne oppskriften for litt siden. Dette er det beste brødet jeg har spist! Jeg ELSKER det :) Helt nydelig med smør og en smaksrik ost. Perfekt til julematen. Anbefales!!!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift