Sjokoladekonfekt med salt karamell

Sjokoladekonfekt med salt karamell

09.12.2020

Annonse: Freia

Hjemmelaget sjokoladekonfekt er en nytelse!

Fyllet kan varieres etter ønske og smak, men bruk alltid den beste kokesjokoladen. Jeg bruker Freia Dronningsjokolade!

 

 

Jeg har her fylt sjokoladekonfekten med salt karamellfyll. 

Mmmmm, så godt ….

 

 

Det ser kanskje litt avansert ut å lage sjokoladekonfekt, men det er faktisk enkelt å få til.

Konfekten har lang holdbarhet, og er veldig godt egnet som spiselig gave!

 

 

Se også Sjokoladekonfekt med mintfyll.


Denne oppskriften holder til ca. 36 stk konfektbiter (2 silikonformer).

 

Ingredienser:

♥ 400 g Freia Dronning kokesjokolade

Karamellfyll (se tips):
♥ 100 g sukker
♥ 1 ss vann
♥ 50 g smør
♥ 1 dl kremfløte
♥ 1 ts vaniljepasta
♥ 0,5 ts maldonsalt (kan sløyfes)


Fremgangsmåte:

Støping av konfektformene:

Start med å smelte sjokolade.

 

 

Jeg synes dette er tryggest å gjøre i en skål over vannbad (se tips).

 

 

Sjokoladen smelter gradvis og skånsomt når det gjøres over vannbad.

 

 

Avkjøl den smeltede sjokoladen til den er ca. 30°C (se tips).

 

 

Finn frem ren tallerken og konfektformer.

 

 

Start med å fylle en av formene helt opp med smeltet sjokolade.

 

 

Jeg bruker en skje for å få sjokoladen jevnt fordelt.

 

 

Bank formen lett i bordet slik at sjokoladen legger seg helt i bunnen av konfektformene og du fjerner luftbobler.

Snu så silikonformen opp ned slik at overflødig sjokolade renner ned på tallerkenen.

 

 

Skrap av overflødig sjokolade som legger seg oppå formen.

 

 

Sett silikonformen i kjøleskapet og gjenta med den andre formen.

Overflødig sjokolade som nå ligger på tallerkenen skal du ta vare på. Skrap den av med en slikkepott og tilbake ned i skålen som står over vannbadet.

 

Karamellfyll:

Ha sukker og vann i en liten, tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar cirka 10 minutter).

Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan rører rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen.

Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen.

Rør godt og la karamellen småkoke i cirka 5 minutter under stadig omrøring. Tilsett vaniljepasta og litt maldonsalt hvis du vil ha salt smak på karamellen.

Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles i romtemperatur.
 

PS: Jeg pleier å lage tredobbel porsjon karamell i forhold til det som står i denne oppskriften. Kjekt å ha ekstra karamellsaus..  Smile  

 

Ha den avkjølte karamellen i en sprøytepose og klipp et lite hull i enden.

 

 

Ta formene ut av kjøleskapet når sjokoladeskallet har stivnet.

 

 

Fyll opp med karamell.

 

 

Husk at det må være litt plass igjen til å ha sjokolade på toppen.

Sett formene tilbake i kjøleskapet i ca. en halvtime slik at karamellfyllet får satt seg.

 

 

Tetting av formene:

Ta formene ut av kjøleskapet. Fyll opp toppen av formene med resten av den smeltede sjokoladen.

 

 

Sett formen på en tallerken og skrap med en spatel, stekespade eller lignende, slik at overflødig sjokolade fjernes og toppen blir glatt.

 

 

Gjenta med den andre formen.

 

 

Sett begge formene i kjøleskapet, gjerne i en times tid så sjokoladekonfekten stivner ordentlig.


Trykke ut konfekten:

Når sjokoladen har stivnet helt, er det lett å trykke sjokoladekonfekten ut av silikonformene.

 

 

Bruk en liten kniv til å skjære vekk overflødig sjokolade som har festet seg til konfekten.

 

 

Ikke ta for mye på konfekten med fingrene, for å unngå fingermerker og at sjokoladen smelter.

 

 

Legg konfekten på en asjett eller liten boks og oppbevar kjølig frem til servering.

 

 

Tips:

♥ Når du smelter sjokoladen, er det viktig at du ikke lar vannet fosskoke slik at du får vanndamp i sjokoladen, for kommer det vann i sjokoladen, vil den raskt kunne korne seg.

♥ Du kan alternativt smelte sjokoladen i en skål i mikroen. Varm da sjokoladen i 1 minutt av gangen. Rør rundt mellom hver gang og slutt når sjokoladen har nesten smeltet. La da sjokoladen stå i noen minutter til den smelter helt.

♥ For at konfekten skal holde bedre og ikke smelte for raskt når du tar i den, bør du temperere den smeltede sjokoladen før du har den i formene. I praksis betyr det bare å avkjøle den smeltede sjokoladen til den er ca. 30°C.

♥ Lag gjerne karamellen klar dagen i forveien og la den stå i romtemperatur over natten. Oppskriften på karamellfyll er liten siden det ikke er mye som trengs til konfekten, så bruk en liten kjele når du koker den. Jeg pleier imidlertid å lage tredobbel porsjon av det som er angitt når jeg først er i gang, og sparer da resten av karamellen til andre anledninger. Karamellen oppbevares best i tett beholder og i romtemperatur, så den holder seg myk.

♥ Silikonformer til sjokoladekonfekt fås kjøpt i de fleste kjøkkenutstyrsbutikker. Som et alternativ kan du også bruke lysmansjetter, som også fungerer fint som små aluminiumsformer. Disse er beregnet på lys som settes i lysestake og fås kjøpt i matbutikker...  Smile  

 

 

Ha den smeltede sjokoladen i en sprøytepose for å få fylt bunnen av de små formene.

 

 

Fyll deretter på med litt karamell.

 

 

Dekk med mer smeltet sjokolade.

 

 

Sett kaldt til sjokoladen har stivnet.

 

 

Voilà! Fylt sjokoladekonfekt på en superenkel måte!

 

Mmmm…

 

Enten du bruker ordinære konfektformer eller små aluminiumsformer, blir smaken himmelsk god! 

 

 

Så godt med salt karamellfyll i hjemmelaget sjokoladekonfekt! Heart  

 

 

Sjokoladekonfekt er gøy å lage og har lang holdbarhet.

 

 

Kjekt å gi hjemmelaget konfekt bort i gave!

 

 

Kos deg med nydelig, hjemmelaget konfekt!

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

 

Sjokoladekonfekt med salt karamell

Ingredienser

♥ 400 g Freia Dronning kokesjokolade

Karamellfyll (se tips):
♥ 100 g sukker
♥ 1 ss vann
♥ 50 g smør
♥ 1 dl kremfløte
♥ 1 ts vaniljepasta
♥ 0,5 ts maldonsalt (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Støping av konfektformene:
Start med å smelte sjokolade. Jeg synes dette er tryggest å gjøre i en skål over vannbad (se tips). Sjokoladen smelter gradvis og skånsomt når det gjøres over vannbad. Avkjøl den smeltede sjokoladen til den er ca. 30°C (se tips).

Finn frem ren tallerken og konfektformer. Start med å fylle en av formene helt opp med smeltet sjokolade. Jeg bruker en skje for å få sjokoladen jevnt fordelt. Bank formen lett i bordet slik at sjokoladen legger seg helt i bunnen av konfektformene og du fjerner luftbobler. Skrap av overflødig sjokolade som legger seg oppå formen. 

Snu så silikonformen opp ned slik at overflødig sjokolade renner ned på tallerkenen. Sett silikonformen i kjøleskapet og gjenta med den andre formen.

Overflødig sjokolade som nå ligger på tallerkenen skal du ta vare på. Skrap den av med en slikkepott og tilbake ned i skålen som står over vannbadet.

Karamellfyll:
Ha sukker og vann i en liten, tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar cirka 10 minutter). Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan rører rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen.

Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen. Rør godt og la karamellen småkoke i cirka 5 minutter under stadig omrøring. Tilsett vaniljepasta og litt maldonsalt hvis du vil ha salt smak på karamellen.

Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles i romtemperatur. 

Ha den avkjølte karamellen i en sprøytepose og klipp et lite hull i enden. Ta formene ut av kjøleskapet når sjokoladeskallet har stivnet. Fyll opp med karamell. Husk at det må være litt plass igjen til å ha sjokolade på toppen. Sett formene tilbake i kjøleskapet i ca. en halvtime slik at karamellfyllet får satt seg. 

Tetting av formene:
Ta formene ut av kjøleskapet. Fyll opp toppen av formene med resten av den smeltede sjokoladen. Sett formen på en tallerken og skrap med en spatel, stekespade eller lignende, slik at overflødig sjokolade fjernes og toppen blir glatt.  Gjenta med den andre formen.  

Sett begge formene i kjøleskapet, gjerne i en times tid så sjokoladekonfekten stivner ordentlig.

Trykke ut konfekten:
Når sjokoladen har stivnet helt, er det lett å trykke sjokoladekonfekten ut av silikonformene.  Bruk en liten kniv til å skjære vekk overflødig sjokolade som har festet seg til konfekten.  Ikke ta for mye på konfekten med fingrene, for å unngå fingermerker og at sjokoladen smelter.  Legg konfekten på en asjett eller liten boks og oppbevar kjølig frem til servering.

Tips

♥ Når du smelter sjokoladen, er det viktig at du ikke lar vannet fosskoke slik at du får vanndamp i sjokoladen, for kommer det vann i sjokoladen, vil den raskt kunne korne seg.

♥ Du kan alternativt smelte sjokoladen i en skål i mikroen. Varm da sjokoladen i 1 minutt av gangen. Rør rundt mellom hver gang og slutt når sjokoladen har nesten smeltet. La da sjokoladen stå i noen minutter til den smelter helt.

♥ For at konfekten skal holde bedre og ikke smelte for raskt når du tar i den, bør du temperere den smeltede sjokoladen før du har den i formene. I praksis betyr det bare å avkjøle den smeltede sjokoladen til den er ca. 30°C.

♥ Lag gjerne karamellen klar dagen i forveien og la den stå i romtemperatur over natten. Oppskriften på karamellfyll er liten siden det ikke er mye som trengs til konfekten, så bruk en liten kjele når du koker den. Jeg pleier imidlertid å lage tredobbel porsjon av det som er angitt når jeg først er i gang, og sparer da resten av karamellen til andre anledninger. Karamellen oppbevares best i tett beholder og i romtemperatur, så den holder seg myk.

♥ Silikonformer til sjokoladekonfekt fås kjøpt i de fleste kjøkkenutstyrsbutikker. Som et alternativ kan du også bruke lysmansjetter, som også fungerer fint som små aluminiumsformer. Lysmansjetter er beregnet på lys som settes i lysestake og fås kjøpt i matbutikker.

09.12.2020
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

13 kommentarer

Hei, jeg tenkte å prøve meg på disse. Smelter du bare sjokoladen på nytt før du tar på siste lag med sjokolade? Eller har du den over vannbad så lenge som det må ventes her?

Linda. Det siste laget med sjokolade må gjøres på samme måte som det første laget.

Hei Linda, jeg lar sjokoladen ligge i bollen over vannbadet mens konfekten med fyllet stivner i kjøleskapet. Hvis sjokoladen har stivnet for mye når jeg vil bruke den, varmer jeg den bare litt opp igjen slik at den blir flytende igjen før jeg dekker til konfekten.

Har liggende karamell som ikkje ble helt vellykket og ikkje stiv nok som jeg har tatt vare på, kan jeg bruke denne som fyll instedenfor?

Hei Kine, høres ut som du kanskje ikke har kokt karamellen lenge nok. Uansett kan den gjerne brukes som fyll i konfekten. Karamellen inni konfekten blir da litt mer flytende, men det er jo godt, det også :)

Disse så farlig gode ut! Når du lager tredobbel porsjon med karamell. Da koker du den vel lenger enn 5min for å få den stiv nok, eller? Hvor lenge koker du den da?

Line: Les framgangsmåten en gang stil så står det at karamellen er kokt mer en 5 min

Det gjør faktisk ikke det nei. Leser fortsatt at det står at den skal småkoke i 5min...
Uansett så var dette en unødvendig knotete måte å lage karamell på synes jeg, og holder meg heller til min egen måte å gjøre det på.

Hei Line, jeg koker karamellen i den tiden jeg har angitt når jeg lager tredobbel porsjon, altså 5 minutter, men da har jeg en større kjele. Koketiden blir altså den sammen gitt at kjelestørrelsen tilpasses størrelsen på porsjonen. Ved bare 1/3 porsjon karamell, må kjelen være nokså liten, som jeg har beskrevet i tipsfeltet, og da kan koketiden holdes til 5 minutter. Bruker du en videre kjele, har du helt rett i at koketiden bør være litt kortere.

Hva kan man bruke i stede for vaniljepasta? Får ikke tak i det her jeg bor.

Angelica: om du frår tak i vaniljetang så kan du bruke frøene fra 1 vaniljestang

Jeg pleier å bruke vaniljesukker. Synes det funker fint. Bruker 1ss til 3dl kremfløte.

Hei Angelica, jeg er veldig glad i vaniljepasta, men du kan bruke alle andre varianter av vanilje: vaniljeekstrakt, frø fra vaniljestang eller vaniljesukker.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter