Danske brunkager

Danske brunkager

20.11.2016

Annonse: Karo Pharma

Hei dere!

Er det noen som har startet på julebaksten allerede?

 

 

Basert på det jeg får med meg på sosiale medier, virker det som mange allerede har kommet godt i gang! Har du ikke det, kan du trøste deg med at jeg heller ikke har begynt med julekakene. - Men det er forresten ikke helt sant, for jeg hadde en runde allerede i september, da jeg lagde syv forskjellige typer julekaker!  Smile

Grunnen til at jeg gjorde dette allerede i september er at jeg i samarbeid med Karo Pharma, som står bak varemerket Apro tradisjoner, har laget et lite julehefte som du nå kan plukke med deg gratis fra de fleste apotekene i Norge. I dette juleheftet får du oppskriften på 7 deilige julekaker som inneholder ingredienser som du får kjøpt på apoteket. Ja, for mange er faktisk ikke klar over at man på apoteket kan få kjøpt nyttige bakeingredienser, og det er nettopp å vise frem dette som er poenget med juleheftet vi har laget.

 

 

Oppskriftene fra heftet publiseres også her på bloggen frem mot jul, og her har du den første i rekken.

 

 

Danske brunkager er kjempegode pepperkaker med masse deilig julekrydder, nøtter og syltet appelsinskall!

 

 

Den fine konsistensen på kakene kommer av hevingsmiddelet pottaske, som du får kjøpt på apoteket.

 

 

Ingredienser:

♥ 250 g smør
♥ 125 g lys sirup
♥ 250 g brunt farin
♥ 2 ts pottaske (se tips)
♥ 1 ss kaldt vann
♥ 3 ts kanel
♥ 2 ts ingefær
♥ 1 ts nellik
♥ 1 ts allehånde
♥ 150 g hele, skåldede mandler
♥ 50 g usaltede pistasjnøtter
♥ 50 g syltet appelsinskall (se tips)
♥ 500 g hvetemel
 

Fremgangsmåte:

Varm opp smør, sirup og brunt farin i en teflonbelagt kjele. Ta kjelen av platen når blandingen når kokepunktet.

Rør ut pottaske med kaldt vann. Ha blandingen i kjelen sammen med krydderet og rør godt.

Tilsett hele, skåldede mandler, pistasjnøtter og syltet appelsinskall. Bland til slutt inn hvetemelet.

Kle en firkantet form (20x20 cm) med bakepapir. Ha deigen i formen og press den jevnt utover. Sett formen i kjøleskapet til dagen etter.

Dagen etter løftes deigen ut av formen. Bruk en stor, skarp kniv og del deigen først i lengder og deretter i tynne skiver.

 

 

Legg skivene på bakepapirdekkede stekeplater.

 

 

Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i 8-10 minutter. Avkjøl kakene på rist.

 

Ah, krydderduften er helt herlig!
 

Når kakene er kalde, kan du fylle opp kakeboksen med Danske brunkager!

 

 

Tradisjonelle, danske julekaker med kjempegod kryddersmak!

 

 


Tips:

♥ Pottaske er et hevemiddel som fås kjøpt på apoteket og som egner seg veldig godt for å få rett konsistens på disse småkakene.

 

 

 

Andre bakeingredienser som du får kjøpt på apoteket og som det kan være nyttig å vite om, ser du her:

 

 

♥ Syltet appelsinskall (også kalt apsikat) fås kjøpt i de fleste matbutikkene særlig ved juletider.  Får du ikke tak i apsikat, kan du bruke sukat (eller syltet sitronskall) i stedet.

♥ Kakene oppbevares i tettsluttet kakeboks.


 

 

Kakene jeg lagde ble spist opp i september... tror nok jeg må lage ny porsjon før jul...  Smile

 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Danske brunkager

Ingredienser

♥ 250 g smør
♥ 125 g lys sirup
♥ 250 g brunt farin
♥ 2 ts pottaske (se tips)
♥ 1 ss kaldt vann
♥ 3 ts kanel
♥ 2 ts ingefær
♥ 1 ts nellik
♥ 1 ts allehånde
♥ 150 g hele, skåldede mandler
♥ 50 g usaltede pistasjnøtter
♥ 50 g syltet appelsinskall (se tips)
♥ 500 g hvetemel

Fremgangsmåte

Varm opp smør, sirup og brunt farin i en teflonbelagt kjele. Ta kjelen av platen når blandingen når kokepunktet.

Rør ut pottaske med kaldt vann. Ha blandingen i kjelen sammen med krydderet og rør godt.

Tilsett hele, skåldede mandler, pistasjnøtter og syltet appelsinskall. Bland til slutt inn hvetemelet.

Kle en firkantet form (20x20 cm) med bakepapir. Ha deigen i formen og press den jevnt utover. Sett formen i kjøleskapet til dagen etter.

Dagen etter løftes deigen ut av formen. Bruk en stor, skarp kniv og del deigen først i lengder og deretter i tynne skiver. Legg skivene på bakepapirdekkede stekeplater og stek kakene midt i ovnen ved 180°C i 8-10 minutter. Avkjøl kakene på rist.

Tips

♥ Pottaske er et hevemiddel som fås kjøpt på apoteket og som egner seg veldig godt for å få rett konsistens på disse småkakene.

♥ Syltet appelsinskall (også kalt apsikat) fås kjøpt i de fleste matbutikkene særlig ved juletider. Får du ikke tak i apsikat, kan du bruke sukat (eller syltet sitronskall) i stedet.

♥ Kakene oppbevares i tettsluttet kakeboks.

20.11.2016
Kakekategori: 
Sesong: 

2 kommentarer

Hei! Disse ser veldig tykke ut, og det virker tungvint å skjære dem på den måten? Jeg pleier rulle deigen i lange pølser (ca 5 cm i diameter) og deretter la dem ligge kjølig over natten. Da er det lett å skjære tynne ensartede skiver som stekes øverst i ovnen på tradisjonell varme i ca 5 minutter (hold øye med dem så de ikke blir brent!). Uansett deilig å se at man nå får kjøpt potaske i Norge! Glædelig jul - Hilsen danske i Norge :)

Om man inte finner pottaska, kan tan bruke något annat istället? Vad? Hur mye? De ser supergoda ut! Mvh svensk som jobbat i Danmark och nyss flyttat till Norge

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet