Elghakk

Elghakk er norsk tradisjonsmat, kanskje spesielt fra områdene rundt Østerdalen, men har tradisjonelt sett også blitt laget flere andre steder i landet der det er mye elg. 

Her brukes kvernet kjøttdeig av elg i lag med god viltkraft, løk, gulrøtter og poteter.

 

 

Serveres rykende varmt i dype skåler med flatbrød, smør og tyttebærsyltetøy som tilbehør. 

 

 

Oppskriften gir 4 porsjoner. 
 

Ingredienser: 

♥ 600 g elgkjøttdeig
♥ 2 ss smør
♥ 2 løk
♥ 5 dl viltkraft (se tips)
♥ 6 poteter
♥ 2 gulrøtter
♥ 3 laurbærblad
♥ 7 tørkede einerbær
♥ 1 ts tørket timian
♥ kvernet salt og pepper

Servering:
♥ litt kruspersille
♥ flatbrød
♥ smør
♥ tyttebærsyltetøy

 

Fremgangsmåte: 

Finn frem ingrediensene. 
 

 

Ha elgkjøttdeig og smør i en gryte. Stek elgkjøttet på middels varme, og bruk en stekespade under stekingen til å "hakke opp" kjøttdeigen i mindre biter. 

 

 

Hakk løk og ha også løkbitene i gryten.

 

 

 

Stek det hele sammen til kjøttet er gjennomstekt. 

 

 

Tilsett kraft og rør rundt.

 

 

La småkoke i 5 minutter. 

Skrell imens poteter og gulrøtter og skjær i store terninger.

 

 

Ha dette i gryten sammen med laurbærblad, einerbær og timian. 

 

 

La dette småkoke/trekke på middels varme i ca. 15 - 20 minutter, til potet- og gulrotbitene er møre. (Ta av lokket dersom du ønsker at noe av væsken skal fordampe.)

Smak til med kvernet salt og pepper. 

 

 

En herlig gryte med Elghakk! 

 

 

Serveres rykende varmt i dype skåler.

 

 

 

Dryss litt hakket kruspersille over, og server gjerne flatbrød med smør og tyttebærsyltetøy (helst hjemmelaget) ved siden av. 

 

 

Veldig godt! 

 

 

Tips:

♥ Jeg bruker her ferdigkjøpt, konsentrert viltkraft, som gir veldig god smak som passer godt til elgkjøttet.

 

 

Du kan alternativt bruke kjøttkraft, fond eller kjøttbuljong som løses opp i vann slik at du får 5 dl væske.

♥ Tilpass tykkelsen ved å ta av lokket deler av koketiden dersom du ønsker at mer av væsken skal fordampe. Det skal ikke være meljevning i Elghakk, så konsistensen blir mer som en kjøttsuppe enn en gryterett. 

♥ Elghakk lages i litt ulike varianter rundt om i landet. Noen tilsetter for eksempel flere grønnsaker, slik som kålrot og sellerirot i terninger. 

♥ Tilsett 1 dl seterrømme eller kremfløte dersom du vil ha en fyldigere og litt mer kremet konsistens. 

♥ Noen liker også å ha en god skvett akevitt i gryten!  😃

 

 

Er du så heldig som får tak i kjøttdeig av elg, bør du teste ut å lage Elghakk

Se også oppskrift på Elgkarbonader (ekstra saftige).

 

 

Ikke så mange ingredienser i Elghakk, som gjør at den gode smaken av elgkjøttdeigen kommer veldig bra frem!

 

 

God middag!  😊

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Elghakk
Ingredienser

♥ 600 g elgkjøttdeig
♥ 2 ss smør
♥ 2 løk
♥ 5 dl viltkraft (se tips)
♥ 6 poteter
♥ 2 gulrøtter
♥ 3 laurbærblad
♥ 7 tørkede einerbær
♥ 1 ts tørket timian
♥ kvernet salt og pepper

Servering:
♥ litt kruspersille
♥ flatbrød
​​​​​​​♥ smør
♥ tyttebærsyltetøy

Fremgangsmåte

Ha elgkjøttdeig og smør i en gryte. Stek elgkjøttet på middels varme, og bruk en stekespade under stekingen til å "hakke opp" kjøttdeigen i mindre biter. 

Hakk løk og ha også løkbitene i gryten. Stek det hele sammen til kjøttet er gjennomstekt. 

Tilsett kraft og rør rundt. La småkoke i 5 minutter. 

Skrell imens poteter og gulrøtter og skjær i store terninger. Ha dette i gryten sammen med laurbærblad, einerbær og timian. La dette småkoke/trekke på middels varme i ca. 15 - 20 minutter, til potet- og gulrotbitene er møre. (Ta av lokket dersom du ønsker at noe av væsken skal fordampe.) Smak til med kvernet salt og pepper. 

Serveres rykende varmt i dype skåler. Dryss litt hakket kruspersille over, og server gjerne flatbrød med smør og tyttebærsyltetøy ved siden av. 

Tips

♥ Jeg bruker her ferdigkjøpt, konsentrert viltkraft, som gir veldig god smak som passer godt til elgkjøttet.Du kan alternativt bruke kjøttkraft, fond eller kjøttbuljong som løses opp i vann slik at du får 5 dl væske.

♥ Tilpass tykkelsen ved å ta av lokket deler av koketiden dersom du ønsker at mer av væsken skal fordampe. Det skal ikke være meljevning i Elghakk, så konsistensen blir mer som en kjøttsuppe enn en gryterett. 

♥ Elghakk lages i litt ulike varianter rundt om i landet. Noen tilsetter for eksempel flere grønnsaker, slik som kålrot og sellerirot i terninger. 

♥ Tilsett 1 dl seterrømme eller kremfløte dersom du vil ha en fyldigere og litt mer kremet konsistens. 

♥ Noen liker også å ha en god skvett akevitt i gryten!  😃

Sesong
Allergier og preferanser
Stikkord

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift