Eltefrie, kaldhevede havrerundstykker

Lag noen fantastisk gode, eltefrie havrerundstykker i helgen! 

Perfekte til sommerens latmannsliv! 

Dette er en vri på den kjempepopulære oppskriften på Eltefrie, kaldhevede rundstykker, som jeg publiserte her på Det søte liv rett etter nyttår. Denne gangen har jeg tilsatt havregryn og yoghurt som gjør at rundstykkene blir litt grovere og mykere, men de får fortsatt en herlig, sprø skorpe. 

 

 

Deigen rører du raskt sammen for hånd og lar stå i kjøleskapet over natten. Dagen etter settes den kaldhevede deigen i klatter rett fra bakebollen og over på bakepapirdekkede stekeplater. Stekes uten etterheving, og voilà, du har nystekte rundstykker til frokost!

Det er bare sjarmerende at rundstykkene får litt forskjellig fasong. 😉 Rundstykkene stekes på høy varme, som gir en nydelig, sprø skorpe.

 

 

Oppskriften gir ca. 18 rundstykker, avhengig av hvor store du lager dem.

 

Ingredienser:

♥ 15 g gjær (se tips)
♥ 9 dl lunkent vann
♥ 1 ts sukker eller honning
♥ 200 g store havregryn
♥ 50 g yoghurt naturell
♥ 2 ss olivenolje
♥ 2 ts salt
♥ ca. 700 g hvetemel (se tips)

Pynt:
♥ store havregryn

 

Fremgangsmåte: 

Løs opp gjæren i lunkent vann i en stor bakebolle (se tips). Tilsett sukker eller honning og havregryn. Rør dette godt sammen og la blandingen stå og svelle i 10-15 minutter.

Bland inn yoghurt naturell og olivenolje. Ha så først i halvparten av melet og rør sammen med en sleiv. Tilsett salt og resten av melet og rør videre til en jevn, klissete deig. 

Ha plastfolie og et kjøkkenhåndkle over bollen og sett den i kjøleskapet over natten (ca. 10-12 timer).  

 

 

Dagen etter tas deigen ut av kjøleskapet og settes i klatter direkte fra bakebollen og over på to bakepapirdekkede stekeplater. Deigen er klissete og skal ikke knas eller eltes eller røres i på noen måte før den settes i klatter på stekeplatene. Bare bruk en stor skje til å hente ut klatter av den hevede deig rett fra bakebollen, og bruk fuktige hender til å ta deigklatten av skjeen og forme den litt før den legges på stekeplaten. Klattene bør være noenlunde jevnstore, men kan gjerne ha ulik fasong. 

Dryss over havregryn til pynt. 

 


Rundstykkene ser litt slappe og rare ut, men de kommer seg ved steking!  😃

Stek rundstykkene midt i ovnen ved 240°C i 15-20 minutter (se tips).

Rundstykkene er ferdige når de har fått litt farge og en sprø overflate.

 

 

 

Hva er vel bedre enn å servere rykende ferske rundstykker til frokost! 

 

 

Havrerundstykkene blir deilig myke inni og får kjempegod smak.

 

 

 

Rundstykkene er gode med alt av pålegg. 

 

 


Tips:

♥ Jeg brukte 15 gram fersk gjær. Du kan alternativt bruke 1 ts tørrgjær. 

♥ Hvis du vil korte ned på hevetiden og kaldheve deigen i 3-4 timer i stedet for over natten, kan du øke mengden gjær til 25 g fersk gjær eller 2 ts tørrgjær. 

♥ Pass på at bakebollen du bruker er stor nok til at deigen kan heve i den over natten. Jeg brukte en bolle som rommer 3 liter, og det holdt så vidt.

♥ Denne deigen skal være så klissete at den lett kan røres sammen med en sleiv eller stor skje, men ikke så bløt at den ikke holder fasongen. Tilpass mengden mel og vann hvis nødvendig. 

♥ Husk at denne deigen på ingen måte skal knas eller eltes. Til det vil den være alt for løs og klissete. Den kalde, hevede deigen skal bare deles i passe store emner, som legges rett på stekeplaten. Dermed bevares all luft i den kaldhevede deigen. Så lenge du har litt vann på hendene, og vasker dem innimellom, går det greit å legge den klissete deigen i klatter på stekeplatene. 

♥ Rundstykkene stekes rett etter klattene er lagt på stekeplaten, og trenger ikke å etterheves.

♥ Det er viktig at disse rundstykkene stekes på høy varme for å unngå at de blir helt flate. Skru ovnen opp til maks, 240°C - 250°C, og bruk gjerne varmluft. 

♥ Rundstykkene smaker aller best samme dag. De er perfekte til frokost og lunsj, men også som tilbehør til middag og til kvelds. De du får til overs, kan oppbevares innpakket i plast, men da vil overflaten miste sprøheten. De kan også fryses. 

 

Jeg fant ut at disse rundstykkene er fantastisk gode med den italienske osten Taleggio.  😍

 

 

 

Også så med agurk og rødløk... - nam! 

 

 

Vel bekomme og ha en deilig helg!  😊

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Eltefrie, kaldhevede havrerundstykker
Ingredienser

♥ 15 g gjær (se tips)
♥ 9 dl lunkent vann
♥ 1 ts sukker eller honning
♥ 200 g store havregryn
♥ 50 g yoghurt naturell
♥ 2 ss olivenolje
♥ 2 ts salt
♥ ca. 700 g hvetemel (se tips)

Pynt:
♥ store havregryn

Fremgangsmåte

Løs opp gjæren i lunkent vann i en stor bakebolle (se tips). Tilsett sukker eller honning og havregryn. Rør dette godt sammen og la blandingen stå og svelle i 10-15 minutter.

Bland inn yoghurt naturell og olivenolje. Ha så først i halvparten av melet og rør sammen med en sleiv. Tilsett salt og resten av melet og rør videre til en jevn, klissete deig. 

Ha plastfolie og et kjøkkenhåndkle over bollen og sett den i kjøleskapet over natten (ca. 10-12 timer).  

Dagen etter tas deigen ut av kjøleskapet og settes i klatter direkte fra bakebollen og over på to bakepapirdekkede stekeplater. Deigen er klissete og skal ikke knas eller eltes eller røres i på noen måte før den settes i klatter på stekeplatene. Bare bruk en stor skje til å hente ut klatter av den hevede deig rett fra bakebollen, og bruk fuktige hender til å ta deigklatten av skjeen og forme den litt før den legges på stekeplaten. Klattene bør være noenlunde jevnstore, men kan gjerne ha ulik fasong. 

Dryss over havregryn til pynt. 

Stek rundstykkene midt i ovnen ved 240°C i 15-20 minutter (se tips). Rundstykkene er ferdige når de har fått litt farge og en sprø overflate.

Tips

♥ Jeg brukte 15 gram fersk gjær. Du kan alternativt bruke 1 ts tørrgjær. 

♥ Hvis du vil korte ned på hevetiden og kaldheve deigen i 3-4 timer i stedet for over natten, kan du øke mengden gjær til 25 g fersk gjær eller 2 ts tørrgjær. 

♥ Pass på at bakebollen du bruker er stor nok til at deigen kan heve i den over natten. Jeg brukte en bolle som rommer 3 liter, og det holdt så vidt.

♥ Denne deigen skal være så klissete at den lett kan røres sammen med en sleiv eller stor skje, men ikke så bløt at den ikke holder fasongen. Tilpass mengden mel og vann hvis nødvendig. 

♥ Husk at denne deigen på ingen måte skal knas eller eltes. Til det vil den være alt for løs og klissete. Den kalde, hevede deigen skal bare deles i passe store emner, som legges rett på stekeplaten. Dermed bevares all luft i den kaldhevede deigen. Så lenge du har litt vann på hendene, og vasker dem innimellom, går det greit å legge den klissete deigen i klatter på stekeplatene. 

♥ Rundstykkene stekes rett etter klattene er lagt på stekeplaten, og trenger ikke å etterheves.

♥ Det er viktig at disse rundstykkene stekes på høy varme for å unngå at de blir helt flate. Skru ovnen opp til maks, 240°C - 250°C, og bruk gjerne varmluft. 

♥ Rundstykkene smaker aller best samme dag. De er perfekte til frokost og lunsj, men også som tilbehør til middag og til kvelds. De du får til overs, kan oppbevares innpakket i plast, men da vil overflaten miste sprøheten. De kan også fryses. 

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

3 kommentarer

Ser gode ut☺️
Kan du alternativt ta ei stor skei/spiseskei og hvelve 18 rundstykker på brettet? For å slippe melete bord. Evt dyppe skeia i ei skål med mel om det er litt av poenget med at det må komme mel på…

Hei, jeg lagde rundstykkene om igjen i dag og det du beskriver er faktisk en mye bedre fremgangsmåte! :-) Mye enklere og man unngår at den klissete deigen er nær bakebordet. Jeg har endret på teksten nå. Takk for tips!

Takk for fin oppskrift! Gleder meg til å prøve :-) Vet du hvorfor rundstykkene vil bli flate dersom man steker de på lavere varme? Mine kaldhevede rundstykker faller ofte litt sammen etter steking, og da har jeg pleid å steke på 200 grader…

Takk!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift