Flapjacks

Flapjacks kommer fra England og er en type havrebar som er utrolig enkle å lage, og tilfredsstiller behovet for noe søtt, mettende og deilig.

Klassiske Flapjacks lages med havregryn, smør, sukker og sirup, som gir bitene en herlig og litt seig konsistens. 

Jeg bruker rosiner og pekannøtter eller valnøtter i mine Flapjacks, men dette kan sløyfes hvis man foretrekker dem helt plain. Eller man kan bytte ut rosiner og pekannøtter/valnøtter med for eksempel sjokoladebiter, tørkede tranebær eller aprikosbiter, pistasjnøtter eller andre typer nøtter.

Variasjonsmulighetene er mange, men her har du altså en veldig klassisk og tradisjonell type Flapjacks, som vel er de BESTE, synes jeg!    

 

 

♥ Flapjacks are classic, chewy and good for your soul! ♥

Smile

 


Oppskriften er beregnet på en kvadratisk form (20 x 20 cm) og gir da 16 Flapjacks.

Se tipsfeltet nedenfor for hva oppskrift blir hvis man i stedet vil bruke liten langpanne (20 x 30 cm).


Ingredienser:

♥ 250 g smør
♥ 150 g lys sirup
♥ 100 g brunt sukker
♥ 150 g havremel (se tips)
♥ 250 g havregryn (små, lettkokte)
♥ 100 g havregryn (store)
♥ 100 g rosiner (kan sløyfes)
♥ 75 g pekannøtter eller valnøtter (kan sløyfes)

 

Fremgangsmåte:

Ha smør, sirup og brunt sukker i en kjele. Varm opp blandingen på middels varme til den er smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl litt.

Bland havremel og begge typer havregryn i en bolle. Hell smør-/sirupblandingen i bollen og rør blandingen godt sammen. Vend inn rosiner og grovt hakkede pekannøtter eller valnøtter hvis du vil.

Finn frem en kvadratisk form (20 x 20 cm) og kle den med bakepapir. Ha havreblandingen i formen og bruk baksiden av en spiseskje til å pressen blandingen jevn og flat og helt ut i kantene på formen. 

Stekes midt i ovnen ved 150 °C i 30 minutter. Ta formen ut av ovnen og avkjøl i romtemperatur. Sett formen deretter i kjøleskapet i noen timer, slik at den stivner helt. 

Løft kaken ut av formen ved å ta tak i bakepapiret.

 

 

Kaken skal avkjøles lenge nok til at den blir så fast at den kan løftes ut av formen uten at den går i stykker. 

 

 

Bruk en stor og god kniv, og del opp i firkantede barer.

 

 

Hjemmelagde Flapjacks er både billigere og mye bedre enn kjøpte varianter. 

 

 

Kjekke å ha for hånden når man trenger litt energitilskudd! 

 

 

Skikkelig gode og chewy..  Yum  

 


NAM! 

 

Tips:

♥ Hvis du ikke har havremel, kan du male havregryn til havremel selv i en food processor.

♥ Jeg har testet å lage Flapjacks med bare hele havregryn og ikke noe havremel. Jeg byttet da havremelet med mer havregryn av den små, lettkokte varianten, slik at oppskriften altså inneholdt 250 g havregryn (små, lettkokte) og 250 g havregryn (store). Dette blir også veldig godt, men barene går da lettere fra hverandre og blir noe mer smuldrete, så personlig foretrekker den varianten med havremel. 

 

Flapjacks med kun store og små havregryn (uten noe havremel) 

 

♥ Flapjacks holder seg gode lenge. Jeg liker å oppbevare dem i kjøleskapet, men de tåler godt å stå i romtemperatur og er derfor veldig godt egnet til å ha med på tur og lignende. Med Flapjacks i vesken har du alltid en næringsrik og energigivende snack for hånden. 

 

 

♥ Oppskrift hvis du vil lage en litt større porsjon som passer til liten langpanne (ca. 20 x 30 cm):

375 g smør
225 g lys sirup
150 g brunt sukker
225 g havremel
375 g havregryn (små, lettkokte)
150 g havregryn (store)
150 g rosiner
120 g pekannøtter eller valnøtter

Samme fremgangsmåte og steketemperatur og -tid. 

 

 

Flapjacks er virkelig en klassiker og en stor favoritt! 

Anbefales!

 




♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Flapjacks
Ingredienser

♥ 250 g smør
♥ 150 g lys sirup
♥ 100 g brunt sukker
♥ 150 g havremel (se tips)
♥ 250 g havregryn (små, lettkokte)
♥ 100 g havregryn (store)
♥ 100 g rosiner (kan sløyfes)
♥ 75 g pekannøtter eller valnøtter (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Ha smør, sirup og brunt sukker i en kjele. Varm opp blandingen på middels varme til den er smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl litt.

Bland havremel og begge typer havregryn i en bolle. Hell smør-/sirupblandingen i bollen og rør blandingen godt sammen. Vend inn rosiner og grovt hakkede pekannøtter eller valnøtter hvis du vil.

Finn frem en kvadratisk form (20 x 20 cm) og kle den med bakepapir. Ha havreblandingen i formen og bruk baksiden av en spiseskje til å pressen blandingen jevn og flat og helt ut i kantene på formen. 

Stekes midt i ovnen ved 150 °C i 30 minutter. Ta formen ut av ovnen og avkjøl i romtemperatur. Sett formen deretter i kjøleskapet i noen timer, slik at den stivner helt. 

Løft kaken ut av formen ved å ta tak i bakepapiret og del den opp i firkantede barer. 

Tips

♥ Hvis du ikke har havremel, kan du male havregryn i en food processor.

♥ Jeg har testet å lage Flapjacks med bare hele havregryn og ikke noe havremel. Jeg byttet da havremelet med mer havregryn av den små, lettkokte varianten, slik at oppskriften altså inneholdt 250 g havregryn (små, lettkokte) og 250 g havregryn (store). Dette blir også veldig godt, men barene går da lettere fra hverandre og blir noe mer smuldrete, så personlig foretrekker den varianten med havremel. 

♥ Flapjacks holder seg gode lenge. Jeg liker å oppbevare dem i kjøleskapet, men de tåler godt å stå i romtemperatur og er derfor veldig godt egnet til å ha med på tur og lignende. Med Flapjacks i vesken har du alltid en næringsrik og energigivende snack for hånden. 

♥ Oppskrift hvis du vil lage en litt større porsjon som passer til liten langpanne (ca. 20 x 30 cm):

375 g smør
225 g lys sirup
150 g brunt sukker
225 g havremel
375 g havregryn (små, lettkokte)
150 g havregryn (store)
150 g rosiner
120 g pekannøtter eller valnøtter

Samme fremgangsmåte og steketemperatur og -tid. 

2 kommentarer

Hei, kan man lage denne med vanlig hvitt sukker? Har en særing i huset som ikke liker smaken av brunt sukker, nemlig

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift