Focaccia med oliven og rosmarin

12.04.2018


Hei!

Etter at jeg la ut oppskriften på Focaccia med chèvre og fiken, har jeg fått utrolig mange positive tilbakemeldinger fra lesere som har testet oppskriften. Ikke rart, for den focacciaen er bare helt fantastisk god! 

Jeg lager ofte forskjellige typer hjemmelaget Focaccia, så derfor tenkte jeg å dele med dere en ny variant i dag.

Supert å lage dette til helgen!  Smile  

 


Denne oppskriften er til stor langpanne og gir mange porsjoner focaccia. Det går fint å fryse det du får til overs.

Ønsker du å lage en mindre porsjon, er det bare å halvere oppskriften og steke den i en liten langpanne som er ca. 20 x 30 cm. 


Ingredienser:

Hvetedeig:
♥ 50 g gjær
♥ 1 liter lunkent vann
♥ 1 ts sukker
♥ 3 ss olivenolje
♥ 1 ts salt
♥ 2 liter hvetemel

Fyll og pynt:
♥ 1 dl olivenolje (se tips)
♥ 1 glass oliven (se tips)
♥ fersk rosmarin
♥ 1-2 ss maldonsalt


Fremgangsmåte:

Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett sukker og olivenolje. Bland så inn hvetemelet og salt. Elt deigen med kjøkkenmaskin i 5-10 minutter. Deigen skal være temmelig bløt i konsistensen. La den heve i 1 time. 

Dekk en stor langpanne (ca. 30 x 40 cm) med bakepapir. Hell den hevede deigen over i langpannen. Ha olivenolje på fingrene, og press deigen utover i langpannen i et jevnt lag (se tips).

Lag deretter fordypninger i deigen med fingrene og hell over resten av olivenoljen. 

Fordel oliven jevnt over deigen. Stikk små kvaster med fersk rosmarin ned i deigen, og dryss over maldonsalt. 

La focacciaen stå og etterheve i 30 minutter.

Stek den så midt i ovnen ved 220°C i 35-40 minutter, til focacciaen er gyllen og gjennomstekt.

 

 

Del focacciaen i firkanter før servering.
 


 

Nydelig som tilbehør til mange slags middager (f eks supper, tapas, moussaka og pastaretter) eller sammen med dipper eller gode oster!

 

Tips:

♥ Denne deigen skal bli løs og klissete. For å få deigen utover i langpannen, lønner det seg å ha masse olje på fingrene, så henger ikke deigen seg fast i fingrene.

♥ For god smak, bruk helst olivenolje av god kvalitet og det samme gjelder oliven (helst Kalamata-oliven). Eksakt mengde oliven er ikke så nøye og avhenger så klart av hvor glad du er i oliven. Jeg brukte et glass på 370 gram (ikke avrent vekt) og synes det ble passe. Husk på at du bør kjøpe stenfrie oliven. 

 

 

♥ Husk at oliven også gir litt salt smak på focacciaen, så ikke overdriv mengden maldonsalt på toppen - da kan det lett bli for salt.

♥ Dette er som sagt en stor porsjon som gir nokså høy focaccia i stor langpanne. Det du måtte få til overs, kan fryses. Ved tining bør du varme opp focacciabitene litt i ovnen, så smaker de som nystekte igjen. 

♥ Se også Focaccia med fetaost, oliven og soltørkede tomater.  

 

 

Hjemmelaget focaccia er noe av det beste som finnes! 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
 

Focaccia med oliven og rosmarin

Ingredienser

Hvetedeig:
♥ 50 g gjær
♥ 1 liter lunkent vann
♥ 1 ts sukker
♥ 3 ss olivenolje
♥ 1 ts salt
♥ 2 liter hvetemel

Fyll og pynt:
♥ 1 dl olivenolje (se tips)
♥ 1 glass oliven (se tips)
♥ fersk rosmarin
♥ 1-2 ss maldonsalt

Fremgangsmåte

Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett sukker og olivenolje. Bland så inn hvetemelet og salt. Elt deigen med kjøkkenmaskin i 5-10 minutter. Deigen skal være temmelig bløt i konsistensen. La den heve i 1 time. 

Dekk en stor langpanne (ca. 30 x 40 cm) med bakepapir. Hell den hevede deigen over i langpannen. Ha olivenolje på fingrene, og press deigen utover i langpannen i et jevnt lag (se tips).

Lag deretter fordypninger i deigen med fingrene og hell over resten av olivenoljen. 

Fordel oliven jevnt over deigen. Stikk små kvaster med fersk rosmarin ned i deigen, og dryss over maldonsalt. 

La focacciaen stå og etterheve i 30 minutter.

Stek den så midt i ovnen ved 220°C i 35-40 minutter, til focacciaen er gyllen og gjennomstekt.

Tips

♥ Denne deigen skal bli løs og klissete. For å få deigen utover i langpannen, lønner det seg å ha masse olje på fingrene, så henger ikke deigen seg fast i fingrene.

♥ For god smak, bruk helst olivenolje av god kvalitet og det samme gjelder oliven (helst Kalamata-oliven). Eksakt mengde oliven er ikke så nøye og avhenger så klart av hvor glad du er i oliven. Jeg brukte et glass på 370 gram (ikke avrent vekt) og synes det ble passe. Husk på at du bør kjøpe stenfrie oliven. 

♥ Husk at oliven også gir litt salt smak på focacciaen, så ikke overdriv mengden maldonsalt på toppen - da kan det lett bli for salt.

♥ Dette er som sagt en stor porsjon som gir nokså høy focaccia i stor langpanne. Det du måtte få til overs, kan fryses. Ved tining bør du varme opp focacciabitene litt i ovnen, så smaker de som nystekte igjen. 

12.04.2018
Allergier og preferanser: 

2 kommentarer

Har lyst å lage foccacia,. Funker vel ikke å elte noe så klissete for hånd. Har kun en enkel good prosessor tilgjengelig. Vil det funke?

hvorfor bruke liter til melet ?
bedre med gram og kilo ?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet