Gresskarpai

Gresskarpai

26.10.2009

"Gresskarpai" ("Pumpkin Pie") er en amerikansk klassiker som er meget populær å bake til Halloween (allehelgensaften), som er siste kvelden i oktober. "Gresskarpai" bakes også tradisjonelt til Thanksgiving, som markeres siste helgen i november i USA og siste helgen i oktober i Canada. Thanksgiving er amerikanernes høsttakkefest og antakeligvis også den aller viktigste høytiden i USA. På Thanksgiving Day (fjerde torsdagen i november) samles familier over hele Amerika til tradisjonsrike og overdådige kalkunmiddager for å markere takknemlighet for de viktigste gaver i livet: god mat og samhold med venner og familie. Og hva passer vel bedre enn en "Gresskarpai" til dessert, med høstlig farge og mild, krydret smak. Serveres gjerne med pisket krem smaksatt med lønnesirup.

Gresskarpai

Ingredienser

Paibunn:
180 g hvetemel
1 ts sukker
120 g kaldt smør
2 ts kaldt vann

Fyll:
1 kg gresskar (renset)
150 g brunt sukker
2 ts kanel
1 ts ingefær
0,5 ts muskat
0,5 ts salt
3 egg
3,5 dl vikingmelk (dvs 1 boks, ca 400 g)

Serveringsforslag:
3 dl kremfløte
2 ss lønnesirup

Fremgangsmåte

Start med å koke gresskarkjøttet. Skjær det i mindre biter og damp det mørt i 15-20 minutter. Avkjøl.

Til bunnen has mel, sukker og smør i terninger i en food processor. Kjør til en smuldrete masse. Tilsett vannet og kjør videre til deigen klebrer seg. Press sammen med hendene og avkjøl deigen i 1 time.

Smør en paiform (26 cm i diameter). Kjevle ut deigen og kle formen. Fest aluminiumsfolie langsmed kanten (dette forhindrer at deigen krymper nedover i kantene under forstekingen). Forstek paibunnen midt i ovnen ved 180°C i 15 minutter. Fjern folien og stek bunnen i 10 min til, eller til den er gylden.

Ha det kokte gresskarkjøttet i en food processor og kjør til du får en glatt og klumpfri mos. Tilsett sukker, krydder og egg og kjør til alt er godt blandet. Ha blandingen i en bolle og rør i vikingmelken til fyllet er glatt og klumpfritt.

Hell fyllet i det forstekte paiskallet og sett paien tilbake i stekeovnen. Stekes midt i ovnen ved 180°C i ca 45 minutter. Fyllet i paien virker litt løst når kaken tas ut av ovnen, men festner når kaken blir avkjølt.

Serveres gjerne med kremfløte som er pisket til luftig krem sammen med lønnesirup.

Tips

"Ah! on Thanksgiving day....
When the care-wearied man seeks his mother once more,
And the worn matron smiles where the girl smiled before.
What moistens the lips and what brightens the eye?
What calls back the past, like the rich Pumpkin Pie?"

(John Greenleaf Whittier)

26.10.2009
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

4 kommentarer

Kan denne pakken lages dagen før?

Mente paien!

Denne her ble kjempebra! Takk for god oppskrift! :)

Må man bruke viking melk i denne? Gjør den noe spesielt med paien, enn andre typer melk?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter