Kanelboller med eple og krem (Eplekakeboller)

06.10.2018

 

Hei kjære dere,

Jeg er tilbake fra en super høstferie i New York! Jeg elsker stemningen i denne byen, og husker godt mitt første møte med New York i 1995 da jeg hadde en ferie der før jeg dro videre til Chicago for å studere. Etter det har det blitt flere turer for å besøke søsteren min som bodde der i 18 år (hun bor nå i Los Angeles), og takket være henne har jeg sett mye av det byen har å by på. Nå var det datteren min sin tur til å oppleve New York for første gang, og vi hadde det veldig gøy!  

Det ble dessverre for mye annet som skjedde til at jeg fikk postet noen nye oppskrifter her på bloggen, så beklager til dere som ventet på det. Til gjengjeld kan jeg melde at jeg også denne gangen smakte på mange gode amerikanske kaker og er full av ny bakeinspirasjon! Smile

Den 4. oktober var det "Kanelbollens dag", noe jeg markerte med en kjempedeilig Cinnabon, som er en gigastor, amerikansk kanelbolle med ostekremglasur. Dette kommer det snart oppskrift på her på bloggen. Imens poster jeg her oppskriften på saftige Kanelboller med eple og kremfyll. Dette er store, deilige kanelsnurrer med eplesyltetøy og eplebiter, som jeg i tillegg har fylt med luftig fløtekrem. 

Resultatet blir nydelige «eplekakeboller»!

 

 

Perfekte å kose seg med nå på høsten! Yum  

Oppskriften gir 15 stk.

 

Ingredienser:

Gjærdeig:
♥ 5 dl helmelk
♥ 150 g smør
♥ 125 g melis
♥ 50 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 750 g hvetemel

Eple- og kanelfyll:
♥ 2 dl eplesyltetøy med biter
♥ 1 eple
♥ 2 ss kanel

Pensling og pynt:
♥ 1 egg
♥ 3 ss perlesukker (se tips)

Kremfyll:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 1 ss melis
♥ 1 ts vaniljesukker

 

Fremgangsmåte:

Gjærdeig:

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (heller for kald, enn for varm, ellers drepes gjæren og du får tunge boller).

Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel.

Elt deigen til den er smidig. Hev i 30 minutter.
 

Lag kanelboller med eple- og kanelfyll:

Kjevle ut deigen til en stor, firkantet leiv.

Smør på eplesyltetøy.

Skrell og rens eplet og skjær det opp i små biter. Fordel eplebitene over eplesyltetøyet. Dryss deretter over godt med kanel.

Rull leiven sammen til en tykk, fast rull. Skjær store skiver som du legger på bakepapirdekkede stekeplater.

La dem heve lunt i ca. 40 minutter.

Visp sammen egget og pensle over bollene. Dryss over perlesukker.

Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 10-12 minutter. La eplebollene avkjøles til de er helt kalde.

 

 

Bollene lukter nydelig av eple og kanel!

 


Kremfyll:

Pisk kremfløten sammen med melis og vaniljesukker til en fast, luftig krem.

Del de avkjølte eplesnurrene på midten.

 

 

Sprøyt på rikelig med krem.

 

 

Legg på den øverste delen av bollene.

 

 

Kanelboller med eplefyll og fløtekrem er klare for servering.  Heart  

 

 

Tips:

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og kjevle og ikke løs og klissete.

♥ Grovkornet, hvitt perlesukker som holder på hvitfargen under stekingen fås kjøpt i matbutikker i Sverige. Jeg har foreløpig ikke sett denne typen perlesukker i norske butikker. 

♥ Det er viktig at bollene er helt kalde før du fyller dem, ellers kommer kremen til å smelte.

♥ Kremfylte kanelboller smaker best samme dag de er fylt. Med kremfyll egner de seg ikke noe særlig for frysing. Det er såklart ikke noe i veien for å fylle bare noen få kanelboller med krem og så fryse resten av kanelbollene uten fyll.

 

 


Jeg har laget flere varianter av disse kremfylte kanelbollene. Se Kanelboller med vaniljekremfyll, Kanelboller med jordbær og krem og Kanelboller med marsipan og krem.

 

 

Ah, nydelig! Yum  

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

 

Kanelboller med eple og krem (Eplekakeboller)

Ingredienser

Gjærdeig:
♥ 5 dl helmelk
♥ 150 g smør
♥ 125 g melis
♥ 50 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 750 g hvetemel

Eple- og kanelfyll:
♥ 2 dl eplesyltetøy med biter
♥ 1 eple
♥ 2 ss kanel

Pensling og pynt:
♥ 1 egg
♥ 3 ss perlesukker (se tips)

Kremfyll:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 1 ss melis
♥ 1 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

Gjærdeig:
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (heller for kald, enn for varm, ellers drepes gjæren og du får tunge boller). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel. Elt deigen til den er smidig. Hev i 30 minutter.

Lag kanelboller med eple- og kanelfyll:
Kjevle ut deigen til en stor, firkantet leiv. Smør på eplesyltetøy. Skrell og rens eplet og skjær det opp i små biter. Fordel eplebitene over eplesyltetøyet. Dryss deretter over godt med kanel.

Rull leiven sammen til en tykk, fast rull. Skjær store skiver som du legger på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i ca. 40 minutter.

Visp sammen egget og pensle over bollene. Dryss over perlesukker.

Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 10-12 minutter. La eplebollene avkjøles til de er helt kalde.

Kremfyll:
Pisk kremfløten sammen med melis og vaniljesukker til en fast, luftig krem.

Del de avkjølte eplesnurrene på midten.

Sprøyt på rikelig med krem.

Legg på den øverste delen av bollene og server!

Tips

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og kjevle og ikke løs og klissete.

♥ Grovkornet, hvitt perlesukker som holder på hvitfargen under stekingen fås kjøpt i matbutikker i Sverige. Jeg har foreløpig ikke sett denne typen perlesukker i norske butikker. 

♥ Det er viktig at bollene er helt kalde før du fyller dem, ellers kommer kremen til å smelte.

♥ Kremfylte kanelboller smaker best samme dag de er fylt. Med kremfyll egner de seg ikke noe særlig for frysing. Det er såklart ikke noe i veien for å fylle bare noen få kanelboller med krem og så fryse resten av kanelbollene uten fyll.

06.10.2018
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet