Karamellpudding

Karamellpudding

06.01.2013

 

Min yndlingsdessert!

Hjemmelaget karamellpudding skal være fløyelsmyk i konsistensen og bade i lysebrun, nydelig karamellsaus.

Serveres helst med luftig, pisket krem og kransekake som tilbehør.

 

 

Ingredienser:

♥ 2 dl sukker
- -
♥ 7 dl melk
♥ 1 dl kremfløte
♥ 1 vaniljestang (uten frø, se tips)
♥ 5 store egg
♥ 4 ss sukker

 

Fremgangsmåte:

Sett frem en avlang form som rommer 2 liter.

Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele og brun sukkeret på svak varme. Hell det flytende, lysebrune sukkeret i formen - vær litt rask, for det smeltede sukkeret stivner raskt (kok eventuelt ut kjelen med littegrann vann). Snu og vend på formen så sukkeret dekker hele bunnen av formen. Sett formen til side.

Kok opp melk, kremfløte og vaniljestangen (se tips). Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe.
Rør egg og sukker luftig med en stålvisp (men det skal ikke piskes til eggedosis). Sil eggeblandingen inn i den lukne melken og bland godt. Hell blandingen i formen.

Varm opp ovnen til 120°C. Sett en langpanne midt i ovnen og sett formen oppi langpannen. Kok opp vann og hell i langpannen så vannet rekker 1-2 cm overover kantene av formen. Stek karamellpuddingen i vannbadet i ca 1,5 time. Ta den stekte karamellpuddingen ut av ovnen og sett formen i kjøleskapet til dagen etter.

 

Slik ser den ferdigstekte karamellpuddingen ut.

 

Dagen etter finner du først frem et passende avlangt fat som har litt høye kanter.

Ta formen ut av kjøleskapet og løsne karamellpuddingen fra kantene med en kniv.

Hvelv deretter karamellpuddingen over på fatet. Løft opp formen forsiktig, for det vil renne karamellsaus ut av formen og over karamellpuddingen.

 

Sett fatet med karamellpuddingen i kjøleskapet frem til servering.

 

 

VERDENS BESTE DESSERT ♥

 

 

 

Tips:

Som et unntakstilfelle pleier jeg å skrape ut frøene fra vaniljestangen før jeg bruker den når jeg lager karamellpudding. Dette fordi jeg synes karamellpuddingen ser penest ut uten de svarte frøene. Frøene fra vaniljestangen er eksklusive og jeg kaster dem aldri! Bland frøene med et par spiseskjeer sukker og spar til neste anledning du lager kake, vaniljekrem eller en annen dessert med vanilje. Eller bland dem i pisket krem som du serverer sammen med karamellpuddingen.

Bruk gjerne H-melk hvis du liker litt mer kremete karamellpudding, eller bruk 6 dl melk og 2 dl kremfløte. Til dobbel porsjon pleier jeg å bruke 13 dl melk og 3 dl kremfløte (altså litt mer fløte).

Karamellpudding må som du ser lages dagen før servering. Den kan oppbevares i kjøleskapet i flere dager.

 

 

Sukk så godt....

 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Se også her oppskrift på "Karamellpudding med kremfløte", som er en ekstra kremete variant av karamellpudding.

Karamellpudding

Ingredienser

2 dl sukker
- -
7 dl melk
1 dl kremfløte
1 vaniljestang (uten frø, se tips)
5 store egg
4 ss sukker

Fremgangsmåte

Sett frem en avlang form som rommer 2 liter.

Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele og brun sukkeret på svak varme. Hell det flytende, lysebrune sukkeret i formen - vær litt rask, for det smeltede sukkeret stivner raskt (kok eventuelt ut kjelen med littegrann vann). Snu og vend på formen så sukkeret dekker hele bunnen av formen. Sett formen til side.

Kok opp melk, kremfløte og vaniljestangen (se tips). Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe.
Rør egg og sukker luftig med en stålvisp (men det skal ikke piskes til eggedosis). Sil eggeblandingen inn i den lukne melken og bland godt. Hell blandingen i formen.

Varm opp ovnen til 120°C. Sett en langpanne midt i ovnen og sett formen oppi langpannen. Kok opp vann og hell i langpannen så vannet rekker 1-2 cm overover kantene av formen. Stek karamellpuddingen i vannbadet i ca 1,5 time. Ta den stekte karamellpuddingen ut av ovnen og sett formen i kjøleskapet til dagen etter.

Dagen etter finner du først frem et passende avlangt fat som har litt høye kanter. Ta formen ut av kjøleskapet og løsne karamellpuddingen fra kantene med en kniv. Hvelv deretter karamellpuddingen over på fatet. Løft opp formen forsiktig, for det vil renne karamellsaus ut av formen og over karamellpuddingen. Sett fatet med karamellpuddingen i kjøleskapet frem til servering.

Tips

Som et unntakstilfelle pleier jeg å skrape ut frøene fra vaniljestangen når jeg lager karamellpudding. Dette fordi jeg synes karamellpuddingen ser penest ut uten de svarte frøene. Frøene fra vaniljestangen er eksklusive og jeg kaster dem aldri! Bland frøene med et par spiseskjeer sukker og spar til neste anledning du lager kake, vaniljekrem eller en annen dessert med vanilje. Eller bland dem i pisket krem som du serverer sammen med karamellpuddingen.

Bruk gjerne H-melk hvis du liker litt mer kremete karamellpudding, eller bruk 6 dl melk og 2 dl kremfløte. Til dobbel porsjon pleier jeg å bruke 13 dl melk og 3 dl kremfløte (altså litt mer fløte).

Se oppskrift på "Karamellpudding med kremfløte" hvis du vil ha en tykkere og mer kremete variant.

Karamellpudding må som du ser lages dagen før servering. Den kan oppbevares i kjøleskapet i flere dager.

06.01.2013
Desserter: 
Allergier og preferanser: 

22 kommentarer

Jeg lager masse karamellpudding, men helt uten fløte og vaniljestang! Min oppskrift er

250 gr sukker (som skal smeltes til formen)

5 egg
1 liter helmelk
80 gr sukker

"Stekes" i vannbad midt i ovnen på 100 gr i 3.5 timer! Når man bruker 120 gr koker puddingen og det blir masse luftpiper, noe det ikke skal være.

Takk for tips, Jan!

Jeg glemte å ta med 1/2 ts vaniljesukker i oppskriften min over her. :)

Heisann. Når du lager dobbelt porsjon, tar du da dobbelt opp av alle ingrediensene bortsett fra melk og fløte ? ( jeg så over hvilken mengde du bruker av melk og fløte på dobbel porsjon )

Oppskriften her var slettes ikke dobbel porsjon, men enkel til en form.

Dessuten bruker jeg overhode ikke fløte. Men jeg dobler alt når jeg skal lage flere former. I år har jeg bestilling på karamellpudding til jul, og skal lage 4 puddinger på en gang lille julaften! :)

hei kristine.

Når du lager dobbel posjon, dobler du disse andre ingrediensene? Å hvor lang steketid er det på dobbel posjon?

Hvilken type melk bruker du?

Tips, varm formen så er det lettere å glasere. La glasur og blanding være avkjølt før blanding has I forma. Dersom ikke så er det lett for at glasuren sige inn I puddingen. Står det I min arva bok "statens lærarinneskule I husstell" :) Pisk hekler ikke egga for mye, da kan puddingen bli pipet.

Hei. Jeg har alltid laget karamellpudding med fløte, men lagde i år karamellpuddingen til Lars, 3 brødformer i ovnen samtidig. Den ble fantastisk lett og fin, heretter kommer jeg til å lage uten fløte(: Tusen takk, jeg er så glad for denne siden

Hei. Har fulgt oppskriften din, med 2 dl fløte og 6 dl h-melk. Puddingen har stått i ovenen i 3,5 time. Fortsatt ikke stiv.... Hva skjer?

Laget dobbel porson til julaften og fulgte tipset nederst med ekstra fløteDen vart helt perfekt og nydelig Jeg blandet en del av karamellsausen i lag med krem, veldig godt

Karamellpudding e r nydelig dessert. Hvor lenge kan den oppbevares i kjøleskap?
Det går vel ikke an å lage ferdig på lille julaften hvis man skal ha både til julaften og nyttårsaften?

Så lenge du bruker gode, ferske råvarer og oppbevarer karamellpuddingen lufttett og kjøleskapskaldt, holder faktisk puddingen seg i formen den ble laget , i optil tre uker.

Går det an å bytte ut vaniljestangen med vaniljesukker?

Hei. Jeg har lagd karamellpudding av denne oppskriften i dag. Det eneste forskjell var jeg byttet vaniljestang med vaniljesukker. Etter en og halv time, tok jeg formen ut og la den kjøle. Da smakte jeg på puddingen, smakte den ganske kraftig smak av egg. Lurer på hvorfor. Je har fulgt akkurat det som sto på oppskriften.

Hva har jeg gjort galt? Karamellpuddingen min har ikke stivnet?

Jeg tror det er noe feil med oppskriften. Jeg har laget karamellpudding med stor suksess i mange år. Dette er første gang jeg prøver denne og det er første gang jeg mislykkes. Dvs den stivner ikke.

Jeg varmer formen før jeg har oppi karamellpuddingblandingen. OG fordi jeg har induksjonsovn, setter jeg formen i en stekepanne på ovnen. Da stivner ikke det flytende sukkeret så fort og jeg kan fordele det i hele formen.

Til bakst kjøper jeg hovedssakelig egg der plommen og hviten er skilt, altså en halv liter eggehvite og tilsvarende med eggeplomme. Det står omregningstabell utenpå flasken/kartongen. (Kjøpes i utlandet). Spørsmålet er om jeg kan bruke denne type egg til karamellpudding?

Virker å være veldig lite egg i forhold til melk i denne oppskriften. Tenker det er bra, men er
litt engstelig for ikke å få pudding stiv. Erfaring med dette?(gjelder oppskriften uten fløte)

Jeg har laget denne varianten mange ganger og har aldri hatt problemer med å få puddingen stiv. Så jeg tror nok dette skal gå bra hvis du prøver...

Prøver meg forøvrig på dobbel porsjon denne julen og satser at det går like godt.. :)

Veldig lite egg i denne oppskriften, den oppskriften jeg bruker har 6 egg til 6 dl melk, 6 ss sukker og 1 ta vaniljesukker. Så om dere har problemer med å få den stiv kan man fint tilsette flere egg, jeg syns det gir en veldig god smak. Smelter 2 dl sukker til karamellsaus som helles i formen og setter formen i kald ovn og skrus opp til 120 grader i cirka to timer til ønsket konsistens. Bruker ikke vannbad, syns den blir bedre uten. Min variant vant flere blindtester der jeg serverte "min" karamellpudding og farmor sin karamellpudding, alle foretrakk smaken og konsistensen på min. Anbefales!

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter