Riskrem med rød saus

Riskrem med rød saus

05.01.2013

 

"Riskrem" er en av Norges mest tradisjonsrike desserter!

I min familie har det alltid bare vært min mamma og jeg som har elsket riskrem

- men dermed mer på oss Icon e biggrin

 

Har du dårlig tid, kan du bruke ferdigkjøpt risengrynsgrøt og servere desserten med kjøpt rød saus - men desserten blir uten tvil best om du lager både risgrøten og dessertsausen selv. Personlig foretrekker jeg ekte vaniljestang i riskremen og hjemmelaget bringebærsaus på toppen, men jeg tar med oppskriften på hjemmelaget rød saus også.

Oppskriften gir 6 porsjoner.

 

Ingredienser:

400 g kald risgrøt (se tips)
3 dl kremfløte
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
- -
1 vaniljestang (kan sløyfes, se tips)
100 g skåldede mandler (kan sløyfes, se tips)

 

Bringebærsaus:
300 g frosne bringebær
150 g sukker
2 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann

Rød saus:
2 dl rød husholdningssaft (ikke utblandet)
3 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann

 

Fremgangsmåte:

Riskrem:
Pisk kremfløte og sukker til krem. Vend inn risgrøten. Smak til med  vaniljesukker. Sett i kjøleskapet.

Bringebærsaus:
Kok opp vann, sukker og de frosne bringebærene. Press blandingen gjennom en sil slik at bringebærfrøene fjernes (pass på å skrape godt på undersiden av silen, så all god bringebærsaft kommer med). Ha blandingen tilbake i kjelen. Løs opp potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen til den tykner. Ta kjelen straks av platen og avkjøl sausen.

Rød saus:
Kok opp saft (ikke utblandet) og vann. Rør ut potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen så den tykner og ta den så straks av platen. Avkjøl.

Server riskremen med bringebærsaus eller rød saus - og eventuelt hakkede, skåldede mandler.


Se også Riskrem med jordbærsaus her på Det søte liv.

 

♥ Tips:

Riskremen blir ekstra god synes jeg om du tilsetter frø fra 1 vaniljestang i tillegg til vaniljesukkeret. Du får da små, svarte prikker fra vaniljefrøene i riskremen.

Noen liker å blande hakkede, skåldede mandler i risgrøten (bruk i så fall ca 100 g til denne porsjonen). Alternativt kan du servere hakkede, skåldede mandler i en skål ved siden av, så kan gjestene selv velge om de vil strø mandler på desserten sin eller ikke. Eller så kan du lage litt ekstra underholdning ved å gjemme en hel, skåldet mandel i desserten som en av gjestene oppdager under spisingen (ref. den norske tradisjonen om å ha mandel i julegrøten).

Du kan som sagt bruke rester av risgrøt du har igjen fra middagen eller bruke ferdigkjøpt risgrøt, eller du kan koke risgrøten basert på denne oppskriften:

Risgrøt:
2 dl risengryn
4 dl vann
8 dl melk
150 g sukker
1 vaniljestang

Kok opp vann, sukker, vaniljestang og risengryn og la småkoke i 10 min. Tilsett melk og la småkoke til risgrøten er passe tykk. Avkjøl.

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Riskrem med rød saus

Ingredienser

Riskrem:
400 g kald risgrøt (se tips)
3 dl kremfløte
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
- -
1 vaniljestang (kan sløyfes, se tips)
100 g skåldede mandler (kan sløyfes, se tips)

Bringebærsaus:
300 g frosne bringebær
150 g sukker
2 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann

Rød saus:
2 dl rød husholdningssaft (ikke utblandet)
3 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann

Fremgangsmåte

Riskrem:
Pisk kremfløte og sukker til krem. Vend inn risgrøten. Smak til med vaniljesukker. Sett i kjøleskapet.

Bringebærsaus:
Kok opp vann, sukker og de frosne bringebærene. Press blandingen gjennom en sil slik at bringebærfrøene fjernes (pass på å skrape godt på undersiden av silen, så all god bringebærsaft kommer med). Ha blandingen tilbake i kjelen. Løs opp potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen til den tykner. Ta kjelen straks av platen og avkjøl sausen.

Rød saus:
Kok opp saft (ikke utblandet) og vann. Rør ut potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen så den tykner og ta den så straks av platen. Avkjøl.

Server riskremen med bringebærsaus eller rød saus - og eventuelt hakkede, skåldede mandler.

Tips

Riskremen blir ekstra god synes jeg om du tilsetter frø fra 1 vaniljestang i tillegg til vaniljesukkeret. Du får da små, svarte prikker fra vaniljefrøene i riskremen.

Noen liker å blande hakkede, skåldede mandler i risgrøten (bruk i så fall ca 100 g til denne porsjonen). Alternativt kan du servere hakkede, skåldede mandler i en skål ved siden av, så kan gjestene selv velge om de vil strø mandler på desserten sin eller ikke. Eller så kan du lage litt ekstra underholdning ved å gjemme en hel, skåldet mandel i desserten som en av gjestene oppdager under spisingen (ref. den norske tradisjonen om å ha mandel i julegrøten).

Du kan som sagt bruke rester av risgrøt du har igjen fra middagen eller bruke ferdigkjøpt risgrøt, eller du kan koke risgrøten basert på denne oppskriften:

Risgrøt:
2 dl risengryn
4 dl vann
8 dl melk
150 g sukker
1 vaniljestang

Kok opp vann, sukker, vaniljestang og risengryn og la småkoke i 10 min. Tilsett melk og la småkoke til risgrøten er passe tykk. Avkjøl.

05.01.2013
Allergier og preferanser: 

13 kommentarer

Hei☺ skal lage til 8 prs. Hvor mange rekker din oppskrift til?

Oppskriften holder til ca 6 personer, så ville økt mengden hvis du skal servere 8 personer.

Så det nå

Hei Kristine, jeg har aldri før forsøkt meg på hjemmelagd saus til riskremen. I heimen ante det skepsis. Det ble kjøpt inn en pakke ferdiglaget saus slik at vi hadde det i bakhånd om noe skulle skjære seg, men det ble den beste sausen gjestene på julekvelden noen gang hadde spist. Tusen takk for super oppskrift på riskrem og saus.

Hyggelig å høre, Anine :)

Hei! Bor i New Zealand og skal prøve meg på riskrem i år. Hvor lenge er bringebær sausen holdbar? Godt med alt som er ferdig når juleaften kommer.

Den kan fint oppbevares i et par dager om den står i kjøleskapet.

Hei Kristine! Nam, det så virkelig godt ut. Men har du prøvd riskrem med hjemmelaget blåbærsaus til? Tør ikke si mer :-D men det anbefales...

Takk for godt tips, Irene :-)

Ska jo sjølsagt ha denna oppskriftå detta året og men lure på,kan eg koka graut i dag(fredag) kjøla t i mårå for så å blanda inn fløyte i mårå å servera på sundag(julaften)

Hei. Super matblogg:) Har laget så mye godt herfra, lion house rolls er nok mest lagde, spesielt i helgene, de er super gode:) Prøvde ekte vanilje i riskremen, men det slo dessverre ikke ann her. Men tenkte å lage bringebær sausen i morgen, høres frisk og god ut:) takker for mange spennende og gode oppskrifter.

*det skulle stå kissrolls.

Jeg synset du har for litt grøt i grøten, du bør øke den til 600 gram i stedet, da blir den mye bedre. Men husk at da blir det til 8 personer.

Når det gjelder rødsausen: Bruker en solbærsirup i stedet for husholdningssaft, da får en den virkelige gode sausen.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter