Riskrem med rød saus

 

"Riskrem" er en av Norges mest tradisjonsrike desserter!

I min familie har det alltid bare vært min mamma og jeg som har elsket riskrem

- men dermed mer på oss Icon e biggrin

 

Har du dårlig tid, kan du bruke ferdigkjøpt risengrynsgrøt og servere desserten med kjøpt rød saus - men desserten blir uten tvil best om du lager både risgrøten og dessertsausen selv. Personlig foretrekker jeg ekte vaniljestang i riskremen og hjemmelaget bringebærsaus på toppen, men jeg tar med oppskriften på hjemmelaget rød saus også.

Oppskriften gir 6 porsjoner.

 

Ingredienser:

400 g kald risgrøt (se tips)
3 dl kremfløte
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
- -
1 vaniljestang (kan sløyfes, se tips)
100 g skåldede mandler (kan sløyfes, se tips)

 

Bringebærsaus:
300 g frosne bringebær
150 g sukker
2 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann

Rød saus:
2 dl rød husholdningssaft (ikke utblandet)
3 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann

 

Fremgangsmåte:

Riskrem:
Pisk kremfløte og sukker til krem. Vend inn risgrøten. Smak til med  vaniljesukker. Sett i kjøleskapet.

Bringebærsaus:
Kok opp vann, sukker og de frosne bringebærene. Press blandingen gjennom en sil slik at bringebærfrøene fjernes (pass på å skrape godt på undersiden av silen, så all god bringebærsaft kommer med). Ha blandingen tilbake i kjelen. Løs opp potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen til den tykner. Ta kjelen straks av platen og avkjøl sausen.

Rød saus:
Kok opp saft (ikke utblandet) og vann. Rør ut potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen så den tykner og ta den så straks av platen. Avkjøl.

Server riskremen med bringebærsaus eller rød saus - og eventuelt hakkede, skåldede mandler.


Se også Riskrem med jordbærsaus her på Det søte liv.

 

♥ Tips:

Riskremen blir ekstra god synes jeg om du tilsetter frø fra 1 vaniljestang i tillegg til vaniljesukkeret. Du får da små, svarte prikker fra vaniljefrøene i riskremen.

Noen liker å blande hakkede, skåldede mandler i risgrøten (bruk i så fall ca 100 g til denne porsjonen). Alternativt kan du servere hakkede, skåldede mandler i en skål ved siden av, så kan gjestene selv velge om de vil strø mandler på desserten sin eller ikke. Eller så kan du lage litt ekstra underholdning ved å gjemme en hel, skåldet mandel i desserten som en av gjestene oppdager under spisingen (ref. den norske tradisjonen om å ha mandel i julegrøten).

Du kan som sagt bruke rester av risgrøt du har igjen fra middagen eller bruke ferdigkjøpt risgrøt, eller du kan koke risgrøten basert på denne oppskriften:

Risgrøt:
2 dl risengryn
4 dl vann
8 dl melk
150 g sukker
1 vaniljestang

Kok opp vann, sukker, vaniljestang og risengryn og la småkoke i 10 min. Tilsett melk og la småkoke til risgrøten er passe tykk. Avkjøl.

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Riskrem med rød saus
Ingredienser

Riskrem:
400 g kald risgrøt (se tips)
3 dl kremfløte
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
- -
1 vaniljestang (kan sløyfes, se tips)
100 g skåldede mandler (kan sløyfes, se tips)

Bringebærsaus:
300 g frosne bringebær
150 g sukker
2 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann

Rød saus:
2 dl rød husholdningssaft (ikke utblandet)
3 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann

Fremgangsmåte

Riskrem:
Pisk kremfløte og sukker til krem. Vend inn risgrøten. Smak til med vaniljesukker. Sett i kjøleskapet.

Bringebærsaus:
Kok opp vann, sukker og de frosne bringebærene. Press blandingen gjennom en sil slik at bringebærfrøene fjernes (pass på å skrape godt på undersiden av silen, så all god bringebærsaft kommer med). Ha blandingen tilbake i kjelen. Løs opp potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen til den tykner. Ta kjelen straks av platen og avkjøl sausen.

Rød saus:
Kok opp saft (ikke utblandet) og vann. Rør ut potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen så den tykner og ta den så straks av platen. Avkjøl.

Server riskremen med bringebærsaus eller rød saus - og eventuelt hakkede, skåldede mandler.

Tips

Riskremen blir ekstra god synes jeg om du tilsetter frø fra 1 vaniljestang i tillegg til vaniljesukkeret. Du får da små, svarte prikker fra vaniljefrøene i riskremen.

Noen liker å blande hakkede, skåldede mandler i risgrøten (bruk i så fall ca 100 g til denne porsjonen). Alternativt kan du servere hakkede, skåldede mandler i en skål ved siden av, så kan gjestene selv velge om de vil strø mandler på desserten sin eller ikke. Eller så kan du lage litt ekstra underholdning ved å gjemme en hel, skåldet mandel i desserten som en av gjestene oppdager under spisingen (ref. den norske tradisjonen om å ha mandel i julegrøten).

Du kan som sagt bruke rester av risgrøt du har igjen fra middagen eller bruke ferdigkjøpt risgrøt, eller du kan koke risgrøten basert på denne oppskriften:

Risgrøt:
2 dl risengryn
4 dl vann
8 dl melk
150 g sukker
1 vaniljestang

Kok opp vann, sukker, vaniljestang og risengryn og la småkoke i 10 min. Tilsett melk og la småkoke til risgrøten er passe tykk. Avkjøl.

Sesong
Allergier og preferanser

15 kommentarer

Hei Kristine, jeg har aldri før forsøkt meg på hjemmelagd saus til riskremen. I heimen ante det skepsis. Det ble kjøpt inn en pakke ferdiglaget saus slik at vi hadde det i bakhånd om noe skulle skjære seg, men det ble den beste sausen gjestene på julekvelden noen gang hadde spist. Tusen takk for super oppskrift på riskrem og saus.

Hei! Bor i New Zealand og skal prøve meg på riskrem i år. Hvor lenge er bringebær sausen holdbar? Godt med alt som er ferdig når juleaften kommer.

Hei Kristine! Nam, det så virkelig godt ut. Men har du prøvd riskrem med hjemmelaget blåbærsaus til? Tør ikke si mer :-D men det anbefales...

Ska jo sjølsagt ha denna oppskriftå detta året og men lure på,kan eg koka graut i dag(fredag) kjøla t i mårå for så å blanda inn fløyte i mårå å servera på sundag(julaften)

Hei. Super matblogg:) Har laget så mye godt herfra, lion house rolls er nok mest lagde, spesielt i helgene, de er super gode:) Prøvde ekte vanilje i riskremen, men det slo dessverre ikke ann her. Men tenkte å lage bringebær sausen i morgen, høres frisk og god ut:) takker for mange spennende og gode oppskrifter.

Jeg synset du har for litt grøt i grøten, du bør øke den til 600 gram i stedet, da blir den mye bedre. Men husk at da blir det til 8 personer.

Når det gjelder rødsausen: Bruker en solbærsirup i stedet for husholdningssaft, da får en den virkelige gode sausen.

Nydelig oppskrift! Oppskriften på bringebærsausen og riskremen var helt topp! Og så lett å forstå for meg som bare har laget det en gang før. Jeg hadde gått glip av mye god bærsmak om du ikke hadde minnet om å skrape av under silen for eksempel :) Konsistensene ble helt perfekt, og vaniljestengene gjorde det lille ekstra. 25% av bringebærene ble erstattet av jordbær og rips, men sånt er jo bare smak og behag.

Beste riskremoppskriften - tusen takk! Denne lager jeg hvert år til glede for familie i både Australia og Norge når vi er hjemme på besøk.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift