Karnevalstang med pistasj og vaniljekrem

Karnevalstang med pistasj og vaniljekrem

15.02.2012


Nå er både morsdag og Valentinesdagen overstått, og det er på tide å rydde vekk alle disse plagsomme hjertene og finne frem karnevalutstyret i stedet!


..For du vet vel at det på fredag er tid for KARNEVALFEST! Teeth smile


I alle fall i Rio og på de norske barneskolene. Skulle veeeeeeldig gjerne vært i Rio, men i år får det bli med å pynte opp datteren min i Snehvitkostyme og more meg over synet av alle de andre søte førsteklassingene.

Jeg har fra før laget fargeglade "Karnevalboller" og "Karnevalsnurrer" som du finner her på Det søte liv, og nå får du dessuten her en kjempegod, knæsj grønn "Karnevalstang med pistasj og vaniljekrem".

 

Ingredienser:

"Karlsbaderdeig" (se tips):
100 g smør
2 dl melk
25 g gjær
4 eggeplommer
0,75 dl sukker
0,5 ts hornsalt
7 dl hvetemel

Pistasjfyll:
3 dl pistasjnøtter (usaltede)
2 dl melis
2-3 ss vann
grønn konditorfarge

Vaniljefyll:
1 pk vaniljekrem til koking
2 dl melk
2 ss sukker

Pensling:
1 egg + litt melk

Pynt:
3 dl melis
2 ss vann

 

Fremgangsmåte:

Smelt smøret og bland med melken. Varm opp blandingen til den er lunken og løs opp gjæren i dette. Tilsett sammenpiskede eggeplommer, sukker og hornsalt. Bland så i det meste av hvetemelet og kna deigen jevn. Hev deigen lunt i 1 time.

Lag i mens klart fyllene. Til pistasjfyllet males pistasjnøttene til helt finhakket i food processor med hakkekniv. Bland med melis og vann til passe tykk konsistens. Farg deigen med konditorfarge hvis du vil ha sterk grønnfarge (se tips).

Ha vaniljekrempulver i en liten kjele med melk og sukker. Kok opp under stadig omrøring til kremen tykner. Ta kjelen av platen og avkjøl vaniljekremen.

Ha den ferdighevede deigen på bakebordet med resten av melet. Kjevle deigen ut til en avlang leiv (med kortsiden vendende mot deg). Fordel vaniljekremen og nøttefyllet i en tykk stripe på midten av leiven. Bruk en kniv og skjær deigen på hver side av fyllet opp i ca 3 cm tykke striper. Brett stripene annen hver gang fra høyre og venstre inn mot midten over fyllet. Flytt stangen over på bakepapirdekket stekeplate. Etterhev i 10-15 min og pensle over med sammenpisket egg.

Stekes ved 220°C i ca 20 min, til hvetestangen er gyldenbrun og gjennomstekt. Avkjøl og pynt med melisglasur før servering.

 

Utrolig god gjærbakst det her!

 

Tips:

♥ Gjærdeigen i denne oppskriften er basert på såkalt "Karlsbaderdeig" som kjennetegnes av at den inneholder mange eggeplommer. Det gir en rik og mektig smak, tett konsistens og gylden farge på gjærbaksten. Skikkelig luksuskake! Alternativt kan kaken også lages med vanlig gjærdeig (se for eksempel deigen som jeg har brukt i oppskriften på "Morsdagsboller").

♥ Jeg har her brukt konsentrert farge (pastafarge) som gir sterk farge ved kun små mengder. Vil du ha skikkelig karnevalkake, kan du jo farge fyllet i forskjellige farger med slik konditorfarge og ha ulike partier i kaken med ulik farge. Jeg syntes selv at det holdt med den grønne fargen her. Det er selvsagt helt ok å sløyfe konditorfargen hvis du foretrekker mer naturlig farge.

♥ Som du ser av oppskriften, har jeg her valgt å koke vaniljekrem. Det går imidlertid også fint å bruke ferdig vaniljekrem (Piano fra Tine) i stedet.

♥ Kaken er fin å fryse.
 

 ♥ ♥ ♥ ♥ 

Karnevalstang med pistasj og vaniljekrem

Ingredienser

"Karlsbaderdeig" (se tips):
100 g smør
2 dl melk
25 g gjær
4 eggeplommer
0,75 dl sukker
0,5 ts hornsalt
7 dl hvetemel

Pistasjfyll:
3 dl pistasjnøtter (usaltede)
2 dl melis
2-3 ss vann
grønn konditorfarge

Vaniljefyll:
1 pk vaniljekrem til koking
2 dl melk
2 ss sukker

Pensling:
1 egg + litt melk

Pynt:
3 dl melis
2 ss vann

Fremgangsmåte

Smelt smøret og bland med melken. Varm opp blandingen til den er lunken og løs opp gjæren i dette. Tilsett sammenpiskede eggeplommer, sukker og hornsalt. Bland så i det meste av hvetemelet og kna deigen jevn. Hev deigen lunt i 1 time.

Lag i mens klart fyllene. Til pistasjfyllet males pistasjnøttene til helt finhakket i food processor med hakkekniv. Bland med melis og vann til passe tykk konsistens. Farg deigen med konditorfarge hvis du vil ha sterk grønnfarge (se tips).

Ha vaniljekrempulver i en liten kjele med melk og sukker. Kok opp under stadig omrøring til kremen tykner. Ta kjelen av platen og avkjøl vaniljekremen.

Ha den ferdighevede deigen på bakebordet med resten av melet. Kjevle deigen ut til en avlang leiv (med kortsiden vendende mot deg). Fordel vaniljekremen og nøttefyllet i en tykk stripe på midten av leiven. Bruk en kniv og skjær deigen på hver side av fyllet opp i ca 3 cm tykke striper. Brett stripene annen hver gang fra høyre og venstre inn mot midten over fyllet. Flytt stangen over på bakepapirdekket stekeplate. Etterhev i 10-15 min og pensle over med sammenpisket egg.

Stekes ved 220°C i ca 20 min, til hvetestangen er gyldenbrun og gjennomstekt.

Avkjøl og pynt med melisglasur før servering.

Tips

♥ Gjærdeigen i denne oppskriften er basert på såkalt "Karlsbaderdeig" som kjennetegnes av at den inneholder mange eggeplommer. Det gir en rik og mektig smak, tett konsistens og gylden farge på gjærbaksten. Skikkelig luksuskake! Alternativt kan kaken også lages med vanlig gjærdeig (se for eksempel deigen som jeg har brukt i oppskriften på "Morsdagsboller" her på detsoteliv.no).

♥ Jeg har her brukt konsentrert farge (pastafarge) som gir sterk farge ved kun små mengder. Vil du ha skikkelig karnevalkake, kan du jo farge fyllet i forskjellige farger med slik konditorfarge og ha ulike partier i kaken med ulik farge. Jeg syntes selv at det holdt med den grønne fargen her. Det er selvsagt helt ok å sløyfe konditorfargen hvis du foretrekker mer naturlig farge.

♥ Som du ser av oppskriften, har jeg her valgt å koke vaniljekrem. Det går imidlertid også fint å bruke ferdig vaniljekrem (Piano fra Tine) i stedet.

♥ Kaken er fin å fryse.

15.02.2012
Kakekategori: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter