Kokosboller (uten eggehvite)

Kokosboller er noe av det mest populære man kan sette frem på kakebordet! 

Kokosboller skal være bløte, deilige ...

Dette er en variant av Kokosboller som lages uten eggehvite.

Oppskriften gir ca. 40 stk. 

Kokosboller (uten eggehvite)
Ingredienser

♥ 2 dl vann
♥ 4 dl sukker
♥ 8 plater gelatin
♥ 1 dl kokende vann
♥ 2 ts vaniljesukker

Bunn:
♥ 40 runde kjeks (se tips)

Sjokoladetrekk:
♥ 500 g kokesjokolade
♥ 30 g delfiafett

Pynt:
♥ 2 dl kokos

Fremgangsmåte

Kok opp 2 dl vann og sukkeret i en middels stor kjele. La dette småkoke til sukkerlake i ca. 10 minutter slik at det danner seg sukkerlake. Bruk helst sukkertermometer. Temperaturen skal da nå 120 °C. 

Bløtlegg imens gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter. Klem vannet ut av gelatinplatene og løs de opp i 1 dl kokende vann.

Ha både den varme sukkerlaken og varme gelatinoppløsningen i en bolle. Tilsett vaniljesukker og pisk kraftig med elektrisk mikser i 10-15 minutter. Blandingen skal da ha blitt til en kald, tykk og kritthvit marengsmasse.

Legg kjeksene utover på et brett. Sprøyt ut marengsmassen ut i topper på kjeksene. Bruk sprøytepose med glatt, rundt sprøytetipp eller lag runde topper med to spiseskjeer. Vær litt rask, ellers stivner marengsmassen mens du holder på. Sett brettet i kjøleskapet i et par timer, slik at marengsbollene stivner og blir helt kalde.

Smelt sjokoladen over vannbad, eventuelt sammen med litt delfiafett som gjør at den smeltede sjokoladen blir litt mer tyntflytende. Ha den smeltede sjokoladen i et krus. Ha kokos klart i en flat suppeskål eller lignende.

Dypp kokosbollene raskt i den smeltede sjokoladen så de blir jevnt dekket. Rull dem deretter i kokos eller dryss over kokos med fingrene. Sett kokosbollene på bakepapirdekket brett, og sett brettet i kjøleskapet til sjokoladetrekket har stivnet.

Tips

Jeg liker veldig godt kjeksbunn på kokosboller. Da blir de heller ikke så klissete å spise. Kjeks som er godt egnet er Gjendekjeks med sjokoladetrekk. Andre alternativer er Mariekjeks og Oreokjeks (uten fyll). 

Eventuelle rester av smeltet sjokolade kan blandes med litt forskjellige typer nøtter (f.eks. cashewnøtter og pistasjnøtter) og tørket frukt (f.eks. tranebær og rosiner). Lag små topper på bakepapir med to teskjeer og sett i kjøleskapet. Deilig sjokoladekonfekt!

Kokosboller oppbevares i en boks i kjøleskapet slik at de ikke blir klissete. De kan også fryses.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

29 kommentarer

Jeg lurer også på om kokosbollene kan fryses? I flere andre oppskrifter jeg har lest så kan de det, men kan akkurat disse det?:)

Hei. Kan være greit å skrive at veskene må bli litt kald før man begynner å piske, for jeg pisket rett etter veskene var ferdig og da var massen fortsatt flytende etter å ha pisket i 15min.

Hei,

eg he akuratt gjenge etter denna oppskrifta, for meg gjekk det heilt greitt å piske når sukkelake, og gelantinen va varm, og etter 15 min var den ikkje verken flytende el varm.

Hei, både gelatinvannet og sukkerlaken skal være helt varme når man starter å piske. Altså ha kokende vann i bollen. Tilsett gelatinplatene så de løser seg opp. Hell i den glovarme sukkerlaken. Tilsett vaniljesukker og start piskingen med en eneste gang. Etter 15 minutter skal det da ha blitt en tykk, marengsaktig krem.

Hei Kristine,
og God Jul og Godt Nytt år!

takk for at du delte denne oppskrifta,
eg he akuratt nå satt mine til avkjøling i kjøleskåp,
og har så langt lyktes.

Sjølv valgte eg å bruke mariekjeks istedet for vaffelkjeks,
og det gjeng vel greitt det au :)

Å dette er min fyste gong eg prøvar å lage kokosboller,
så dette trur eg vil bli ein ny slager her heime i jula nå i år ;)

Mvh
Hanne

Funker veldig bra å bruke ritzkjeks som bunn. Dyppet kjeksen først i sjokolade, lot den stivne, og sprøytet så på marengsmassen. Søtt og salt :-)

Jeg har problemer med att toppene sukkrer se etterpå. Har det noe med temperaturen di står oppbevart i etterpå ?

Vi pleier å fryse ned kokosbollene når sjokoladen er stivnet. Da slipper man problemet med at de sukrer seg... De tiner vldig raskt

Jeg bruker kokesjokolade, delfiafett, og syltevoks. :) Da sovner sjokoladen raskt :) Jeg har også et par ts med vaniljesukker i kokosbolle massen..

Som svar på av Cecilie Janz (ikke bekreftet)

Takk for tips! Ikke så lett å få tak i syltevoks lenger. Men overtrekksjokolade finnes nå i mange butikker og det fungerer utmerket!

Hei

Lurer fælt på hvordan det blir marengsmasse uten eggehviter??

Som svar på av Monica (ikke bekreftet)

Hei, jeg kaller det marengsmasse selv om det ikke er eggehviter her fordi den piskede blandingen ser helt likt ut som stivpisket marengs. Mulig det ikke er helt vitenskapelig korrekt å gjøre det .. :-) Uansett - etter pisking blir dette til en tykk, blank og marengslignende masse selv uten eggehvite.

Denne oppskriften mangler en del ingredienser. Jeg vil anta at med "marengsmassen" at du mener det skal være eggehviter i dette, men det står ikke i ingrediensene og fremgangsmåte.

Hei, jeg har presisert nå at vaniljesukkeret skal tilsettes marengsmassen. Kokosbollene bør oppbevares kjølig slik at sjokoladetrekket ikke blir klissete. Kan også fryses.

Takk for tipset om frysa kokosbollane for å unngå at dei sukrar seg. Skal prøvst snart.

Hei Hvor mange kokosboller blir det ca. av denne oppskriften? På forhånd takk for svar

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift