Lebkuchen

Jeg har bodd i Tyskland som barn og har vært på ferie der flere ganger siden, og jeg simpelthen ELSKER tyske Lebkuchen!

Det var derfor en fantastisk opplevelse da jeg fant ut at jeg kunne lage disse kakene selv og at de smakte akkurat slik jeg husket dem!

 

 

Det litt spesielle med ekte Lebkuchen er at kakene stekes på tynne, spiselige oblater (7 cm i diameter). Disse selges i nesten alle matbutikker i Tyskland og jeg har kjøpt med meg derfra når jeg har vært på besøk.

Det går imidlertid også fint å lage Lebkuchen uten oblater.

 

 

I Lebkuchen brukes en egen kryddermiks, som består av hele 7 forskjellige julekrydder (se forklaring i tipsfeltet nedenfor).

Denne varianten av Lebkuchen har høyt innhold av nøtter og nokså lite mel, og kalles ofte for Nürnberger Elisenlebkuchen.

 

 

Oppskriften gir ca. 50 kaker. 

 

Ingredienser: 

♥ 6 egg
♥ 180 g brunt sukker
♥ 2 ss honning
♥ 250 g mandler
♥ 250 g hasselnøtter
♥ 2 ts kanel
♥ 2 ts lebkuchen-krydder (se tips)
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ 0,5 ts bakepulver
♥ 200 g apsikat (syltet appelsinskall)
♥ 200 g sukat
♥ 2 dl hvetemel

Melisglasur:
♥ 3 dl melis
♥ 2 ss melk

Mørk sjokoladeglasur:
♥ 200 g kokesjokolade
♥ 2 ts delfiafett

Lys sjokoladeglasur: 
♥ 200 g melkesjokolade
♥ 2 ts delfiafett

Pynt: 
♥ mandelflak eller skåldede mandler

 

Fremgangsmåte: 

Pisk eggene og brunt sukker til en tykk eggedosis. Smelt honningen og vend inn. Mal mandler og hasselnøtter i food processor slik at de blir grovkornet. Bland krydder, vaniljesukker og bakepulver med nøttene, og vend dette deretter inn i eggedosisen. Bland apsikat (syltet appelsinskall) og sukat med 2 ss av hvetemelet. Vend dette inn i deigen sammen med resten av hvetemelet.

Sett deigen i kjøleskapet og la den stå der og svelle i 30 minutter.

Hvis du har oblater, legges disse utover en bakepapirdekket stekeplate. Legg en stor spiseskje deig på hver oblat.

 

 

Dersom du ikke har oblater, har du deigen rett på bakepapiret.

Stek kakene midt i ovnen ved 150 °C i ca. 20 minutter.

 

 

Avkjøl kakene til de er helt kalde.

 

 

Uten glasur er ikke disse kakene så mye å se på, men de smaker helt fantastisk godt uansett! Yum  

 

 

Smør toppen av kakene med enten en tynn melisglasur laget av melis og melk...

 

 

... eller sjokoladeglasur laget av lys eller mørk sjokolade som er smeltet sammen med litt delfiafett.

Pynt med mandelflak eller halve, skåldede mandler.

 

 

Legg kakene på en rist så overflødig glasur renner av og la glasuren stivne.

 

 

Jeg kan bare ikke få sagt hvor gode disse kakene er!  

 

 

Virkelig wunderbar!  Smile  

 

 

Favorittkaker for alltid!  ♥

 

 

Mmm..... 

 

 

Tips:

♥ Det er en helt spesiell kryddermiks som skal brukes når man lager Lebkuchen! 
 

 

Lebkuchen-krydder:
♥ 2,5 ts kanel
♥ 2 ts nellik
♥ 0,5 ts ingefær
♥ 0,5 ts koriander
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 0,5 ts anis
♥ 0,5 ts allehånde
♥ 0,25 ts muskat

Du bruker 2 ts av denne krydderblandingen i oppskriften. Resten oppbevares på glass med tett lokk til neste gang du baker noe med lebkuchen-krydder. Se for eksempel også oppskrift på Dominosteine

♥ Som sagt er jeg usikker på hvor man får kjøpt tyske oblater i Norge, men her ser du hvordan de ser ut. 

 

De oblatene jeg hadde i skapet gikk ut på dato i 1993.... men er fortsatt like fine!  Wink  


Oblater finnes i flere størrelser. Jeg brukte her oblater som er 7 cm i diameter, som jeg synes gir passe store kaker. 

 

♥ Legg de ferdige kakene i en kakeboks eller plastpose, og oppbevar dem kjølig slik at de ikke blir klissete. Kakene er kjempefine å fryse.

 

 

Anbefaler deg varm å prøve ut denne oppskriften på hjemmelagde Lebkuchen! 
 

Frohe Weihnachten og god jul!  Smile 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Lebkuchen
Ingredienser

♥ 6 egg
♥ 180 g brunt sukker
♥ 2 ss honning
♥ 250 g mandler
♥ 250 g hasselnøtter
♥ 2 ts kanel
♥ 2 ts lebkuchen-krydder (se tips)
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ 0,5 ts bakepulver
♥ 200 g apsikat (syltet appelsinskall)
♥ 200 g sukat
♥ 2 dl hvetemel

Melisglasur:
♥ 3 dl melis
♥ 2 ss melk

Mørk sjokoladeglasur:
♥ 200 g kokesjokolade
♥ 2 ts delfiafett

Lys sjokoladeglasur: 
♥ 200 g melkesjokolade
♥ 2 ts delfiafett

Pynt: 
♥ mandelflak eller skåldede mandler

Fremgangsmåte

Pisk eggene og brunt sukker til en tykk eggedosis. Smelt honningen og vend inn. Mal mandler og hasselnøtter i food processor slik at de blir grovkornet. Bland krydder, vaniljesukker og bakepulver med nøttene, og vend dette deretter inn i eggedosisen. Bland apsikat (syltet appelsinskall) og sukat med 2 ss av hvetemelet. Vend dette inn i deigen sammen med resten av hvetemelet.

Sett deigen i kjøleskapet og la den stå der og svelle i 30 minutter.

Hvis du har oblater, legges disse utover en bakepapirdekket stekeplate. Legg en stor spiseskje deig på hver oblat. Dersom du ikke har oblater, har du deigen rett på bakepapiret. Stek kakene midt i ovnen ved 150 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl kakene til de er helt kalde.

Smør toppen av kakene med enten en tynn melisglasur laget av melis og melk, eller sjokoladeglasur laget av lys eller mørk sjokolade som er smeltet sammen med litt delfiafett. Pynt med mandelflak eller halve, skåldede mandler. Legg kakene på en rist så overflødig glasur renner av og la glasuren stivne. Legg kakene i en kakeboks eller plastpose, og oppbevar dem kjølig slik at de ikke blir klissete. Kakene er kjempefine å fryse.

Tips

♥ Det er en helt spesiell kryddermiks som skal brukes når man lager Lebkuchen! 

Lebkuchen-krydder:
♥ 2,5 ts kanel
♥ 2 ts nellik
♥ 0,5 ts ingefær
♥ 0,5 ts koriander
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 0,5 ts anis
♥ 0,5 ts allehånde
♥ 0,25 ts muskat

Du bruker 2 ts av denne krydderblandingen i oppskriften. Resten oppbevares på glass med tett lokk til neste gang du baker noe med lebkuchen-krydder. Se for eksempel også oppskrift på Dominosteine

♥ Som sagt er jeg usikker på hvor man får kjøpt tyske oblater i Norge. Oblater finnes i flere størrelser. Jeg brukte her oblater som er 7 cm i diameter, som jeg synes gir passe store kaker. 

♥ Legg de ferdige kakene i en kakeboks eller plastpose, og oppbevar dem kjølig slik at de ikke blir klissete. Kakene er kjempefine å fryse.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift