Multesyltetøy


Hjemmelaget multesyltetøy er nydelig!

 



Ingredienser:

♥ 1 kg multer (se tips)
♥ 1 dl vann
♥ 650 g sukker (se tips)


Fremgangsmåte:

Ha multer, vann og sukker i en kjele. Varm opp blandingen til kokepunktet. La den deretter småkoke uten lokk i ca. 10 minutter. 

En liten test på at syltetøyet har kokt lenge nok er å ha litt syltetøy på en tallerken. Hvis du kan trekke fingeren gjennom syltetøyet og det da blir en stripe på tallerkenen der du har trukket igjennom fingeren, har syltetøyet kokt lenge nok. 

Avkjøl syltetøyet.

Ha det på rene, varme syltetøyglass eller fordel syltetøyet i plastbegre hvis du vil fryse ned deler av syltetøyet.

 



Tips: 

♥ Det er mye sukker i dette syltetøyet, som gir det en deilig, tykk konsistens, god smak og god holdbarhet. Det er imidlertid ikke noe i veien for å redusere sukkermengden hvis du foretrekker det. Helt ned til 350-400 g sukker gir godt syltetøy, men merk at da blir konsistensen noe tynnere. 

♥ Du kan bruke friske eller frosne multer. 

♥ Syltetøyet er nydelig som det er, enten på vafler, lapper, rundstykker eller som tilbehør til ost. Syltetøyet kan også brukes som fyll i kaker, eller for eksempel i en iskrem, se oppskrift på Multeis med konjakk

 

 

Jeg har alltid vært veldig glad i multer. 

 

 

Det er en god grunn til at multer kalles for skogens gull! ♥

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
 

Multesyltetøy
Ingredienser

♥ 1 kg multer (se tips)
♥ 1 dl vann
♥ 650 g sukker (se tips)

Fremgangsmåte

Ha multer, vann og sukker i en kjele. Varm opp blandingen til kokepunktet. La den deretter småkoke uten lokk i ca. 10 minutter. 

En liten test på at syltetøyet har kokt lenge nok er å ha litt syltetøy på en tallerken. Hvis du kan trekke fingeren gjennom syltetøyet og det da blir en stripe på tallerkenen der du har trukket igjennom fingeren, har syltetøyet kokt lenge nok. 

Avkjøl syltetøyet.

Ha det på rene, varme syltetøyglass eller fordel syltetøyet i plastbegre hvis du vil fryse ned deler av syltetøyet.

Tips

♥ Det er mye sukker i dette syltetøyet, som gir det en deilig, tykk konsistens, god smak og god holdbarhet. Det er imidlertid ikke noe i veien for å redusere sukkermengden hvis du foretrekker det. Helt ned til 350-400 g sukker gir godt syltetøy, men merk at da blir konsistensen noe tynnere. 

♥ Du kan bruke friske eller frosne multer. 

6 kommentarer

Nei, nei, nei.
Du må ikke koke multene, uansett om de er ferske eller frosne, for da blir smaken "ødelagt".
Bare rør dem sammen med sukker, etter smak.
Koking var noe man gjorde i "gamle dager", for å forlenge holdbarheten.
Nå fryser man ned syltetøyet i bokser, egnet for frysing. Jeg bruker fløte eller avklipte melkekartonger, som jeg bretter og teiper igjen. Det som ikke blir spist opp etter tining, kan godt fryses ned igjen.
Dette gjelder alt syltetøy. Lag det ferdig og frys ned. Har gjort dette i mangfoldige år.
Har du ikke mulighet til å fryse ned, ja da koker du syltetøyet.
Men syltetøy av bær blir best uten koking.

Dersom du kokar moltesyltetøy, bør du ikkje ha i sukkeret medan du kokar moltene. Har du det, vil du få eit brunt syltetøy, slik som bileta her viser. Om du kokar moltene ferdig fyrst, trekkjer kjelen vekk frå plata, og rører inn sukkeret til det er løyst opp, bevarer du gulfargen på moltene. Dette er kanskje ikkje så viktig, men gjev eit friskare syltetøy, tykkjer eg. Bland gjerne inn litt konjakk el whiskey i moltene om du brukar dei til dessert.

Elsker multer her. Har alltid rørt det. Nå skulle jeg prøve denne og koke det.
Jeg føler jeg nå ødela 1 kg multer. Smaken var grei, men det blei vått å rennende. Hadde iallefall ikke trengt vann i.
Aldri mere kokt multesyltetøy her.
Ellers har du mye fint og godt her inne.

Bente.

Jeg er vokst opp med multebær. Min mor brukte alltid å ha 2 typer multebærsyltetøy i frysen, rørte og kokte. Fin avveksling. Anbefaler begge deler.

Jeg liker helst rårørte molter og fryser derfor det meste vi plukker, enten helt uten sukker og rører i sukker etter tining, eller ferdig rørte med sukker (personlig synes jeg smaken blir best hvis de røres ferdig før frysing). MEN jeg koker også alltid et par kilo for å ha til moltekrem. Jeg laget moltekrem av rå bær i flere år men syntes aldri jeg fikk til den helt riktige, fyldige moltesmaken - godt, ja men aldri perfekt. Inntil svigermor en gang - sånn i forbifarta - sa at hun måtte koke noe av moltefangsten til julens moltekrem - "skal moltekremen bli god, må det være kokt molte i". Det store lyset gikk opp for meg . Jeg kokte noe til moltesyltetøy, laget moltekrem og PlingeLing og Halleleluja, der satt'n - perfekt smak !
Forøvrig er jeg enig med Knut Krossbakken om at bærene må kokes opp og sukkeret røres i helt til slutt. Hvis bæra kokes med sukker blir det liksom litt seigt og nærmest som en grøt.
Men - som med det meste - alt dreier seg om smak og behag. Enhver får prøve seg fram og finne det som passer ens egen gane - noen liker si og noen liker så :)

Hei,
jeg har ikke fryseskapet, og jeg vil gjerne at syltetöy holder flere maaneder (at jeg kan spise den i oktober eller desember for eksempel)
Er det noen som har prövd aa sette fersk multemoss i "glass boks" , (med litt sukker) , og koke den 2 timer (settende den "glass boks inni vannet ? Saan lager vi syltetöyet i Frankrike...

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift