Panna cotta med jordbærcoulis


Panna cotta er en deilig italiensk vaniljepudding som jeg her serverer med hjemmelaget jordbærsaus (jordbærcoulis).

 

 

Det går fint å bruke frosne jordbær, så det er ingen grunn til å vente til neste sommer før du smaker jordbær igjen. Smile

Den vakre rødfargen gjør faktisk at dette kan egne seg som en herlig jule-dessert!

 

 

Oppskriften gir 4 små porsjoner (se tips).
 

Ingredienser:

Panna cotta:
♥ 4 dl kremfløte
♥ 1 vaniljestang
♥ 1 dl sukker
♥ 3 plater gelatin


Jordbærcoulis:
♥ 300 g jordbær (friske eller frosne)
♥ 150 g sukker
♥ 1/2 lime
♥ 0,5 dl kokende vann


Fremgangsmåte:

Panna cotta

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 10 minutter.

Ha kremfløten i en liten kjele sammen med sukker. Snitt opp vaniljestangen og skrap ut de svarte frøene på innsiden. Ha dette og selve vaniljestangen i fløten. Varm opp til kokepunktet og ta så kjelen av platen. Fjern vaniljestangen. Klem vannet ut av gelatinplatene og ha dem i den varme fløten så de løser seg opp.

Hell den varme fløteblandingen i 4 små dessertskåler. Sett dem i kjøleskapet i minst 5 timer og gjerne over natten så de blir helt stive i konsistensen.


Jordbærcoulis

Ha jordbær, sukker, presset saft fra en halv lime og kokende vann i en kjele. La blandingen småkoke på svak varme til sukkeret har løst seg opp. Bruk gjerne enten en stavmikser eller en food processor og mos blandingen så alle klumpfer fjernes. Smak til med sukker til du har ønsket smak og sødme på jordbærsausen (se tips). Avkjøl sausen i kjølekskapet frem til servering.

 

 

Montering

Ta de kalde, stivnede panna cottaen ut av kjøleskapet.

 

 

Fordel jordbærcoulis på hver panna cotta.

 


Desserten er klar til å serveres!

 

Tips:

♥ Merk at denne oppskriften er beregnet på små dessertskåler. De jeg har brukt rommer ca. 1 dl panna cotta og resten jordbærsaus.

Se i kategorien Puddinger under Desserter her på Det søte liv, så vil du finne mange andre varianter av panna cotta også!
 


 

♥ Smak eventuelt til jordbærsausen med litt ekstra sukker hvis du vil ha sausen søtere. Siden jordbærene varierer i smak og har forskjellig søthet i seg selv, er det ikke mulig å gi en eksakt angivelse av sukkeret etc som passer til alle hver gang. Her gjelder det altså å smake seg litt frem.

 

 

Jordbærcoulis er en populær jordbærsaus som smaker godt til mye. Bør testes med vaniljeis, og er også kjempegod som dessertsaus til iskrem, sjokoladekake etc...

♥ Du kan lage bringebærcoulis og tilsvarende dessertsauser av alle salgs bær. I prinsippet kan du bruke samme oppskrift som denne også når du lager f eks bringebærcoulis eller multebærcoulis. Da er det imidlertid viktig at du presser sausen igjennom en sil før servering for å fjerne de små stenene.

 

 


Lyst til å teste ut denne enkle og deilige desserten?  Wink 

God helg!

Panna cotta med jordbærcoulis
Ingredienser

Panna cotta:
♥ 4 dl kremfløte
♥ 1 vaniljestang
♥ 1 dl sukker
♥ 3 plater gelatin

Jordbærcoulis:
♥ 300 g jordbær (friske eller frosne)
♥ 150 g sukker
♥ 1/2 lime
♥ 0,5 dl kokende vann

Fremgangsmåte

Panna cotta:
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 10 minutter.

Ha kremfløten i en liten kjele sammen med sukker. Snitt opp vaniljestangen og skrap ut de svarte frøene på innsiden. Ha dette og selve vaniljestangen i fløten. Varm opp til kokepunktet og ta så kjelen av platen. Fjern vaniljestangen. Klem vannet ut av gelatinplatene og ha dem i den varme fløten så de løser seg opp.

Hell den varme fløteblandingen i 4 små dessertskåler. Sett dem i kjøleskapet i minst 5 timer og gjerne over natten så de blir helt stive i konsistensen.


Jordbærcoulis: 
Ha jordbær, sukker, presset saft fra en halv lime og kokende vann i en kjele. La blandingen småkoke på svak varme til sukkeret har løst seg opp. Bruk gjerne enten en stavmikser eller en food processor og mos blandingen så alle klumpfer fjernes. Smak til med sukker til du har ønsket smak og sødme på jordbærsausen (se tips). Avkjøl sausen i kjølekskapet frem til servering.

Tips

♥ Merk at denne oppskriften er beregnet på små dessertskåler. De jeg har brukt rommer ca. 1 dl panna cotta og resten jordbærsaus.

♥ Jordbærcoulis er en populær jordbærsaus som smaker godt til mye. Bør testes med vaniljeis, og er også kjempegod som dessertsaus til iskrem, sjokoladekake etc...

♥ Du kan lage bringebærcoulis og tilsvarende dessertsauser av alle salgs bær. I prinsippet kan du bruke samme oppskrift som denne også når du lager f eks bringebærcoulis eller multebærcoulis. Da er det imidlertid viktig at du presser sausen igjennom en sil før servering for å fjerne de små stenene.

10 kommentarer

Dette spørsmålet burde opprinnelig matskribent besvart.

Jeg forsøkte å gange oppskriften på tre. Erfaringen er at pannacottaen blir for stiv av å triple mengden gelatin. Ellers funker det greit med øvrige ingredienser. Jeg foretrekker min pannacotta noe "løsere" i stilen, så gelatin trenger man ikke nødvendigvis å øke like mye tilsvarende, med mindre man ønsker å spise armert betong-pannacotta.

Hei Umami, takk for at du deler din erfaring. Min erfaring er at man må gange opp gelatinmengden på samme måte som de andre ingrediensene, men jeg har bare testet dette ved dobbel oppskrift og ikke tredobbel oppskrift.

Dessuten er det som du sier en smakssak hvor stiv man liker panna cottaen.

Hei :)
Lagde denne panna cottaen i en litt mer høstlig variant. Byttet ut vanilje ned kanel og hadde pærekompott til. Det smakte kjempegodt :)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift