Pasta Alfredo (Fettuccine Alfredo)

Pasta Alfredo er en populær, amerikansk versjon av den klassiske, italienske retten Fettuccine all'Alfredo - også kalt "Pasta al burro e parmigiano" (som betyr "Pasta med smør og parmesan").

Retten er oppkalt etter Alfredo Di Lelio, som drev restaurant i Roma på tidlig 1900-tallet, hvor han serverte retten "Fettuccine al triplo burro" med ekstra mengde smør. Amerikanere på besøk hos Alfredo Di Lelio tok med seg inspirasjonen hjem til USA, hvor Pasta Alfredo etter hvert fikk en egen, amerikansk utvikling. 

Den italienske retten lages med bare pasta (helst fersk fettuccine), smør og parmesan, som sammen med pastavann gir en lett, kremet saus.

Amerikanerne bruker flere varianter av pasta og tilfører en rikelig mengde kremfløte i tillegg til smør og parmesan, som gjør retten mektigere og enda mer kremete. Det er også vanlig å tilsette hvitløk og urter for ekstra smak. 

 

 

Pasta Alfredo på amerikansk vis kan gjerne serveres med hvitløksbrød, bacon, reker eller kylling (se Chicken Alfredo). 

En skikkelig digg pastarett som du nå finner hos de fleste italienske restauranter i USA (og i veldig liten grad i Italia.. 😉). 

 

 

 

Oppskriften gir 4 porsjoner.
 

Ingredienser: 

♥ 500 g pasta (gjerne fettuccine, se tips)

Alfredosaus:
♥ 100 g smør
♥ 2 fedd hvitløk
♥ 4,5 dl kremfløte
♥ 1 ts hvitløkspulver
♥ 0,5 ts basilikum
♥ 0,5 ts timian
♥ 0,5 ts oregano
♥ 250 g parmesan, finrevet (se tips)
♥ kvernet salt og pepper
♥ 1 liten bunt bladpersille

 

Fremgangsmåte: 

Finn frem ingrediensene. 

 

 

Kok pasta al dente i godt saltet vann, etter anvisning på pakningen. 

Ha smør og fint hakkede hvitløksfedd i en panne.

 

 

Varm dette på middels varme i 1 - 2 minutter, slik at smøret tar god smak av hvitløken. 

 

 

Tilsett kremfløten og la blandingen småkoke i 5 - 8 minutter, slik at noe av væsken fordamper og sausen blir tykkere. 

Tilsett hvitløkspulver og krydderurter. 

 

 

Riv parmesanosten fint og ha omtrent halvparten i fløtesausen.

 

 

Rør så osten smelter. 

Ha så pasta (som er nesten ferdigkokt) i sausen sammen med litt pastavann (ca. 1 dl).

Bland pastaen med sausen og tilsett ca. halvparten av resterende parmesan. 

 

 

Varm pastaen i 1 - 2 minutter sammen med ostesausen, til pastaen er akkurat passe kokt. 

 

 

Smak til med litt kvernet salt og pepper. 

Dryss over resten av parmesanen og fint hakket bladpersille. 

 

 

Pasta med smør, hvitløk, fløte og parmesan - dette er skikkelig deilig comfy food!  😍

 

 

Dryss på litt ekstra parmesan og hakket persille ved servering. 

 

 

Digg pastarett! 😋

 

 

Tips: 

♥ Pasta Alfredo kan lages med ulike varianter pasta. Mest vanlig er det nok å bruke fettuccine, som er smal variant av båndpasta. 

 

 

Andre, tykkere varianter av båndpasta kan også brukes, slik som tagliatelle eller tykke bånd, pappardelle. Det er også populært å bruke vanlig spaghetti eller linguine, eller pastarør slik som penne

♥ Bruk helst ferskrevet parmesan, det gir best smak! Husk å rive osten fint, slik at den smelter lett. 

♥ Pasta vil etter hvert trekke til seg mye av sausen. Du kan spe med litt ekstra pastavann dersom du synes at det er lite saus i pannen. 

♥ Pasta Alfredo er nokså mektig, så det kan være godt å blande for eksempel brokkoli eller erter i sausen. Stekt kylling er som nevnt veldig populært tilbehør, se Chicken Alfredo. Ellers er også for eksempel laks og scampi godt egnet å servere til denne retten. 

Skinny Alfredo er varianter av denne retten der kremfløten er byttet ut med enten hvit saus laget på melk, most blomkål og lignende. 

 

ENJOY! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Pasta Alfredo (Fettuccine Alfredo)
Ingredienser

♥ 500 g pasta (gjerne fettuccine, se tips)

Alfredosaus:
♥ 100 g smør
♥ 2 fedd hvitløk
♥ 4,5 dl kremfløte
♥ 1 ts hvitløkspulver
♥ 0,5 ts basilikum
♥ 0,5 ts timian
♥ 0,5 ts oregano
♥ 250 g parmesan, finrevet (se tips)
♥ kvernet salt og pepper
♥ 1 liten bunt bladpersille

Fremgangsmåte

Kok pasta al dente i godt saltet vann, etter anvisning på pakningen. 

Ha smør og fint hakkede hvitløksfedd i en panne. Varm dette på middels varme i 1 - 2 minutter, slik at smøret tar god smak av hvitløken. 

Tilsett kremfløten og la blandingen småkoke i 5 - 8 minutter, slik at noe av væsken fordamper og sausen blir tykkere. 

Tilsett hvitløkspulver og krydderurter. 

Riv parmesanosten fint og ha omtrent halvparten i fløtesausen. Rør så osten smelter. 

Ha så pasta (som er nesten ferdigkokt) i sausen sammen med litt pastavann (ca. 1 dl). Bland pastaen med sausen og tilsett ca. halvparten av resterende parmesan. 

Varm pastaen i 1 - 2 minutter sammen med ostesausen, til pastaen er akkurat passe kokt. 

Smak til med litt kvernet salt og pepper. 

Dryss over resten av parmesanen og fint hakket bladpersille. 

Tips

♥ Pasta Alfredo kan lages med ulike varianter pasta. Mest vanlig er det nok å bruke fettuccine, som er smal variant av båndpasta. Andre, tykkere varianter av båndpasta kan også brukes, slik som tagliatelle eller tykke bånd, pappardelle. Det er også populært å bruke vanlig spaghetti eller linguine, eller pastarør slik som penne

♥ Bruk helst ferskrevet parmesan, det gir best smak! Husk å rive osten fint, slik at den smelter lett. 

♥ Pasta vil etter hvert trekke til seg mye av sausen. Du kan spe med litt ekstra pastavann dersom du synes at det er lite saus i pannen. 

♥ Pasta Alfredo er nokså mektig, så det kan være godt å blande for eksempel brokkoli eller erter i sausen. Stekt kylling er som nevnt veldig populært tilbehør, se Chicken Alfredo. Ellers er også for eksempel laks og scampi godt egnet å servere til denne retten. 

Skinny Alfredo er varianter av denne retten der kremfløten er byttet ut med enten hvit saus laget på melk, most blomkål og lignende. 

Allergier og preferanser

1 kommentar

With reference to your article I have the pleasure to tell you the history of my grandfather, who is the creator of “Fettuccine all’Alfredo” (“Fettuccine Alfredo”) in 1908 in the “trattoria” run by his mother Angelina in Rome, Piazza Rosa (Piazza disappeared in 1910 following the construction of the Galleria Colonna / Sordi). This “trattoria” of Piazza Rosa has become the “birthplace of fettuccine all’Alfredo”.
More specifically, as is well known to many people who love the “fettuccine all’Alfredo", this famous dish in the world was invented by Alfredo Di Lelio concerned about the lack of appetite of his wife Ines, who was pregnant with my father Armando (born February 26, 1908).
Alfredo Di Lelio opened his restaurant “Alfredo” in 1914 in Rome and in 1943, during the war, he sold the restaurant to others outside his family.
In 1948 Alfredo Di Lelio decided to reopen with his son Armando his restaurant in Piazza Augusto Imperatore n.30 "Il Vero Alfredo" (“Alfredo di Roma”),  whose fame in the world has been strengthened by his nephew Alfredo and that now managed by me, with the famous “gold cutlery” (fork and spoon gold) donated in 1927 by two well-known American actors Mary Pickford and Douglas Fairbanks  (in gratitude for the hospitality).
See the website of “Il Vero Alfredo” for “Alfredo’s franchising in the world”.

I must clarify that other restaurants "Alfredo" in Rome do not belong and are out of my brand "Il Vero Alfredo – Alfredo di Roma".
The brand "Il Vero Alfredo - Alfredo di Roma" is present in Mexico with a restaurant in Mexico City and a trattoria in Cozumel on the basis of franchising relationships with the Group Hotel Presidente Intercontinental Mexico.
The restaurant “Il Vero Alfredo” is in the Registry of “Historic Shops of Excellence - section on Historical Activities of Excellence” of the Municipality of Roma Capitale.
Best regards Ines Di Lelio

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift