Pinnsvinkake

Pinnsvinkake

11.08.2009

"Trø meg ikkje for nære." Denne populære kaken har fått sitt navn fordi den ser ut som et følsomt pinnsvin som har rullet seg sammen i forsvar. Innenfor "piggene" som dekker overflaten (dette er karamellisert kokos) skjuler det seg en søt og deilig kake med vaniljekremfyll.

Pinnsvinkake

Ingredienser

Sukkerbrød:
3 store egg
1 dl sukker
0,5 dl hvetemel
0,5 ts bakepulver

Fyll (se tips):
200 g smør
200 g melis
1 pk vanljesaus til koking (se tips)
2,5 dl melk

Pynt:
150 g kokos
1 ss smør
1 ss sukker

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt mel og bakepulver og vend inn i eggedosisen. Ha deigen i en rund form (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken på rist midt i ovnen ved 170°C i 30-40 min. Avkjøl kaken i formen. Ta den ut og fjern bakepapiret. Del kaken i to lag.

Til kremen piskes mykt smør og melis til smørkrem. Kok vaniljekrem av vaniljekrempulveret og melken. Avkjøl vaniljekremen (se tips) og bland inn i smørkremen.

Ha smør, sukker og kokos i en stekepanne. Varm opp på middels varme til kokosen har fått en gyldenbrun farge. Avkjøl helt (se tips).

Ha 2/3 av vaniljekremfyllet mellom kakebunnene og resten i et tynt lag rundt hele kaken. Fest den avkjølte kokosen rundt hele kaken.

Tips

1 pk vanljesaus til koking (fra Freia) tilsvarer 19 gram pulver. Du bruker bare 2,5 dl melk for å lage vaniljekrem.

Det er viktig at vaniljekremen er avkjølt til romtemperatur før den blandes med smørkremen, ellers smelter smørkremen.

Det er tilsvarende viktig at den karamelliserte kokosen er helt avkjølt før den festes i kremen rundt kaken. Smør kremen rundt kaken rett før du strør over den avkjølte kokosen, ellers stivner kremen og kokosen fester seg ikke. For å feste kokosen langsmed sidene må du holde kakefatet litt på skrå og forsiktig drysse på kokosen og deretter trykke den fast med fingrene.

Er du glad i mye fyll (som meg), kan du doble porsjonen (dvs at du bruker 400 g smør og melis, 5 dl melk og 2 pk vaniljesauspulver). Bruk den ene halvparten av fyllet inni kaken og resten utenpå. Fordelen er at du da får et såpass tykt lag krem rundt kaken at kokosen sitter enda bedre. I kaken på bildet har jeg brukt dobbel porsjon fyll.

"Pinnsvinkake" kan fryses.

11.08.2009
Kakekategori: 
Sesong: 

13 kommentarer

Heisann, dette er da vel uhyre likt resepten på Listakaka jeg lagde før i tida, nå kan jeg atter lage den

Så bra! Har selv aldri hørt navnet Listakake før - men det viktigste er jo at kaken smaker godt :-)

Hei
Dette ble ingen ny favoritt desverre Lagde med dobbelt fyll og det ble litt vel mye. Ble lite kake og mye fyll. Syns fyllet smakte mest smør.

Hei, ja det er jo en smakssak hvor mye fyll man liker. Da burde du bruke enkel porsjon fyll om du skulle lage kaken en gang til.

Det ble veldig lite kakebunn/topp med 0,5 dl hvetemel i røren. Skal den virkelig være slik?

Hei Gry, det er ikke feil i oppskriften.

Smeltet 1lys kokosjokolade med 2ss kaffe over vannbad og blandet i kremen. Fylte kremen i en trøffelkake. Den fikk ben å gå på.

Nam, hørtes spennende ut! :-)

Hei!
Hvorfor falt kaken helt sammen mot slutten av steketiden

Hei, det er vanskelig å svare på for meg når jeg ikke har sett hva du har gjort, men en årsak kan være hvis du åpnet opp ovnsdøren for tidlig? Kommer det nemlig kald luft inn i ovnen før kaken er tilstrekkelig stekt, kan kaken synke sammen. Kaken kan også synke sammen etter at den er tatt ut av ovnen hvis den ikke har vært helt gjennomstekt i midten.

Hei!
Jeg opplevde det samme. Etter 12 min i ovnen var kaken vokst seg stor og fin men når den nærmet seg 20-25 min så sank den til halve størrelsen. Har ikke åpnet ovnsdøren i det helle tatt mens den stekte. Nå står den lille bunnen jeg har igjen å kjølner så får vi se om jeg klarer dele denne på en eller annen måte :-) men det er kanskje meningen at denne kaken ikke skal være så høy? At det er det doble fyllet som utgjør mye av størrelsen på bildet?

Hei.
Kanskje dette er et dumt spørsmål men det står at kaken kan fryses. Fryses den da ned ferdig pyntet? Hvordan blir den når den tines opp igjen?

Måtte lage to bunner og legge oppå hverandre,ble bare ca 2 cm. høy.....

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter