Pinocchiotårta

Pinocchiotårta

09.07.2008


Her er svenskenes svar på den norske "Kvæfjordkake" eller "Verdens Beste" (se oppskrifter i ulike varianter på detsoteliv.no). I Sverige er "Pinocchiotårta" minst like populær!!! Jeg har også sett den svenske kaken bli kalt for "Brittatårta", "Glömmingetårta" og "Herrgårdstårta" - kjært barn har mange navn!

Hvor navnet "Pinocchiotårta" stammer fra aner jeg ikke, men det er i alle fall et veletablert kakenavn i Sverige. Forskjellen fra den norske versjonen er at "Pinocchiotårta" ikke fylles med vaniljekrem, men bare søt, pisket krem og friske bær og frukt. Marengsen drysses vanligvis med hasselnøtter, men noen bruker andre nøtter eller kokos.

Kaken er fantastisk god!

Pinocchiotårta

Ingredienser

Kakedeig:
100 g smør
1,5 dl sukker
4 eggeplommer
0,5 dl melk
2 ts bakepulver
2 dl hvetemel

Marengs:
4 eggehviter
2 dl sukker
1 ts vaniljesukker
75 g hasselnøtter

Fyll:
4 dl kremfløte
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
Friske bær eller frukt, for eksempel kiwi, jordbær, bringebær, moreller og hermetiske mandariner.

Fremgangsmåte

Pisk smør og sukker til smørkrem. Pisk inn en eggeplomme av gangen. Sikt sammen det tørre. Bland inn i deigen sammen med melken. Smør deigen utover bunnen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca 30x40 cm).

Visp eggehvitene stive. Tilsett sukker og vaniljesukkeret og pisk videre til stiv marengs. Fordel marengsen jevnt over deigen i langpannen. Strø over hakkede hasselnøtter.

Stek kaken nederst i ovnen ved 175°C i ca 25 min, til marengsen har fått lys farge. Avkjøl kaken helt i formen. Del kaken på midten slik at kaken får halv størrelse (20x30 cm) og dra forsiktig av bakepapiret.

Pisk kremfløten sammen med sukker og vaniljesukker til luftig krem.

Sett den underste kakebunnen på et fat med marengssiden vendende opp. Fordel den piskede kremen over kaken. Legg på bær, halve moreller, oppdelt kiwi, mandarinbåter, eller det du måtte ønske. Legg på den andre kakebunnen. Oppbevar kaken kjølig frem til servering.

Tips

Kaken smaker best samme dag som den er laget.

09.07.2008
Kakekategori: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter