Potetkaker

Potetkaker

30.07.2005

Farmoren til min mann er ekspert på å lage "Potetkaker", og de blir så myke og så lette i konsistensen at det er en nytelse å spise dem!! Da jeg skulle prøve meg for første gang, syntes jeg det var litt vanskelig å få dem myke nok, noe som nok skyldes at jeg brukte for mye mel til utbakingen. Men øvelse gjør mester, og etter hvert har det gått lettere og lettere for hver gang! Jeg pleier å lage en liten porsjon av gangen, som gir 6-7 stk, men jeg legger også ved oppskriften på en større porsjon, som gir ca 20 stk. Se også oppskrift på "Potetmoslomper".

Potetkaker

Ingredienser

Vanlig porsjon:
1,5 kg poteter
1,5 dl melk
450 g hvetemel

Liten porsjon:
600 g poteter (5 store)
0,5 dl melk
180 g hvetemel

Utbaking:
hvetemel

Fremgangsmåte

Kok potetene. Skrell dem og mos dem mens de er varme (bruk kjøttkvern, potetpresse eller stavmikser, men da så kort som mulig, ellers blir potetmosen seig). Rør inn melk (surmelk kan også brukes) og kna inn litt og litt hvetemel mens potetmosen fortsatt er varm, til du får en løs deig (se tips).

Del deigen opp i like store emner og kjevle ut til tynne sirkler (ca 18 cm i diameter). Bruk ekstra hvetemel til utbakingen, men så lite som mulig (se tips). Eller du kan klappe lompene flate med fingrene rett på stekepannen, men pass da på å avkjøle stekepannen litt innimellom, slik at du ikke brenner deg. Stek lompene i tørr stekepanne på middels varme. Snu dem ofte, til de får lysebrune flekker på begge sider.

Legg de varme lompene oppå hverandre med et kjøkkenhånkle over, slik at de holder seg myke.

Spises med smør og sukker!

Tips

Du trenger nok en del ekstra mel til utbakingen, men jo mindre du bruker, jo mykere og bedre blir lompene.

Det kan være lurt å vaske stekepannen innimellom stekingen, slik at du får fjernet brent mel i pannen som dannes etterhvert.

Er det første gang du skal lage lomper selv, anbefaler jeg deg å begynne med "Potetmoslomper", som er litt lettere å få til.

Ikke gi opp! Husk at øvelse gjør mester!

30.07.2005
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

11 kommentarer

Hei :)
Når jeg baker lefser etc. fikk jeg ett tips om å bruke "tisselaken" slik med plast på baksiden :) dette har vist seg å fungere kjempe bra. Bruker mye mindre mel og deigen har tilgode å sette seg fast :)

Ser spændende ud! Hvor mange bliver bliver der ud af de to portioner?

E å lurer på kor mange potetkaker blir det på disse oppskriftene? Ka potet anbefale du å bruke ?

Jeg lagde den lille porsjonen, ca. 530 g poteter etter skrelling, jeg fikk nesten 10 potetkaker. Sikkert litt for tykke, men det er det som er godt. Jeg brukte mandelpoteter, men anbefaler heller å bruke store, så blir det mindre skrelling. Men smaken ble god.

Jeg baker med glutenfritt mel, så jeg bruker alltid bakepapir...både over og under lefsen eller potetkaken, når jeg bruker kjevlet. Toppen!

Jeg baker med glutenfritt mel, og legger bakepapir både over og under lefsen el potetkaken, når jeg bruker kjevlet. Toppen!

Potetkaker er utruleg godt! :)

Du kan òg ha litt rugmjøl i deigen, det skal gjera dei mjukare, og er godt på smak.

Seglduk kan ein òg nytta som underlag for kjevlinga. Tisselaken er nok hakket rimelegare, og ikkje minst lettare å få tak i, men det er ikkje så tjukt, så det ligg kanskje ikkje like godt på benken?

Tisselaken sitt godt på benken bare en gang har jeg fuktet benken litt for då å legge det over :) veldig fornøyd med å bruke det og vasker det på 60 grader etter bruk

Hvis du fryser rester av kokte poteter, kan du etter tining klemme ut ekstra mye fuktighhet sånn at du trenger mindre mel og kakene blir ekstra gyldne, myke og gode.

Jeg må bake med glutenfrittmel. Hvilke meltype er best å bruk av de som er glutenfrie?
Kan jeg erstattemelet med potetmel, eller har det for lite binding i seg?

Gode på smak! Jeg fikk tips av min bestemor om å ikke bruke melk, det fungerte kjempebra! Det som var vanskelig var å finne den rette temperaturen på steketappa, men etter litt prøving å feiling gikk det greitt

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter