Risengrynsgrøt i ovn ("dynegrøt")

Risengrynsgrøt i ovn ("dynegrøt")

24.12.2016


  Heart  God jul!  Heart 


Hva passer vel bedre å poste på selveste julaften enn oppskrift på risengrynsgrøt!

Da jeg var liten og vi feiret julaften med storfamilien på gården til besteforeldrene mine, var det et fast julerituale å sette en skål ved risengrynsgrøt ut i låven. Noen timer senere var skålen tom... Selv om vi 7 barnebarn var nokså sikre på at julenissen som pleide å komme innom senere på kvelden med pakker bare var en utkledd mann, så gjorde dette fenomenet med den forsvunnede nissegrøten oss litt usikre...  Smile

Jeg vet jo at risengrynsgrøt lages i de fleste norske hjem, så oppskriften her er ikke spesielt original, men jeg tenkte likevel jeg skulle skrive ned tipsene jeg har lært meg etter hvert.

Etter at jeg begynte å tilberede risengrynsgrøt i ovnen er det helt slutt på kjedelig røring og svidde, stygge gryter. I gamle dager pakket man grøtkjelen i en dyne i stedet for å sette den i ovnen for å spare strøm, derav navnet "dynegrøt".

 


Denne oppskriften passer til 4 personer.
 

Ingredienser:

♥ 4 dl vann
♥ 2 dl grøtris
♥ 1 ts salt
♥ 1 vaniljestang
♥ 1 liter helmelk

Til servering:
♥ sukker
♥ kanel
♥ smør


Fremgangsmåte:

Ha vann, grøtris, salt og oppsnittet vaniljestang i en kjele.

 

 

La blandingen småkoke under omrøringen til vannet har nesten fordampet (dette tar 8-10 minutter).

 

 

Ta kjelen av platen. Spe med melken og rør blandingen jevn.

 

 

Sett kjelen tilbake på platen og gi alt et oppkok mens du rører hele tiden.

Ta kjelen av platen og sett på lokk.

 

 

Avhengig av hvor raskt du vil ha grøten klar, kan du nå velge mellom ulike alternativer:

♥ Min foretrukne metode er å sette kjelen inn i ovn som er oppvarmet til 100°C. Grøten er da ferdig etter ca. 1 time. Rør rundt i grøten etter halve tiden. Grøten er da helt varm og serveringklar når du tar den ut av ovnen etter 1 time.

♥ Et alternativ jeg også bruker er å sette kjelen inn i ovn som er oppvarmet til 50°C. Grøten tar da ca 3 timer før den er ferdig. Gi grøten et raskt oppkok før servering.

♥ Hvis du har tenkt deg ut en tur og ikke liker at ovnen står på mens du er ute av huset, går det også an å sette kjelen i ovn som er oppvarmet til 100°C og så slå av ovnen. Grøten er da ferdig etter 2-3 timer.

 

 

Servering:

Varm opp grøten, fjern vaniljestangen og smak til grøten med litt ekstra salt og/eller vaniljesukker hvis du ønsker det. Spe med ekstra melk hvis du synes grøten er for tykk.

Server den varme risengrynsgrøten med smørøye, sukker og kanel.

Til julaften er det jo dessuten en tradisjon å gjemme en skåldet mandel i grøten, og den som får mandelen får en marsipangris eller annen premie.

 Smile

 

 

Tips:

♥ Jeg vet at det finnes flere alternativer til de jeg har beskrevet: Noen setter kjelen i kald ovn og lar grøten stå der til den er klar. Det tar da 4-5 timer, og ligner vel mest på "dynegrøt-konseptet". Personlig er jeg litt skeptisk til å la risengrøten stå i romtemperatur lenger enn 3 timer. Selv om jeg vet at mange gjør det, frykter jeg at det da kan utvikle seg bakterier slik at man kan bli dårlig av grøten man spiser - og det vil jeg ikke ta sjansen på.

♥ Helmelk kan byttes ut med lettmelk hvis du vil lage en litt lettere risgrøt.

♥ Klassisk tilbehør til risengrynsgrøt er smør, sukker og kanel. Noen liker rosiner på også. Hjemme hos oss er det dessuten populært å servere noe salt mat som tilbehør, så vi serverer flatbrød, spekemat og eggerøre til også.

 

 

Supergod kombinasjon!  Smile 

 

 

♥ Rester av risengrynsgrøt kan du sette i kjøleskapet og bruke til å lage for eksempel Rislapper, Riskake, Grøtvafler eller Riskrem - for å nevne noe. Smile  Jeg har også laget Ris a la malta med appelsin, som er en klassisk svensk dessert og som kommer på bloggen i løpet av de nærmeste dagene.


 

Hvem får mandelen i grøten i år mon tro..?

 

 

 ♥ Ha en riktig god jul alle sammen! 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Risengrynsgrøt i ovn ("dynegrøt")

Ingredienser

♥ 4 dl vann
♥ 2 dl grøtris
♥ 1 ts salt
♥ 1 vaniljestang
♥ 1 liter helmelk

Til servering:
♥ sukker
♥ kanel
♥ smør

Fremgangsmåte

Ha vann, grøtris, salt og oppsnittet vaniljestang i en kjele. La blandingen småkoke under omrøringen til vannet har nesten fordampet (dette tar 8-10 minutter). Ta kjelen av platen. Spe med melken og rør blandingen jevn. Sett kjelen tilbake på platen og gi alt et oppkok mens du rører hele tiden. Ta kjelen av platen og sett på lokk.

Avhengig av hvor raskt du vil ha grøten klar, kan du nå velge mellom ulike alternativer:

♥ Min foretrukne metode er å sette kjelen inn i ovn som er oppvarmet til 100°C. Grøten er da ferdig etter ca. 1 time. Rør rundt i grøten etter halve tiden. Grøten er da helt varm og serveringklar når du tar den ut av ovnen etter 1 time.

♥ Et alternativ jeg også bruker er å sette kjelen inn i ovn som er oppvarmet til 50°C. Grøten tar da ca 3 timer før den er ferdig. Gi grøten et raskt oppkok før servering.

♥ Hvis du har tenkt deg ut en tur og ikke liker at ovnen står på mens du er ute av huset, går det også an å sette kjelen i ovn som er oppvarmet til 100°C og så slå av ovnen. Grøten er da ferdig etter 2-3 timer.

Servering:
Varm opp grøten, fjern vaniljestangen og smak til grøten med litt ekstra salt og/eller vaniljesukker hvis du ønsker det. Spe med ekstra melk hvis du synes grøten er for tykk.

Server den varme risengrynsgrøten med smørøye, sukker og kanel.

Til julaften er det jo dessuten en tradisjon å gjemme en skåldet mandel i grøten, og den som får mandelen får en marsipangris eller annen premie.

Tips

♥ Jeg vet at det finnes flere alternativer til de jeg har beskrevet: Noen setter kjelen i kald ovn og lar grøten stå der til den er klar. Det tar da 4-5 timer, og ligner vel mest på "dynegrøt-konseptet". Personlig er jeg litt skeptisk til å la risengrøten stå i romtemperatur lenger enn 3 timer. Selv om jeg vet at mange gjør det, frykter jeg at det da kan utvikle seg bakterier slik at man kan bli dårlig av grøten man spiser - og det vil jeg ikke ta sjansen på.

♥ Helmelk kan byttes ut med lettmelk hvis du vil lage en litt lettere risgrøt.

♥ Klassisk tilbehør til risengrynsgrøt er smør, sukker og kanel. Noen liker rosiner på også. Hjemme hos oss er det dessuten populært å servere noe salt mat som tilbehør, så vi serverer flatbrød, spekemat og eggerøre til også.

♥ Rester av risengrynsgrøt kan du sette i kjøleskapet og bruke til å lage for eksempel Rislapper, Riskake, Grøtvafler eller Riskrem - for å nevne noe. Jeg har også laget Ris a la malta med appelsin, som er en klassisk svensk dessert og som kommer på bloggen i løpet av de nærmeste dagene.

24.12.2016
Desserter: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 
Stikkord: 

4 kommentarer

Hei. Jeg skal lage (minst) dobbeø porsjon av denne. Hvis jeg bruker metoden med ovn oppvarmet til 100gr, må den stå lengre ved at jeg dobler oppskriften?

Det lurer jeg og på

Den var fortsatt tyntflytende da den hadde stått i 1t :p

Hei, funker det med ca en time i ovnen hva jeg lager 18 porsjoner med grøt?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter