Risengrynsgrøt i ovn ("dynegrøt")


  Heart  God jul!  Heart 


Hva passer vel bedre å poste på selveste julaften enn oppskrift på risengrynsgrøt!

Da jeg var liten og vi feiret julaften med storfamilien på gården til besteforeldrene mine, var det et fast julerituale å sette en skål ved risengrynsgrøt ut i låven. Noen timer senere var skålen tom... Selv om vi 7 barnebarn var nokså sikre på at julenissen som pleide å komme innom senere på kvelden med pakker bare var en utkledd mann, så gjorde dette fenomenet med den forsvunnede nissegrøten oss litt usikre...  Smile

Jeg vet jo at risengrynsgrøt lages i de fleste norske hjem, så oppskriften her er ikke spesielt original, men jeg tenkte likevel jeg skulle skrive ned tipsene jeg har lært meg etter hvert.

Etter at jeg begynte å tilberede risengrynsgrøt i ovnen er det helt slutt på kjedelig røring og svidde, stygge gryter. I gamle dager pakket man grøtkjelen i en dyne i stedet for å sette den i ovnen for å spare strøm, derav navnet "dynegrøt".

 


Denne oppskriften passer til 4 personer.
 

Ingredienser:

♥ 4 dl vann
♥ 2 dl grøtris
♥ 1 ts salt
♥ 1 vaniljestang
♥ 1 liter helmelk

Til servering:
♥ sukker
♥ kanel
♥ smør


Fremgangsmåte:

Ha vann, grøtris, salt og oppsnittet vaniljestang i en kjele.

 

 

La blandingen småkoke under omrøringen til vannet har nesten fordampet (dette tar 8-10 minutter).

 

 

Ta kjelen av platen. Spe med melken og rør blandingen jevn.

 

 

Sett kjelen tilbake på platen og gi alt et oppkok mens du rører hele tiden.

Ta kjelen av platen og sett på lokk.

 

 

Avhengig av hvor raskt du vil ha grøten klar, kan du nå velge mellom ulike alternativer:

♥ Min foretrukne metode er å sette kjelen inn i ovn som er oppvarmet til 100°C. Grøten er da ferdig etter ca. 1 time. Rør rundt i grøten etter halve tiden. Grøten er da helt varm og serveringklar når du tar den ut av ovnen etter 1 time.

♥ Et alternativ jeg også bruker er å sette kjelen inn i ovn som er oppvarmet til 50°C. Grøten tar da ca 3 timer før den er ferdig. Gi grøten et raskt oppkok før servering.

♥ Hvis du har tenkt deg ut en tur og ikke liker at ovnen står på mens du er ute av huset, går det også an å sette kjelen i ovn som er oppvarmet til 100°C og så slå av ovnen. Grøten er da ferdig etter 2-3 timer.

 

 

Servering:

Varm opp grøten, fjern vaniljestangen og smak til grøten med litt ekstra salt og/eller vaniljesukker hvis du ønsker det. Spe med ekstra melk hvis du synes grøten er for tykk.

Server den varme risengrynsgrøten med smørøye, sukker og kanel.

Til julaften er det jo dessuten en tradisjon å gjemme en skåldet mandel i grøten, og den som får mandelen får en marsipangris eller annen premie.

 Smile

 

 

Tips:

♥ Jeg vet at det finnes flere alternativer til de jeg har beskrevet: Noen setter kjelen i kald ovn og lar grøten stå der til den er klar. Det tar da 4-5 timer, og ligner vel mest på "dynegrøt-konseptet". Personlig er jeg litt skeptisk til å la risengrøten stå i romtemperatur lenger enn 3 timer. Selv om jeg vet at mange gjør det, frykter jeg at det da kan utvikle seg bakterier slik at man kan bli dårlig av grøten man spiser - og det vil jeg ikke ta sjansen på.

♥ Helmelk kan byttes ut med lettmelk hvis du vil lage en litt lettere risgrøt.

♥ Klassisk tilbehør til risengrynsgrøt er smør, sukker og kanel. Noen liker rosiner på også. Hjemme hos oss er det dessuten populært å servere noe salt mat som tilbehør, så vi serverer flatbrød, spekemat og eggerøre til også.

 

 

Supergod kombinasjon!  Smile 

 

 

♥ Rester av risengrynsgrøt kan du sette i kjøleskapet og bruke til å lage for eksempel Rislapper, Riskake, Grøtvafler eller Riskrem - for å nevne noe. Smile  Jeg har også laget Ris a la malta med appelsin, som er en klassisk svensk dessert og som kommer på bloggen i løpet av de nærmeste dagene.


 

Hvem får mandelen i grøten i år mon tro..?

 

 

 ♥ Ha en riktig god jul alle sammen! 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Risengrynsgrøt i ovn ("dynegrøt")
Ingredienser

♥ 4 dl vann
♥ 2 dl grøtris
♥ 1 ts salt
♥ 1 vaniljestang
♥ 1 liter helmelk

Til servering:
♥ sukker
♥ kanel
♥ smør

Fremgangsmåte

Ha vann, grøtris, salt og oppsnittet vaniljestang i en kjele. La blandingen småkoke under omrøringen til vannet har nesten fordampet (dette tar 8-10 minutter). Ta kjelen av platen. Spe med melken og rør blandingen jevn. Sett kjelen tilbake på platen og gi alt et oppkok mens du rører hele tiden. Ta kjelen av platen og sett på lokk.

Avhengig av hvor raskt du vil ha grøten klar, kan du nå velge mellom ulike alternativer:

♥ Min foretrukne metode er å sette kjelen inn i ovn som er oppvarmet til 100°C. Grøten er da ferdig etter ca. 1 time. Rør rundt i grøten etter halve tiden. Grøten er da helt varm og serveringklar når du tar den ut av ovnen etter 1 time.

♥ Et alternativ jeg også bruker er å sette kjelen inn i ovn som er oppvarmet til 50°C. Grøten tar da ca 3 timer før den er ferdig. Gi grøten et raskt oppkok før servering.

♥ Hvis du har tenkt deg ut en tur og ikke liker at ovnen står på mens du er ute av huset, går det også an å sette kjelen i ovn som er oppvarmet til 100°C og så slå av ovnen. Grøten er da ferdig etter 2-3 timer.

Servering:
Varm opp grøten, fjern vaniljestangen og smak til grøten med litt ekstra salt og/eller vaniljesukker hvis du ønsker det. Spe med ekstra melk hvis du synes grøten er for tykk.

Server den varme risengrynsgrøten med smørøye, sukker og kanel.

Til julaften er det jo dessuten en tradisjon å gjemme en skåldet mandel i grøten, og den som får mandelen får en marsipangris eller annen premie.

Tips

♥ Jeg vet at det finnes flere alternativer til de jeg har beskrevet: Noen setter kjelen i kald ovn og lar grøten stå der til den er klar. Det tar da 4-5 timer, og ligner vel mest på "dynegrøt-konseptet". Personlig er jeg litt skeptisk til å la risengrøten stå i romtemperatur lenger enn 3 timer. Selv om jeg vet at mange gjør det, frykter jeg at det da kan utvikle seg bakterier slik at man kan bli dårlig av grøten man spiser - og det vil jeg ikke ta sjansen på.

♥ Helmelk kan byttes ut med lettmelk hvis du vil lage en litt lettere risgrøt.

♥ Klassisk tilbehør til risengrynsgrøt er smør, sukker og kanel. Noen liker rosiner på også. Hjemme hos oss er det dessuten populært å servere noe salt mat som tilbehør, så vi serverer flatbrød, spekemat og eggerøre til også.

♥ Rester av risengrynsgrøt kan du sette i kjøleskapet og bruke til å lage for eksempel Rislapper, Riskake, Grøtvafler eller Riskrem - for å nevne noe. Jeg har også laget Ris a la malta med appelsin, som er en klassisk svensk dessert og som kommer på bloggen i løpet av de nærmeste dagene.

Desserter
Sesong
Allergier og preferanser
Stikkord

13 kommentarer

Hei. Jeg skal lage (minst) dobbeø porsjon av denne. Hvis jeg bruker metoden med ovn oppvarmet til 100gr, må den stå lengre ved at jeg dobler oppskriften?

Hei, funker det med ca en time i ovnen hva jeg lager 18 porsjoner med grøt?

Fulgte fremgangsmåten til punkt og prikke, men grøten var på langt nær klar etter en time i ovnen. Fullstendig tyntflytende. Endte opp med å måtte koke den ferdig på vanlig måte.

Alt for mye salt og fremdeles tyntflytende etter 1 time.
Måtte kaste hele grøten og starte på nytt igjen.
Samme oppskrift på baksiden av Geisha esken.
Bruk heller saltmengden der!

Fulgte oppskriften bak på Geisha-esken. Laget til 14 personer, trengte da ca 1/12 time på 100gr i ovnen. Helt perfekt:-)

Tusen takk for en fin oppskrift. Grøten ble perfekt. Og så enkelt å lage.

Fin oppskrift! Har lagd den flere ganger. Men koketiden er nærmere 2 enn 1 time med 100 grader. Kanskje det har noe med type kjele? Jeg bruker le creuset

Så enkelt med "dynegrøt"!
Jeg brukte metoden med 100 grader i ovnen, og det ble perfekt. Jeg lot den riktignok stå ca 10 minutter lenger, men det har ikke så mye å si. Det funker også på større porsjoner. Jeg brukte 3 dl ris og 1,5 liter melk. Brukte samme oppskrift som på pakken med Geisha grøtris.
Noen kommenterer med at grøten fremdeles er flytende etter en time i ovnen. Jeg tror det er viktig å koke grøten skikkelig opp før den settes i ovnen. Den må være helt gjennomvarm når den settes inn. Bruk dessuten en gryte som fordeler varmen godt. Jeg brukte lik gryte som på bildene.
Lykke til!

Skuffende resultat. Brukte metoden med 100 grader og avslått ovn, men grøten etter tre timer var gul og hadde konsistens som mos.

Det tok nærmere 2 timer i ovnen før det ble noe man kunne kalle grøt. Da hadde jeg til og med holdt igjen på melkemegden fordi jeg liker den tykkere og risen mer al dente.
Det er kult når svigers er middagsgjester. Ville ha de matet og ut døra fortest mulig, men der ble vi nå sittende å vente på grøten som aldri ble ferdig. Topp stemning å måtte sitte igjennom sladderet om naboene til svigers atter en gang.

Kanskje den beste grøten jeg noensinne har laget!
Den perfekte oppskrift på grøt!
Tusen takk for nydelig nettside ♥️

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift