Safranboller

Safranboller

12.12.2004


Safranboller inneholder lyse rosiner og safran, hvilket gir bollene en deilig smak og spennende gul farge. Deigen inneholder dessuten kesam, som gir helt spesielt myke boller. Bollene er laget av den samme deigen som Luciaboller og Lusseboller, men disse Safranbollene er så nøytrale av utseendet at det er ingen grunn til å bare lage dem til den 13. desember! Lag dem f.eks. til påske også!

Safranboller

Ingredienser

50 g gjær
150 g smør
5 dl melk
250 g kesam
2 dl sukker
2,5 - 5 g safran (se tips)
2 dl lyse rosiner (sultana)
1,5 liter hvetemel (evtl litt mer)

Pensling:
1 egg

Fremgangsmåte

Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Smelt smøret. Bland melk i smøret og varm opp blandingen til den er lunken (37°C). Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette. Knus safranen i morter, eller knus den litt ved å gni den mellom fingrene (du kan eventuelt også knuse safranen i morter sammen med 1 sukkerbit). Ha safranene i resten av smørmelken. Ha den gule safranmelken, kesam og sukkeret i gjærblandingen. Rør blandingen jevn med en stålvisp. Rør i rosinene. Begynn så å blande i det meste av melet til en jevn deig. La deigen heve tildekket i ca 40 min.

Ha deigen på bakebordet sammen med resten av melet og kna deigen smidig. Bruk eventuelt litt ekstra hvetemel hvis deigen virker klissete. Form jevne boller og sett dem på bakepapirkledde stekeplater. La bollene etterheve godt (se tips).

Pensle bollene med sammenpisket egg. Stek "Safranbollene" på midterste rille i ovnen ved 225°C i 10 min.

Tips

Et smart triks er å etterheve gjærbakst over vannbad. Kok opp en stor kjele med vann og sett stekeplaten med bollene over kjelen. Dampen gjør at bollene hever flott allerede etter ca 15 min.

1 glass med Hindu safran inneholder en pakke på 250 mg (dvs 2,5 g). Safranen er da ferdig pulverisert og trenger ikke å støtes i morter.

Bollene er fine å fryse.

12.12.2004
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

2 kommentarer

Hei!
Elsker oppskriftene dine
Ville bare komme med en liten rettelse å si at i ett glass Hindu safran er det 0,25 gram safran - og ikke 2.5g. Dvs at man må ha 10 glass fra hindu for å få 2.5 gram. eller 20 glass for å komme opp til 5 gram!
Sikkert lurt å vite for de som skal bake lussekatter nå!
God adventstid!
Mette :)

Tror kanskje du bør bli flinker til å skrive om det er fersk eller tørr gjær du bruker. Har trålet gjennom de fleste bolle oppskriftene dine men må alltid ned i kommetarene for å finne ut hvilken type gjær du bruker, da andre lurer på akkurat det samme. Blir tilslutt så demotivert av å drive på slik at man ikke gidder å bruke oppskriftene dine.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter