Safrankake


"Ingenting forfalskes så meget som safran" skrev Plinius omkring år 70 e.Kr.

Safran er verdens mest eksklusive krydder og har sin historie helt tilbake til antikken. De tynne, kraftfulle, rødgule trådene er støvbærerne fra den vakre, blålilla safrankrokusen.

Safran har i alle tider vært ettertraktet for dets helse- og skjønnshetsgivende egenskaper. Blant annet sies det at sagnomsuste Dronning Cleopatra hadde en håndfull safran i sine berømte melke- og honningbad for å bevare sin vakre hud.

Safran brukes i mange klassiske retter over hele verden, som for eksempel spanske "paella valenciana", den nydelige franske fiskesuppen "bouillabaisse", italienske "risotto alla milanese" - for ikke å snakke om den fantastiske, indiske risretten "byriani". I Norge forbinder vi safran kanskje først og fremst med "Luciaboller" (se oppskrift i ulike varianter HER), men krydderet gir også deilig smak og farge på denne myke formkaken.

Safrankake
Ingredienser

3 store egg
2 dl sukker
100 g smør
0,5 g safran (se tips)
1 ts bakepulver
3 dl hvetemel
2 dl rosiner

Pynt:
35 g mandelflak
2 ss perlesukker

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt smøret og bland inn i eggedosisen sammen med støtt safran (se tips). Bland rosinene med litt av melet (dette forhindrer at rosinene synker til bunns i kaken under stekingen). Sikt resten av melet med bakepulver og vend inn i deigen. Rør i de melete rosinene til slutt.

Ha deigen i en rund form (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Jevn til overflaten og dryss over mandelflak og perlesukker.

Stek kaken nederst i ovnen ved 175°C i ca. 35 minutter, til kaken er gjennomstekt (sjekk med kakenål). 

Avkjøl kaken i formen før den forsiktig tas ut og legges over på et fat.

Tips

Safran fås kjøpt ferdig pulverisert i små poser på 0,5 g. Alternativt kan du kjøpe safran i tråder som knuses med morter med en sukkerbit før du har den i deigen. Det går fint å bruke 1 gram hvis du liker sterkere safransmak.

Safrankake egner seg godt til frysing.

Kakekategori

2 kommentarer

Hei!
Jeg bakte nettopp denne kaken. Fulgte oppskrift til pubkt og prikke, men den har ikke hevet seg i det hele tatt. Skjønner ikke hva som gikk galt :-/
Det har gått strålende med alle andre oppskriftene dine som jeg har brukt da :-)

Som svar på av Negar (ikke bekreftet)

Hm, høres rart ut. Pisket du eggedosisen skikkelig tykk? Med både eggedosis og bakepulver i deigen, skal kaken bli høy og fin. Men stekte du kaken til den var helt gjennomstekt? Ellers kan den klappe litt sammen igjen.. Håper uansett at du likte smaken da:)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift