Sarah Bernhardt

"Sarah Bernhardt" er oppkalt etter en av historiens mest berømte skuespillerinner, franske Sarah Bernhardt (1844-1923), født Sara-Marie-Henriette Rosine Bernardt! Som skuespiller ble hun en internasjonal sensasjon som følge av sitt vakre utseende og brilliante, temperamentsfulle og til tider eksentriske skuespillerstil. Privat var hun kjent for sin uavhengige og ekstravagante livsstil, sin overdrivende væremåte, samt for sitt turbulente kjærlighetsliv som inkluderte både ektemann og en rekke celebre elskere. Det heter dessuten at den sjalu og lidenskapelige heltinnen Floria i Puccinis berømte opera "Tosca", er en rollefigur skapt med tanke på Sarah Bernhardt. En EKTE DRAMAQUEEN med andre ord Smile - som dessuten ble beæret med kallenavnet "The Divine Sarah".

Det er ikke uten grunn at disse vidunderlige kakene bærer hennes navn: "Sarah Bernhardt" er elegante, forseggjorte, luksuriøse og absolutt utsøkte på smak! Og ikke minst er dette en av de mest berømte og elskede konfektkakene vi har!

Oppskriften gir 36 stk.

Sarah Bernhardt
Ingredienser

Mandelmakroner:
250 g mandler
3 dl melis
2 eggehviter (se tips)

Sjokoladekrem:
150 g smør
1,5 dl melis
2 eggeplommer (se tips)
2 ts kakao
2 ss vann (se tips)

Sjokoladeglasur:
200 g kokesjokolade
3 ss delfiafett

Fremgangsmåte

Mal mandlene i kvern eller i food processor. Bland mandlene med melis. Rør inn eggehvitene med en skje, til du får en jevn mandeldeig.

Fordel deigen i 36 jevnt store topper på bakepapirdekkede stekeplater (se tips). Stek mandelmakronene midt i ovnen ved 200°C i ca 10 min. Avkjøl.

Til sjokoladekremen piskes først romtemperert smør og melis til smørkrem. Pisk inn eggeplommer, kakao og vann. Avkjøl kremen litt, slik at den får fin smørekonsistens.

Bruk en bred smørekniv, og smør sjokoladekremen på mandelmakronene slik at de får høy, rund fasong. Sett kakene på et brett og legg i fryseren til sjokoladekremen på kakene har stivnet (se tips).

Smelt kokesjokolade og delfiafett i en metallbolle over vannbad. Rør glasuren jevn.

Dypp de frosne kakene raskt i den smeltede sjokoladen slik at det legger seg et glasurlag utenpå sjokoladekremen. Sett kakene tilbake på brettet og ha dem i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.

Kakene oppbevares i kjøleskapet eller dypfryses (se tips).

Tips

Bruk eggehviter og eggeplommer av 2 store egg til denne oppskriften.

Mandelmakronene flyter littegrann utover under stekingen. Jeg synes at kakene blir tøffest om de får høy og fin fasong, derfor former jeg deigen som topper før stekingen.

Det kan høres rart ut med vann i sjokoladekremen, og det kan sløyfes, men vannet gjør at sjokoladekremen blir litt mer fluffy i konsistensen selv om kakene serveres helt kalde. NAM!

Det er viktig at kakene er frosne før de dyppes i den smeltede sjokoladen. Det forhindrer at smøret i sjokoladekremen smelter og blander seg med glasuren.

Kakene har meget lang holdbarhet, men bør oppbevares kaldt, slik at de holder fasongen og ikke blir klissete. Oppbevar kakene gjerne i fryseren, for de tiner meget raskt!

Se også oppskrift på "Sarah Bernhardt terte".

Sesong
Allergier og preferanser

40 kommentarer

Å! Takk for at du har lagt ut oppskriften på Sarah Bernhardtkaker. Jeg skal teste den ut i helga og gleder meg allerede til å smake de gode kakene:-). God Jul!

Disse er vanvittig gode. Jeg lagde de i fjor til jul og var nødt til å lage to porsjoner siden de var så populære at de forsvant med en gang :) Anbefales til alle kakemonser :)

Hei! Jeg har hørt at hvis mandlene blir malt i food prosessor så flyter mandeldeigen utover under steking. Jeg har fått tips om kun å bruke mandelkvern. Har du noen erfaring eller råd på området?

Begge deler går bra, Jorunn, men det er riktig at deigen blir fastere og gir mer kompakte kaker om du bruker mandelkvern, så det kan være et tryggere valg. Når det gjelder kaker som flyter ut, er det alltid lurt å steke en prøvekake først, uavhengig av om du maler i kvern eller food processor. Dette fordi eggehvitestørrelsen kan variere litt. Flyter prøvekaken for mye ut, er det bare å tipasse deigen ved å tilsette litt ekstra malte mandler så deigen blir fastere. Så med andre ord alltid lurt å ha litt ekstra mandler på lur hjemme.

Hei! Jeg lager for første gang, og disse makronene ble ikke helt slik jeg så for meg. Så ser jeg i de lignende oppskriftene at eggehvitene stivpiskes, det skal de kanskje her også? Mine ble mere kransekakeklumper. Veldig spent da, på disse kakene jeg har hørt så mye om ☺

Hei Silje, jeg stivpisker ikke eggehvitene i denne oppskriften. Cluet er å få passe tykk konsistens på deigen. Som nevnt over kan det være lurt å steke en prøvekake. Flyter kaken for mye ut, tilsetter du mer mandler. Blir prøvekaken for fast, tilsetter du litt mer eggehvite. Kan høres ut som at deigen din ble litt for fast. Veldig gode og populære kaker, så håper du likte smaken:)

Hei på deg...
Ang sjokoladeglasuren, må man bruke delfiafett eller har du andre forslag?

Som svar på av Anonym (ikke bekreftet)

Delfiafett egner seg bra siden sjokoladen da blir mer flytende når den er smeltet, men delfiafett blir nokså hardt når det er kaldt. Dermed blir sjokoladetrekket fast når kakene er kalde. Det oppnår du ikke på samme måte om du smelter sjokoladen med fløte. Smør går til nød også, men glasuren blir mykere enn om du bruker delfiafett. Du kan også bruke ferdigkjøpt overtrekkssjokolade (se blant annet hos www.cacas.no) eller Smelt sjokolade som fås kjøpt i butikkene nå (fra Freia).

Kan jeg bruke denne oppskriften i langpanne istedenfor den andre langpanneoppskriften din? Denne er nemlig samme som den jeg bruker, annet enn at jeg har på smørkrem. Evt doble denne oppskriften? Og steke i ca 20 min?

Som svar på av Anonym (ikke bekreftet)

Har ikke testet de tingene du spør om. Anbefaler generelt å følge oppskriften for å unngå mislykkede resultater, men vil du likevel eksperimentere, vil jeg gjerne høre hvordan det gikk:)

Hei..De ser veldig gode ut!! Men er det ikke lettere å bruke en sprøytepose til sjokoladekremen? Og at det blir finere resultat? Skal garantert prøve ut denne før jul, :)

Hei! Har testet ut forskjellige oppskrifter av Sarah Bernhard, men ikke prøvd din enda. Jeg får ikke mandelmakronene til å bli sånn seige og gode, bare tørre og harde... Hvordan blir dine i denne oppskriften?

Har laget min første ladning med Sahra Bernard. Aldri forsøkt før, men disse ble bra! Smaken er helt perfekt. Konsistensen på mandelmakroner helt perfekt. Må jobbe litt med utseende.

Hei
Prøver oppskrifta di for første gang:)
Det jeg lurer på er hvor mye er ei ss. I vekt. Synes det blir mer nøyaktig å veie.

hei! har lest noe sted at man kan bruke ferdig kransekakemasse, når man lager sarah bernhardt. kan man gjøre det med disse?

Kan bruke kransekakemasse. Skjær i tynne skiver , legg på stekebrett og steik de før du har på fyllet

Har så lyst til å sende en boks med hjemmelgagete Sarah Bernard til en vennine. Men lurer på om de overlever på vei? Det annbefalles vel å holde dem kjølig... Hva synes du?

Hei , syntes dette så spennende ut. Men lurer på om de kan fryses så en kan ta opp etterhvert men trenger dem?

Hei kan jeg bytte ut sjokoladen og bruke gul sånn sukkseskrem isteden?Jeg så en oppskrift for en stund siden på facebook men husker ikke hva de små kakene het.Men det var nøttebnn og gul krem på toppen.

Jeg brukte plastikkhansker når jeg skulle lage mandeldeigen. Da slipper man at deigen klistrer seg fast til fingrene og man kan forme de slik man vil. Prøvde å lage topper på det ene brettet, men disse ble litt tørre og litt hardstekt på toppen siden det blir så lite deig der. Lagde neste brett runde og flate, og disse ble perfekt. Lagde bare en topp med sjokoladekremen etterpå.
Når det gjelder oppbevaring, så lurer jeg på om du har noe tips til type bokser. De tar jo veldig stor plass når ikke de kan stables oppå hverandre. Er store, flate bokser best? Eller kan de settes oppå hverandre med matpapir mellom hvis de fryses?

Trodde du ville gi oppskriften på en ekte Sara Bernhard, ikke med smørkrem.
Asle

Jeg lurer på hvor lang tid det tar å lage dem. Vil gjerne ha god tid, da jeg aldri har laget disse før.

Byttet ut melis med sukrin melis i kransekake deigen og i kremen og dyppet kakene i smeltet stevia sjokolade. Ble veldig gode og et godt alternativ til de som ikke kan bruke raffinert sukker:)

Synes denne bunnen ble mye bedre enn den i langpanne. Når eggehvitene piskes (den andre oppskriften) ble bunnen ganske løs, så bitene falt fra hverandre, vi måtte spise dem med skje.

Hver gang jeg lager disse (og jeg har laget dem to ganger siden desember. Fantastisk gode) så blir smørkremen kornete/"knudrete" i konsistensen når jeg har i vannet. Finnes det noen måte å unngå dette på? Smaken blir den samme, men det ser ikke så fint ut, selv under glasuren.
Jeg har prøvd å bruke både håndmikser og en gaffel til å blande sammen smørkremen, men den blir alltid ujevn og kornete. Tips? Bør jeg piske smøren godt først? Sikte melisen?

Hei

Er det mulig å lage dette med laktosefritt smør?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift