Saupkake

Saupkake

26.09.2004


Dette er en gammel oppskrift fra bygda som opprinnelig har koppemål. Saup er et gammeldags ord for surmelk. Jeg fikk oppskriften på denne kaken fra min tante Kirsten for mange år siden, og jeg elsket den fra første bit! Kakene er holdbare og smaker nydelig av kanel, sjokolade og kaffe.

Oppskriften er til stor langpanne.

Saupkake

Ingredienser

2 egg
6 dl kefir
6 dl sukker
150 g smør
1 ts eddik
2 ts natron
9 dl hvetemel
6 ts kanel

Glasur:
100 g kokesjokolade
75 g smør
3/4 dl kaffe
5 dl melis

Fremgangsmåte

Smelt og avkjøl smøret. Rør sammen kefir og egg i en stor bakebolle. Bland i sukker, kanel og smøret. Rør ut natron i eddik og tilsett. Sikt i hvetemel til slutt og rør til en jevn deig.

Hell deigen i en bakepapirkledd stor langpanne (ca 30x40 cm). Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i 30 min. Avkjøl. Hvelv kaken på rist og ta av bakepapiret.

Lag glasur ved å smelte smør og sjokolade sammen med kaffe i en liten kjele. Ta kjelen av platen og rør i melis til en glatt glasur. Bre over kaken. La glasuren stivne litt. Del kaken opp i firkanter.

Tips

Hvis du ønsker en mindre kake, kan du halvere oppskriften og lage den i en liten langpanne (ca 20X30 cm).

Kaken er kjempefin å fryse også med glasuren på.

26.09.2004
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

4 kommentarer

For ordens skyld: Saup er ikke et gammelt ord for surmelk ( noe det står under linken til denne siden på nettet)
det er væske som blir att når smøret har skilt seg ut under kinning.
Men idag bruker vi surmelk i stedet

Hilsen Ellen

OK, Ellen, du har sikkert rett i det. Men kaken blir i alle fall veldig god med vanlig surmelk:)

Hvilken type eddik brukes ?

Saup (kjernemelk) vert kalla buttermilk på engelsk. Vi som orienterer oss ein del på nettet veit at den vert mykje brukt i kaker og anna mat i andre land. Vi fekk kjøpt saup her i landet på 60-talet, no er den ikkje å få, av ein eller anna grunn! Det er dumt. - Sjølv om det går fint å erstatte den med kefir, altså!

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter