Sjokoladeboller med sjokoladefyll

02.11.2014


Er du glad i sjokolade?

Da bør du teste ut å ha kakao i gjærdeigen neste gang du baker boller.  Da får du deilig, duftende bakst med sjokoladesmak!

Kakao kan tilsettes i hvilken som helst gjærdeig. Her har jeg brukt deigen til Verdens beste boller og tilsatt kakao så deigen ble helt sjokoladebrun. I tillegg har jeg fylt bollene med deilig sjokoladefyll og snurret dem sammen.

Mmmm... Dette er gjærbakst for chocolate lovers!  Heart 

 


Porsjonen gir ca. 40 sjokoladeboller.  Se også Verdens beste sjokoladeboller.
 

Ingredienser:

♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 2 dl kakaopulver
♥ 3 ss vaniljesukker
♥ 100 g gjær
♥ 1,4 kg hvetemel

Fyll:
♥ 200 g smør
♥ 150 g brunt sukker
♥ 50 g kakaopulver

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

Pynt:
♥ perlesukker (se tips)

 

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør, melis, kakao og vaniljesukker. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.

Til fyllet blandes mykt smør sammen med brunt sukker og kakao.

Del deigen i to og kjevle hver del ut til et rektangel på lett melet bakebord. Fordel halvparten av fyllet på hver av leivene og smør det godt utover.

Brett leivene på midten mot deg, så de blir halvparten så brede, men like lange.  Skjær leivene i striper som er ca. 2 cm brede. Tvinn stripene et par ganger, form en knute og legg skjøtene på undersiden av bollene. Sett knutene på bakepapirdekkede stekeplater.

La bollene heve lunt i ca 40 minutter. Pisk egg og melk lett sammen med en gaffel og pensle over bollene. Dryss på litt perlesukker til pynt.

Stek sjokoladebollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 minutter (se tips).

 

 

Tips:

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.

♥ Det er ikke absolutt nødvendig å heve denne deigen før du baker ut bollene, men etterhevingen er viktig. Jeg lar sjokoladebollene heve i 40 minutter så de blir luftige, men fortsatt beholder fasongen ved stekingen.

♥ Merk at disse bollene skal stekes på nokså høy steketemperatur på 230°C. Det er nokså varmt, så følg med så bollene ikke blir for brune utenpå. Siden bollene er så brune av sjokoladen, er det ikke like lett å se når bollene er gylne og gjennonstekte. Er du ukomfortabel med så høy varme, kan du redusere varmen til 220°C. Det er også da viktig at du følger nøye med så ikke bollene steker for lenge slik at sjokoladefyllet får brent smak.

♥ Er det ikke vakkert med perlesukker som holder seg så hvit og fin etter steking? Slikt perlesukker må du faktisk til Sverige for å få tak i! Selv om både norsk og svensk perlesukker produseres av danske DanSukker er det altså forskjell på typene. Jeg kjøpte med meg et lager da jeg var i Gøteborg for noen uker siden. Hvis mange nok spør i butikken, får vi kanskje dette perlesukkeret i norske butikker også?  Slant   Det er lov å håpe.

 

 

Men - selv om du bare skulle ha tilgang til vanlig, norsk perlesukker, er det godt å ha litt av det på toppen av bollene.  Smile

 

 

Deilige sjokoladeboller som nytes aller best nystekte!

Gjerne med kaffe ved siden, som jeg i dag både hadde melk og sjokolademarshmallows i...  Wink  

 

 

 

Nam!  Dette var nydelig på en mørk og regnfylt søndag i november..   Yum

 

Bilde fra Instagram i formiddag. (Er du på Instagram? Du finner meg der som @kristine_lifeissweet.)


Serviset du ser på bildet heter Mon Amie og er også kjøpt i Sverige.

 

 

Ønsker dere alle en fin ny uke! 


♥ ♥ ♥ ♥

Sjokoladeboller med sjokoladefyll

Ingredienser

♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 2 dl kakao
♥ 3 ss vaniljesukker
♥ 100 g gjær
♥ 1,4 kg hvetemel

Fyll:
♥ 200 g smør
♥ 150 g brunt sukker
♥ 50 g kakao

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

Pynt:
♥ perlesukker (se tips)

Fremgangsmåte

Kok opp melk, smør, melis, kakao og vaniljesukker. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.

Til fyllet blandes mykt smør sammen med brunt sukker og kakao.

Del deigen i to og kjevle hver del ut til et rektangel på lett melet bakebord. Fordel halvparten av fyllet på hver av leivene og smør det godt utover.

Brett leivene på midten mot deg, så de blir halvparten så brede, men like lange.  Skjær leivene i striper som er ca. 2 cm brede. Tvinn stripene et par ganger, form en knute og legg skjøtene på undersiden av bollene. Sett knutene på bakepapirdekkede stekeplater.

La bollene heve lunt i ca 40 minutter. Pisk egg og melk lett sammen med en gaffel og pensle over bollene. Dryss på litt perlesukker til pynt.

Stek sjokoladebollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 minutter (se tips).

Tips

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.

♥ Det er ikke absolutt nødvendig å heve denne deigen før du baker ut bollene, men etterhevingen er viktig. Jeg lar sjokoladebollene heve i 40 minutter så de blir luftige, men fortsatt beholder fasongen ved stekingen.

♥ Merk at disse bollene skal stekes på nokså høy steketemperatur på 230°C. Det er nokså varmt, så følg med så bollene ikke blir for brune utenpå. Siden bollene er så brune av sjokoladen, er det ikke like lett å se når bollene er gylne og gjennonstekte. Er du ukomfortabel med så høy varme, kan du redusere varmen til 220°C. Det er også da viktig at du følger nøye med så ikke bollene steker for lenge slik at sjokoladefyllet får brent smak.

♥ Perlesukker som holder seg hvitt under steking, fås kjøpt i Sverige (merke DanSukker).  Vanlig norsk perlesukker funker også veldig fint. 

02.11.2014
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet