Sjokoladekonfekt med karamellisert melk (dulce de leche)

25.11.2018

Annonse: Bakeren og kokken

Hei,

I helgen har jeg kost meg med fantastisk god, hjemmelaget sjokoladekonfekt fylt med karamellisert melk ("dulce de leche").

 

 

"Dulce de leche" betyr "søt melk" og lages med melk og sukker som kokes så lenge at melken karamelliseres. "Dulce de leche" fås kjøpt ferdiglaget i mange norske matbutikker, og kan også lages selv ved å koke en boks med søtet, kondensert melk i 3-4 timer. 

Til å støpe den vakre halvkuleformede sjokoladekonfekten har jeg brukt en kjempepraktisk sjokoladeform av merket Blomsterbergs som fås kjøpt i en den fantastiske nettbutikken til Bakeren og kokken.

 

 

Formen er praktisk fordi halvkulene er laget av silikon mens resten av formen av laget av stål. Det gjør at formen er stabil og fin å flytte på og jobbe med, samtidig som det er lett å trykke den ferdiglagde konfekten ut av formene.

 

 

Produktet er utviklet av den erfarne, danske konditoren Mette Blomsterberg, som nå har kommet med sin egen kjøkkenserie. Flere av hennes produkter finner du HER, og jeg synes det er så mye bra!  Smile 

Til å smelte sjokoladen over vannbad har jeg brukt hennes "Charlotteskål" som er spesielt utviklet for dette formålet. 

 

 

Skålen regulerer varmen veldig fint og har søte, hjerteformede ører som hviler oppå kanten av kjelen. 

 

 

Perfekt utstyr til å lage sjokoladekonfekt med! 

 

 

Og nå skal du få forklaring på hvordan man lager disse lekre sakene her: 

 

 

Oppskriften gir 12 stk. 


Ingredienser:

Sjokoladeformer:
♥ 700 g kokesjokolade

Fyll:
♥ 400 g karamellisert melk

Servering:
♥ 1 liter vaniljeis
♥ 1 dl karamellsaus


Fremgangsmåte:

Smelting av sjokolade:

Når man skal lage sjokoladekonfekt, er det viktig at man bruker temperert sjokolade. Dette for at den stivnede sjokoladekonfekten skal bli blank og tåle å stå i romtemperatur uten å bli klissete og smelte. 

Jeg anbefaler å smelte sjokoladen over vannbad, dvs. å ha sjokoladen i en skål som settes over en kjele med kokende vann men uten at skålen kommer i kontakt med vannet. Sjokoladen smelter da på en skånsom måte av varmen som kommer fra dampen.

Jeg bruker her altså Charlotteskålen, som er perfekt egnet til å sette over en kjele med kokende vann.

 

 

Hakk opp 500 g av kokesjokolade og la den smelte over vannbad.

 

 

Rør sjokoladen glatt. Ta så kjelen av platen og tilsett resten av den grovhakkede sjokoladen i skålen med den varme, flytende sjokoladen. Rør innimellom slik at også resten av sjokoladen smelter. La så den smeltede sjokoladen stå mens du rører i den av og til, helt til den er ca 30-32°C. Sjokoladen skal da fortsatt være flytende, men litt tykkere.

 

 


Støping av sjokoladeformer:

Hell smeltet sjokolade i hver av silikonformene.

 

 

Bruk deretter baksiden av en teskje for å smøre litt rundt i sjokoladen slik at den dekker hele halvkulen.

Hold så formen opp ned over et brett. Stå slik en stund og beveg litt på formen slik at overflødig sjokolade renner ut.

Bruk en spatel og skrap vekk overflødig sjokolade på toppen av formen. 

 

 

Sett deretter formen i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet (det tar maks 30 minutter).


Fylling av formene: 

Ha karamellisert melk (eller annet fyll du måtte ønske å bruke, se tips) i en sprøytepose.

 

 

Fyll opp formene, men husk at du må ha plass til smeltet sjokolade på toppen.

 

 

Superlekkert! 

 

 

Sett formen i kjøleskapet i 30 minutter så fyllet blir fast.


Tetting av formene:

Hell resten av den tempererte sjokoladen oppi formene så det legger seg over fyllet. Bank formen litt forsiktig i bordet slik at luftbobler forsvinner og sjokoladen legger seg tett rundt fyllet i formen. 

 

 

Bruk igjen en spatel og skrap vekk overflødig sjokolade.

Sett formen i kjøleskapet i 1 time så sjokoladen stivner skikkelig. 

 

 

Servering:

Nå sjokoladen har stivet, er det bare å ta ut sjokoladekonfekten ved å dytte opp silikonformene.

 

 

Wow, hvor lekre er ikke disse!

 

 

La konfekten stå i romtemperatur en stund, så blir de ikke så harde og lettere å dele.

 

 

Sjokoladekonfekt med karamellisert melk smaker fantastisk godt servert sammen med vaniljeis og karamellsaus!

 


Lovely! Heart  

 

Tips:

♥ Det er lettest å lykkes med smelting av sjokolade dersom man smelter over vannbad. Synes du den smeltede sjokoladen har blitt for tykk, kan du sette skålen tilbake over vannbadet en stund.

♥ Ikke bli skremt av det jeg skriver om temperering av sjokolade. Det er ikke noe mer mystisk enn at sjokoladen bør avkjøles slik at den blir mer tyktflytende enn når den er helt nysmeltet. Man får ned temperaturen på den smeltede sjokoladen ved å ta kjelen av platen og så ha i mer sjokolade, derfor smelter jeg ikke all sjokolade på en gang.

♥ Karamellisert melk (dulce de leche) fås kjøpt i mange butikker. Jeg brukte denne typen, men jeg vet at også f eks Tørsleffs selger karamellisert melk på hermetikkboks. 

 

 

Du kan fylle konfekten med mye annet godt også, f eks sjokolademousse, mintfyll, salt karamell, hvit sjokolademousse osv osv....  Yum  

 

Sjokoladeformen jeg har brukt her gir nokså store konfektbiter (derfor trengs det nokså mye kokesjokolade), men konseptet er helt det samme dersom du bruker mindre former. Det supre med denne formen er at den både er stabil i tillegg til at selve halvkulene er laget av fleksibel silikon.

Formen tåler både frysing og steking, og er derfor også veldig godt egnet til å lage porsjonskaker, fromasjdesserter og iskremdesserter osv, som da får lekker halvkulefasong og som man altså kan dytte ut på samme måte.

 

 

Herlig dessert! 

Kjekt å lage nå som julehøytid og festsesongen nærmer seg!  Smile  

 

 

 Yum  Yum  Yum 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Sjokoladekonfekt med karamellisert melk (dulce de leche)

Ingredienser

Sjokoladeformer:
♥ 700 g kokesjokolade

Fyll:
♥ 400 g karamellisert melk

Servering:
♥ 1 liter vaniljeis
♥ 1 dl karamellsaus

Fremgangsmåte

Smelting av sjokolade:
Når man skal lage sjokoladekonfekt, er det viktig at man bruker temperert sjokolade. Dette for at den stivnede sjokoladekonfekten skal bli blank og tåle å stå i romtemperatur uten å bli klissete og smelte. 

Jeg anbefaler å smelte sjokoladen over vannbad, dvs. å ha sjokoladen i en skål som settes over en kjele med kokende vann men uten at skålen kommer i kontakt med vannet. Sjokoladen smelter da på en skånsom måte av varmen som kommer fra dampen.

Hakk opp 500 g av kokesjokolade og la den smelte over vannbad. Rør sjokoladen glatt. Ta så kjelen av platen og tilsett resten av den grovhakkede sjokoladen i skålen med den varme, flytende sjokoladen. Rør innimellom slik at også resten av sjokoladen smelter. La så den smeltede sjokoladen stå mens du rører i den av og til, helt til den er ca 30-32°C. Sjokoladen skal da fortsatt være flytende, men litt tykkere.

Støping av sjokoladeformer:
Hell smeltet sjokolade i hver av silikonformene. Bruk deretter baksiden av en teskje for å smøre litt rundt i sjokoladen slik at den dekker hele halvkulen.

Hold så formen opp ned over et brett. Stå slik en stund og beveg litt på formen slik at overflødig sjokolade renner ut.

Bruk en spatel og skrap vekk overflødig sjokolade på toppen av formen. Sett deretter formen i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet (det tar maks 30 minutter).

Fylling av formene:
Ha karamellisert melk (eller annet fyll du måtte ønske å bruke, se tips) i en sprøytepose.

Fyll opp formene, men husk at du må ha plass til smeltet sjokolade på toppen.

Sett formen i kjøleskapet i 30 minutter så fyllet blir fast.

Tetting av formene:
Hell resten av den tempererte sjokoladen oppi formene så det legger seg over fyllet. Bank formen litt forsiktig i bordet slik at luftbobler forsvinner og sjokoladen legger seg tett rundt fyllet i formen. Bruk igjen en spatel og skrap vekk overflødig sjokolade.

Sett formen i kjøleskapet i 1 time så sjokoladen stivner skikkelig. 

Servering:
Nå sjokoladen har stivet, er det bare å ta ut sjokoladekonfekten ved å dytte opp silikonformene.

Sjokoladekonfekt med karamellisert melk smaker fantastisk godt servert sammen med vaniljeis og karamellsaus!

Tips

♥ Det er lettest å lykkes med smelting av sjokolade dersom man smelter over vannbad. Synes du den smeltede sjokoladen har blitt for tykk, kan du sette skålen tilbake over vannbadet en stund.

♥ Ikke bli skremt av det jeg skriver om temperering av sjokolade. Det er ikke noe mer mystisk enn at sjokoladen bør avkjøles slik at den blir mer tyktflytende enn når den er helt nysmeltet. Man får ned temperaturen på den smeltede sjokoladen ved å ta kjelen av platen og så ha i mer sjokolade, derfor smelter jeg ikke all sjokolade på en gang.

♥ Karamellisert melk (dulce de leche) fås kjøpt i mange butikker. Du kan fylle konfekten med mye annet godt også, f eks sjokolademousse, mintfyll, salt karamell, hvit sjokolademousse osv osv.... 

♥ Sjokoladeformen jeg har brukt her gir nokså store konfektbiter (derfor trengs det nokså mye kokesjokolade), men konseptet er helt det samme dersom du bruker mindre former. Det supre med denne formen er at den både er stabil i tillegg til at selve halvkulene er laget av fleksibel silikon. Formen tåler både frysing og steking, og er derfor også veldig godt egnet til å lage porsjonskaker, fromasjdesserter og iskremdesserter osv, som da får lekker halvkulefasong og som man altså kan dytte ut på samme måte.

6 kommentarer

Hei! Takk for deilig oppskrift!
Hvor vanskelig er det å temperere sjokoladen? Jag har forsøkt før men følte det var vanskelig, så jeg har liksom "gitt opp" litt. Hva er din erfaring? Disse så veldig bra ut!

Hilsen Sarah

Hei. Når en skal temperere sjokolade er det viktig å ha et termometer og når man smelter sjokoladen må ikke den smelta sjokoladen vere varmaren e 45-50 grader. Då en smelter sjokolade er det også viktig at når man setter bollen med sjokolade i vannbadet så må ikke vannet komme i kontakt med bollen(det må være et mellomrom. Øvelse gjør mester, jeg har feilet gang på gang før jeg skjønte hvordan det skulle gjøres. Kan også være lurt å ta skålen med den smelta sjokolade ut av vannbadet før en tilsetter resten av den usmelta sjokoladen.

Hei!
På hvilken butikk kjøper du den dulce de leche du bruker her?
Gleder meg til og prøve og lage disse,ser veldig gode ut :)

Hei, hei.

Er det mulig å blande inn f.eks baileys i dulche lechen? Eller vil det bli for flytende da? Ønsker at fyllet skal være litt kremete/karamellaktig (nesten som i sjokoladen smil/center)

Hei! Hva er holdbarheten på disse? tenkte på å gi dem bort i julegave

Hvordan og hvor oppbevarer du konfekten?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet