Stikkelsbærsyltetøy

Stikkelsbærsyltetøy

29.07.2015


Jeg er så heldig å ha busker med både røde og grønne stikkelsbær der jeg bor, og nå er de akkurat passe modne.

Fryseren er fylt opp og i dag har jeg laget utrolig godt syltetøy av begge typene stikkelsbær.

Søtt, syrlig og nydelig!

 

 

Stikkelsbærsyltetøy smaker godt på brødskiva, boller, vafler og hva det skulle være....

Stikkelsbærsyltetøy smaker forresten også veldig godt som tilbehør til gode oster, som for eksempel Brie og Taleggio, men også mange flere typer oster!   Yum

 

Ingredienser:

Syltetøy med røde stikkelsbær:
♥ 600 g stikkelsbær
♥ 0,5 dl vann
♥ 300 g syltesukker (se tips)


Syltetøy med grønne stikkelsbær:
♥ 600 g stikkelsbær
♥ 0,5 dl vann
♥ 400 g syltesukker (se tips)


Fremgangsmåte:

Jeg lager rødt og grønt stikkelsbærsyltetøy hver for seg i hver sin kjele.

Start med å rense stikkelsbærene (dvs. fjerne stilker og unødvendig "rusk" på undersiden av stikkelsbærene).

Ha bærene i kjelen med vann. La bærene småkoke i ca. 10-15 minutter, slik at de sprekker opp og begynner å gå i stykker. Ha i syltesukkeret og småkok syltetøyet i noen få minutter til, slik at sukkeret smelter og syltetøyet begynner å tykne. Fjern eventuelt hvitt skum som legger seg på toppen av syltetøyet.

Ta kjelen av platen og avkjøl syltetøyet litt før du har det i en syltetøyskål (hvis du vil spise det med en gang) eller på tett syltetøyglass (hvis du vil oppbevare det lenger).

 

Deilig syltetøy med røde stikkelsbær!

 

 

 

Det grønne stikkelsbærsyltetøyet får stilig farge og smaker minst like godt!

 

 

Stikkelsbærsyltetøy er skikkelig norsk sommer!
 


Tips:

♥ Jeg bruker litt mer sukker i syltetøyet med de grønne stikkelsbærene siden de grønne stikkelsbærene er litt surere enn de røde stikkelsbærene. Merk at sukkermengden er veiledende. Jeg synes den angitte mengde er passe, men du må selv smake deg til hvor søtt syltetøy du liker.

♥ Det går fint å lage syltetøy av frosne stikkelsbær dersom du skulle ha det i fryseren. Det vil ta litt lenger tid før de tiner, men følg for øvrig den samme fremgangsmåten som ovenfor.

♥ Syltesukker er sukker tilsatt pektin og fås kjøpt i de fleste velassorterte matvarebutikkene. Pektin gjør at syltetøyet tykner mer enn om du bruker vanlig sukker, men bortsett fra at syltetøyet blir litt tynnere, går det helt greit å lage syltetøy med vanlig sukker.

♥ Syltetøyet bør oppbevares kjølig. Syltetøy i åpen syltetøyskål bør spises opp i løpet av noen dager. Skal du oppbevare det over lengre tid, anbefaler jeg deg å fryse det ned enten i syltetøyglass (ikke fyll dem helt fulle ellers sprekker glassene i fryseren) eller i plastbokser.

♥ Denne porsjonen syltetøy er ikke så veldig stor og gir nok til ett stort syltetøyglass av hver type. Det er bare å gange opp oppskriften hvis du vil lage syltetøy av en større porsjon stikkelsbær.

 

Alle oppskriftene med stikkelsbær her på Det søte liv finner du HER.

 

Har du tilgang på stikkelsbær, må du ikke nøle med å lage deg dette nydelige syltetøyet!

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Stikkelsbærsyltetøy

Ingredienser

Syltetøy med røde stikkelsbær:
♥ 600 g stikkelsbær
♥ 0,5 dl vann
♥ 300 g syltesukker (se tips)

Syltetøy med grønne stikkelsbær:
♥ 600 g stikkelsbær
♥ 0,5 dl vann
♥ 400 g syltesukker (se tips)

Fremgangsmåte

Jeg lager rødt og grønt stikkelsbærsyltetøy hver for seg i hver sin kjele.

Start med å rense stikkelsbærene (dvs. fjerne stilker og unødvendig "rusk" på undersiden av stikkelsbærene).

Ha bærene i kjelen med vann. La bærene småkoke i ca. 10-15 minutter, slik at de sprekker opp og begynner å gå i stykker. Ha i syltesukkeret og småkok syltetøyet i noen få minutter til, slik at sukkeret smelter og syltetøyet begynner å tykne. Fjern eventuelt hvitt skum som legger seg på toppen av syltetøyet.

Ta kjelen av platen og avkjøl syltetøyet litt før du har det i en syltetøyskål (hvis du vil spise det med en gang) eller på tett syltetøyglass (hvis du vil oppbevare det lenger).

Tips

♥ Jeg bruker litt mer sukker i syltetøyet med de grønne stikkelsbærene siden de grønne stikkelsbærene er litt surere enn de røde stikkelsbærene. Merk at sukkermengden er veiledende. Jeg synes den angitte mengde er passe, men du må selv smake deg til hvor søtt syltetøy du liker.

♥ Det går fint å lage syltetøy av frosne stikkelsbær dersom du skulle ha det i fryseren. Det vil ta litt lenger tid før de tiner, men følg for øvrig den samme fremgangsmåten som ovenfor.

♥ Syltesukker er sukker tilsatt pektin og fås kjøpt i de fleste velassorterte matvarebutikkene. Pektin gjør at syltetøyet tykner mer enn om du bruker vanlig sukker, men bortsett fra at syltetøyet blir litt tynnere, går det helt greit å lage syltetøy med vanlig sukker.

♥ Syltetøyet bør oppbevares kjølig. Syltetøy i åpen syltetøyskål bør spises opp i løpet av noen dager. Skal du oppbevare det over lengre tid, anbefaler jeg deg å fryse det ned enten i syltetøyglass (ikke fyll dem helt fulle ellers sprekker glassene i fryseren) eller i plastbokser.

♥ Denne porsjonen syltetøy er ikke så veldig stor og gir nok til ett stort syltetøyglass av hver type. Det er bare å gange opp oppskriften hvis du vil lage syltetøy av en større porsjon stikkelsbær.

29.07.2015

4 kommentarer

Stikkelsbærsyltetøy (som ikkje er alt for søtt) er heilt supert på fleskepannekaker. Bytt ut blåbærsyltetøyet med stikkelsbærsyltetøy ein gong og prøv. Mykje betre enn det høyres ut som :)

Takk for tipset, Ingunn:-) Høres godt ut!

300gr syltesukker. Har jeg misforstått da 1 ps er 45 gr??

Hvorfor fordyre syltetøyet med pektin når du enkelt og billig kan gjevne alt syltetøy med potetmeljevning. Da kan en drøye det med litt ekstra veske om en ønsker det.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter