Sunnmørsbrød

Sunnmøre er et av de vakreste områdene i Norge, og jeg elsker det spektakulære landskapet med fjorder og majestetiske fjell! Kjøreturene rundt omkring på Sunnmøre er blant de beste feriene jeg har hatt! 😍

Sunnmøringene er ikke bare kjente for sine overdådige kakebord (hvilket er helt etter mitt hjerte), men også Sunnmørsbrødet! 

Sunnmørsbrød er herlige, halvgrove hverdagsbrød som inneholder både grovt hvetemel, rugmel og havre. Brødene søtes med lys sirup og litt sukker.

En viktig grunn til at denne brødoppskriften har blitt så populær er at deigen kun trenger å heves 1 gang, dvs. at du kan bake ut brødene med en gang deigen er knadd sammen, og så hever brødene kun når de ligger i formene.

Effektivt og smart (som en ekte sunnmøring... 😉).

 

 

Oppskriften gir 3 brød. 


Ingredienser:

♥ 50 g gjær (se tips)
♥ 0,5 dl lys sirup
♥ 12 dl lunkent vann
♥ 1 ss sukker
♥ 200 g grovt, sammalt hvetemel
♥ 200 g grovt, sammalt rugmel
♥ 100 g havregryn (små, lettkokte)
♥ 3 ss olivenolje
♥ 1 ss salt
♥ 1300 g hvetemel


Fremgangsmåte:

Smuldre gjæren i en stor bakebolle. 

Løs opp sirupen i 2 dl varmt vann. Bland dette så med resten av vannet og pass på at temperaturen på væsken ender opp med å bli lunken (fingervarm).

Ha sirupvannet i bakebollen sammen med sukkeret og rør til gjæren løser seg opp. 

Bland så inn grovt hvetemel, grovt rugmel og havregryn.

 

 

Tilsett olje og salt. 

 

 

La blandingen stå og svelle i 15 minutter.

Ha den løse deigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Tilsett hvetemelet og elt deigen godt i 5-10 minutter.

Del deigen i 3 jevnstore deler og form til avlange brød (det skal ikke være nødvendig med ekstra mel til utbakingen).

Legg leivene i brødformer som rommer 1,5 liter hver (se tips), og som har bakepapir i bunnen.

 

 

La brødene stå og heve lunt i formene i 1 - 1,5 time.

Mens brødene hever kan du gjøre unna husarbeidet (eller noe annet... 😏 ).

 

 

Pensle over de hevede brødene med vann, og snitt dem lett på toppen. 

 

 

Stek brødene ved 180°C i 50 - 60 minutter, til de er gjennomstekte (se tips).

 

 

Ønsker du ekstra god og sprø skorpe på brødene også på undersiden, kan du ta de stekte brødene ut av formene og så steke dem i noen minutter ekstra opp ned. 

 

 

 

Det lukter så deilig av nybakt brød! 

 

 

Hverdagene blir rett og slett så mye bedre med hjemmebakt brød!  😊

 

 

Og så er det jo billigere å bake brød selv enn å kjøpe i butikken (kanskje noe sunnmøringene har tenkt på...? 😄).

 

 

Smaken er uansett det viktigste, og Sunnmørsbrød er et kjempegodt brød som jeg definitivt foretrekker fremfor kjøpt brød.
😊👍 

 

 


Tips:

♥ Ingrediensene til Sunnmørsbrød finner du i alle vanlige matbutikker. Jeg brukte disse grove melvariantene: 

 

 

Jeg digger havregryn av svarthavre, men vanlige, lettkokte havregryn kan så klart brukes. Lys sirup gir god smak.  

 

 

♥ Det går fint å brukt 1 pk tørrgjær (12 gram) i stedet for 50 g fersk gjær. Bland i så fall tørrgjæren med det grove melet, og følg for øvrig oppskriften som angitt. 

♥ Jeg har brukt former som rommer 1,5 liter. Det går også fint å bruke brødformer som rommer 2 liter hver (da pleier 50 minutter steketid å være nok).

♥ Test gjerne med et termometer om brødene er ferdigstekte. Kjernetemperatur på et gjennomstekt brød er 96 - 97°C når det tas ut av ovnen.

 

 

♥ Sunnmørsbrødene er veldig fine å fryse! 

 

 

Alltid populært med hjemmebakt brød!  Heart

 

 

Kan anbefale deg å prøve ut Sunnmørsbrød - et supergodt hverdagsbrød! 

 

 

 

Ha en fin ny uke! 😀

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Sunnmørsbrød
Ingredienser

♥ 50 g gjær (se tips)
♥ 0,5 dl lys sirup
♥ 12 dl lunkent vann
♥ 1 ss sukker
♥ 200 g grovt, sammalt hvetemel
♥ 200 g grovt, sammalt rugmel
♥ 100 g havregryn (små, lettkokte)
♥ 3 ss olivenolje
♥ 1 ss salt
♥ 1300 g hvetemel

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en stor bakebolle. Løs opp sirupen i 2 dl varmt vann. Bland dette så med resten av vannet og pass på at temperaturen på væsken ender opp med å bli lunken (fingervarm). Ha sirupvannet i bakebollen sammen med sukkeret og rør til gjæren løser seg opp. Bland så inn grovt hvetemel, grovt rugmel og havregryn. Tilsett olje og salt. La blandingen stå og svelle i 15 minutter.

Ha den løse deigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Tilsett hvetemelet og elt deigen godt i 5-10 minutter.

Del deigen i 3 jevnstore deler og form til avlange brød (det skal ikke være nødvendig med ekstra mel til utbakingen). Legg leivene i brødformer som rommer 1,5 liter hver, og som har bakepapir i bunnen. La brødene stå og heve lunt i formene i 1 - 1,5 time.

Pensle over brødene med vann og snitt dem lett på toppen. Stek brødene ved 180°C i 50 - 60 minutter, til de er gjennomstekte. Ønsker du ekstra god og sprø skorpe på brødene også på undersiden, kan du ta de stekte brødene ut av formene og så og steke dem i noen minutter ekstra opp ned. 

Tips

♥ Det går fint å brukt 1 pk tørrgjær (12 gram) i stedet for 50 g fersk gjær. Bland i så fall tørrgjæren med det grove melet, og følg for øvrig oppskriften som angitt. 

♥ Jeg har brukt former som rommer 1,5 liter. Det går også fint å bruke brødformer som rommer 2 liter hver (da pleier 50 minutter steketid å være nok).

♥ Test gjerne med et termometer om brødene er ferdigstekte. Kjernetemperatur på et gjennomstekt brød er 96 - 97°C når det tas ut av ovnen.

♥ Sunnmørsbrødene er veldig fine å fryse! 

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

2 kommentarer

Hei, prøvde meg idag men deigen blei så klissete. Hadde all den mengden me mjøl eg sko.. sko det kansje vært mer?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift