Tarte aux pommes (Fransk epleterte)


Bonsoir mes amis!  Smile 

Jeg er litt i det franske hjørnet i kveld, og tenkte jeg ville vise dere en ekte fransk epleterte.

 
Franske kaker skal være vakre, delikate og litt luksuriøse å se på. Dermed er det ikke overraskende at man ofte ser franske epleterter smykket med eplerosetter på toppen. Det er slett ikke vanskelig, og faktisk ganske morsomt, å lage slike. Terten inneholder eplemos i fyllet, i tillegg til epleskivene på toppen, og det gir ekstra god eplesmak. Overflaten karamelliseres med smeltet sukker og pensles til slutt med aprikossyltetøy.

 

 


 

Den store eplekakesesongen starter snart, og jeg kan virkelig anbefale deg å teste ut denne oppskriften her i høst!

 

Ingredienser:

Tertebunn (Paté brisée):
♥ 125 g smør
♥ 80 g melis
♥ 250 g hvetemel
♥ 30 g mandler (kan sløyfes)
♥ 1 egg

Fyll:
♥ 4 epler
♥ 120 g sukker
♥ 80 g smør

Pynt:
♥ 4 epler
♥ 4 ss sukker
♥ 1,5 dl aprikossyltetøy
♥ 1-2 ss vann

 

Fremgangsmåte:

Tertebunn:

Hakk mandlene fint i food processor. Tilsett melis, hvetemel og smør til en kornete masse. Ha i egget og kjør videre til deigen samler seg.

Press deigen utover bunn og kanter på en smurt terteform (ca. 30 cm i diameter) og prikk bunnen med en gaffel.

Stek tertebunnen midt i ovnen ved 225°C i 15–20 minutter, til den er gyllen. Avkjøl helt før du setter tertebunnen på et passende fat.
 

Eplemosfyll:

Skrell eplene til fyllet og del dem i små biter. Kok eplebitene møre med sukker og smør. Mos blandingen og fyll eplemosen i tertebunnen.


Eplepynt:

Til eplepynten oppå kaken deler du først eplene i tynne skiver.

Så kommer trikset:  Wink 
Varm halvparten av epleskivene i mikrobølgeovn i noen sekunder. Epleskivene skal bli myke nok til at de kan bøyes uten å knekke. Bruk de myke epleskivene til å forme en vakker eplerosett på midten av kaken. Start med å rulle en epleskive til en stram rull som du legger i midten. Form roseblader rundt denne midten, slik at rosen midt på kaken vokser i størrelse. Legg de andre epleskivene som du ikke har hatt i mikroen i sirkel langs kanten.

Dryss over sukker og stek kaken ved 200°C i 10–15 minutter, så sukkeret karamelliseres.

Press aprikossyltetøyet gjennom en sil og bland med litt vann. Ta kaken ut av ovnen og pensle den med aprikosmosen.

 

 

Tips:

♥ Jeg elsker at det er litt mandler i kakebunnen. Det går imidlertid fint å droppe nøttene når du lager tertebunnen. Tilsett da heller 1 ss ekstra hvetemel i stedet.

♥ Det går fint å lage tertebunnen ferdig dagen i forveien, og så fylle og pynte bunnen med eplemos og eplepynt dagen etter.

♥ Server kaken gjerne sammen med en kule vaniljeis, pisket krem og/eller vaniljesaus.

 

 

Prøv å lage en eplerosett neste gang du lager en epleterte.

Det er så lett å få til, og resultatet blir originalt og utrolig vakkert!

 

 

Dette er blant de lekreste, franske kakene jeg kan tenke meg!

 


La belle tarte aux pommes! 

 

 

Bons moments... Heart

 


♥ ♥ ♥ ♥
 

1 UKE TIL BOKLANSERING!

Det er nå kun noen få dager til Det søte livs jubileumsbok med "Kristines favoritter" blir utgitt!  Allerede 1 uke før utgivelse ligger boken på 3. plass over de mest solgte bøkene innenfor sin kategori på www.tanum.no (se her) og er nå også på forsiden på tanum.no! 

Så gøy!!!  Smile  Dette er takket være alle dere som har forhåndsbestilt boken!  Heart 
 

 

Du kan bestille boken her.  Du får da boken til rabattert pris og tilsendt hjem til deg uten ekstra kostnad med en gang den blir utgitt. Se nærmere om boken og mitt samarbeid med tanum.no her.
 

Ellers vil jeg minne om at det 4. september kl 18 er lansering hos forlaget Cappelen Damm i Oslo. Jeg håper du har tid og anledning til å komme hvis du er i nærheten, og dersom du er på Facebook, er det supert om du melder deg på arrangementet her. Er du ikke på Facebook, går det selvfølgelig helt utmerket det også! Det er bare å komme uten påmelding. Alle er hjertelig velkommen! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥

Tarte aux pommes (Fransk epleterte)
Ingredienser

Tertebunn (Paté brisée):
♥ 125 g smør
♥ 80 g melis
♥ 250 g hvetemel
♥ 30 g mandler (kan sløyfes)
♥ 1 egg

Fyll:
♥ 4 epler
♥ 120 g sukker
♥ 80 g smør

Pynt:
♥ 4 epler
♥ 4 ss sukker
♥ 1,5 dl aprikossyltetøy
♥ 1-2 ss vann

Fremgangsmåte

Tertebunn: Hakk mandlene fint i food processor. Tilsett melis, hvetemel og smør til en kornete masse. Ha i egget og kjør videre til deigen samler seg. Press deigen utover bunn og kanter på en smurt terteform (ca. 30 cm i diameter) og prikk bunnen med en gaffel. Stek tertebunnen midt i ovnen ved 225°C i 15–20 minutter, til den er gyllen. Avkjøl helt før du setter tertebunnen på et passende fat.

Eplemosfyll: Skrell eplene til fyllet og del dem i små biter. Kok eplebitene møre med sukker og smør. Mos blandingen og fyll eplemosen i tertebunnen.

Eplepynt: Til eplepynten oppå kaken deler du først eplene i tynne skiver. Så kommer trikset: Varm halvparten av epleskivene i mikrobølgeovn i noen sekunder. Epleskivene skal bli myke nok til at de kan bøyes uten å knekke. Bruk de myke epleskivene til å forme en vakker eplerosett på midten av kaken. Start med å rulle en epleskive til en stram rull som du legger i midten. Form roseblader rundt denne midten, slik at rosen midt på kaken vokser i størrelse. Legg de andre epleskivene som du ikke har hatt i mikroen i sirkel langs kanten.

Dryss over sukker og stek kaken ved 200°C i 10–15 minutter, så sukkeret karamelliseres. Press aprikossyltetøyet gjennom en sil og bland med litt vann. Ta kaken ut av ovnen og pensle den med aprikosmosen.

Tips

♥ Jeg elsker at det er litt mandler i kakebunnen. Det går imidlertid fint å droppe nøttene når du lager tertebunnen. Tilsett da heller 1 ss ekstra hvetemel i stedet.

♥ Det går fint å lage tertebunnen ferdig dagen i forveien, og så fylle og pynte bunnen med eplemos og eplepynt dagen etter.

♥ Server kaken gjerne sammen med en kule vaniljeis, pisket krem og/eller vaniljesaus.

Kakekategori
Sesong

3 kommentarer

Nam, dette ser nydelig ut!

Gleder meg kjempemasse til å kjøpe boken din når den kommer, har ventet på det :)

Bruker alltid dine oppskrifter når jeg baker, og det blir like stor suksess hver eneste gang! Håper du fortsetter å legge ut supergode oppskrifter så lenge som mulig :)

MHV. Christina :)

Kaken ser nydelig ut! Er den holdbar et par dager i kjøleskap? Vil lage den til svigermirs 70-årslag:-) beste hilsen Lisa

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift