Tropisk Aroma festkake

Tropisk Aroma festkake

06.09.2008

Tenk - denne oppskriften har jeg spart på helt siden jeg gikk på barneskolen! Det var i 5. klasse at vi begynte med klassefester (du vet den type klassefester på tidlig 80-tallet hvor jentene hadde på seg store mintgrønne plastikkøredobber og guttene tynne, lyserosa skinnslips:-)) Klassefestene ble alltid avholdt hjemme hos en søt jente som het Pernille. Jeg husker at vi alle stod i ring og danset med banale dansetrinn til høyre og venstre:-) Jeg husker også at det på hver fest stod en STOR sjokoladekake på bordet som vi kunne forsyne oss av. Den ble bakt av Pernilles tante, og faktisk allerede den gangen var jeg såpass kakehjernevasket at jeg klarte å skaffe meg oppskriften:-) Siden har jeg bakt kaken mange, mange ganger. Jeg stusset ved navnet "Tropisk Aroma" da jeg leste oppskriften første gang, men i ettertid har jeg jo lært at dette er en av de mest populære sjokoladekakene vi har her i Norge. Det som gjør denne oppskriften helt spesiell er at den gir en skikkelig GIGASTOR kake (dvs stor nok til å mette en hel klassefest). Jeg elsket kaken fra første munnfull - og elsker den fortsatt!

Tropisk Aroma festkake

Ingredienser

230 g smør
560 g sukker
4 store egg
580 g hvetemel
8 runde ts bakepulver
2 ts muskat
2 ts kanel
4 dl melk

Til mørk deig:
1 ss kakao
1 ss vann

Sjokoladekrem:
200 g smør
4 ss kakao
1 ss vaniljeessens (se tips)
1 kg melis
ca 10 ss sterk kaffe (se tips)

Fremgangsmåte

Pisk mykt smør og sukker til smørkrem. Pisk inn eggene, ett om gangen (pisk godt mellom hvert egg). Sikt mel, bakepulver og krydder. Bland dette i deigen vekselsvis med melken til du får en jevn deig (bruk gjerne elektrisk mikser, men ikke pisk lenger enn nødvendig for å få alt blandet).

Del deigen i tre like store deler. Rør ut kakao i 1 ss vann og ha i den ene delen.

Stek hver del med kakedeig for seg i en godt smurt, rund kakeform (26 cm i diameter) med bakepapir i bunnen (se tips). Steketiden er ca 25 min ved 175°C (sjekk med kakenål at kakene er skikkelig gjennomstekte i midten). Avkjøl kakene i formen før de forsiktig tas ut og bakepapiret fjernes.

Mens kakene steker, kan du forberede sjokoladekremen. Pisk mykt smør luftig med kakao og vaniljeessens (se tips). Pisk inn melis og så mye kaffe du trenger for at sjokoladekremen skal blir glatt og smørbar.

Sett sammen kaken med de lyse kakebunnene nederst og øverst og den mørke bunnen i midten. Ha sjokoladekrem mellom hvert lag. Ha resten av sjokoladekremen jevnt over hele kaken (se tips).

Tips

Du er NØDT TIL å steke denne kaken i tre omganger. Oppskriften på denne kaken er såpass stor at det ikke går å steke de lyse bunnene samtidig i samme form.

Du får en nokså høy kake om du bruker form som er 26 cm i diameter. Har du form som er 28 cm i diameter, kan denne også brukes. Form på 24 cm blir for liten.

Smør formene godt, også i sidene, slik at de stekte kakene løsner fint.

1 ss vaniljeessens tilsvarer 1 liten flaske (15 ml). Du kan alternativt bruke 1 ss vaniljesukker.

Tilpass mengden kaffe i sjokoladekremen. Jeg bruker ca 9 ss kaffe hvis jeg bruker vaniljeessens, og ca 10-11 ss kaffe hvis jeg i stedet bruker vaniljesukker. (PS: Jeg liker å bruke kruttsterk kaffe!)

Når du fyller og pynter kaken med sjokoladekrem, kan det være lurt å bruke en smørekniv som dyppes hyppig i en kopp med varmt vann. Da er det lettere å få kremen jevnt utover.

06.09.2008
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

10 kommentarer

Har tenkt å bake denne kaken til min morfar, som har ønsket seg tropisk aroma i flere år. Men han har diabetes type 1, og jeg syntes det hørtes mye ut med 1 kg melis?! Går det å redusere mengden noe uten at konsistensen blir ødelagt?

Hei,
går det an å fryse denne kaken? Fryses den da evt. ferdig satt sammen?

Fin å fryse heilt ferdig!

Denne oppskriften på tropisk aroma er så god! Min Mormor brukte å lage den da hun var litt yngre, og jeg husker at den alltid var litt kald i midten etter å ha stått i fryseren. Det var selvfølgelig ikke meningen, men jeg syntes det var perfekt. Lagde denne versjonen til henne sist hun var på besøk, og hun var kjempebegeistret. Anbefales!

Ekte Tropisk Aroma skal ha romessens i glasuren :)

Kan jeg pynte denne kaken i dag. . Skal ha den på søndag i konfirmasjon Skal jeg dynke den?

Min mor brukte alltid romessens ???

Hei. Skal kaken stekes på nederste rille i ovnen?

Er det riktig mengde på smør? Høres litt for lite.... Det var vanskelig å få kremkonsistens da jeg pisket smør og sukker.

Hei har nå snart kommet gjennom alle kakene dine bare lurte litt på, har lyst å lage denne i langpanne, 30x50.
Hvordan blir det da? Doble?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter