Verdens beste kanelknuter

Verdens beste kanelknuter

14.01.2015


Vintertid er gjærbaksttid for meg! Ingenting er så herlig som duften av nystekte boller i et varmt kjøkken når det er kaldt og masse sne utendørs. Smile 

Her har jeg brukt min favorittdeig fra Verdens beste boller, men enhver bolledeig kan brukes til å lage "Kanelknuter".

Tvinn og slå knute på kanelfylte deigremser, sikt melis over det ferdige resultatet - så får du kanelboller med elegant utseende!

 

 

Denne oppskriften gir ca. 30 kanelknuter.

 

Ingredienser:

♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 100 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 1,5 kg hvetemel

Fyll:
♥ 100 g smør
♥ 4 ss sukker
♥ 2 ss kanel

Pynt:
♥ melisdryss

 

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C).

Rør gjæren ut i væsken.

Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig. Deigen kan heves i 30 min, men det er faktisk ikke nødvendig med denne oppskriften her på grunn av den lange etterhevingen.

Del deigen (enten du har hatt en runde med heving eller ikke) i 2 deler. Kjevle ut hver halvdel til leiver på ca. 30 x 40 cm. Smør på mykt smør og dryss over sukker og kanel. 

Brett leivene over på midten fra langsiden og mot deg så du får dobbelbrettede leiver som er ca. 15 x 40 cm. Skjær leivene opp i striper som er ca. 2 cm brede. Tvinn lengdene og slå en knute på dem. Legg endene på undersiden og sett knutene på bakepapirdekkede stekeplater. Etterhev i 1 time.

Stek kanelknutene midt i ovnen ved 230 °C i 7-10 minutter, til de er gjennomstekte og gylne.

 

 

Gjett om det lukter godt på kjøkkenet nå!

 

 

Avkjøl kanelknutene og sikt over melis før servering.

 

 

Tips:

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å kjevle og forme og ikke løs og klissete.

♥ Merk at disse bollene skal stekes på nokså høy steketemperatur på 230°C. Det er nokså varmt, så følg med så kanelknutene dine ikke blir for brune utenpå.  

♥ Kanelknutene er fine å fryse. Sikt over melis etter at de er tint, slik at de ser delikate og nystekte ut.

 


Det er kjekt å bruke en tesil når du skal sikte over melisen.

 

 

♥ Se også oppskrift på Sjokoladeknuter og Kardemommeknuter.

 

Min favoritt er disse Kanelknutene!!!

Derfor finner du selvsagt også denne oppskriften i jubileumsboken "Det søte liv - Kristines favoritter" som jeg lanserte i høst.


♥ Se også Verdens beste kanelruller (Cinnamon Sugar Twists) som er basert på tilsvarende oppskrift.

 

 

Det er lov å la seg friste....   Wink  

 


♥ ♥ ♥ ♥

 

Verdens beste kanelknuter

Ingredienser

♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 100 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 1,5 kg hvetemel

Fyll:
♥ 100 g smør
♥ 4 ss sukker
♥ 2 ss kanel

Pynt:
♥ melisdryss

Fremgangsmåte

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C).

Rør gjæren ut i væsken.

Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig. Deigen kan heves i 30 min, men det er faktisk ikke nødvendig med denne oppskriften her på grunn av den lange etterhevingen.

Del deigen (enten du har hatt en runde med heving eller ikke) i 2 deler. Kjevle ut hver halvdel til leiver på ca. 30 x 40 cm. Smør på mykt smør og dryss over sukker og kanel. 

Brett leivene over på midten fra langsiden og mot deg så du får dobbelbrettede leiver som er ca. 15 x 40 cm. Skjær leivene opp i striper som er ca. 2 cm brede. Tvinn lengdene og slå en knute på dem. Legg endene på undersiden og sett knutene på bakepapirdekkede stekeplater. Etterhev i 1 time.

Stek kanelknutene midt i ovnen ved 230 °C i 7-10 minutter, til de er gjennomstekte og gylne.

Avkjøl og sikt over melis før servering.

Tips

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å kjevle og forme og ikke løs og klissete.

♥ Merk at disse bollene skal stekes på nokså høy steketemperatur på 230°C. Det er nokså varmt, så følg med så kanelknutene dine ikke blir for brune utenpå.  

♥ Kanelknutene er fine å fryse. Sikt over melis etter at de er tint, slik at de ser delikate og nystekte ut.

14.01.2015
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

18 kommentarer

Disse vil jeg gjerne prøve meg på - men har du noen bilder av brettingen og knytingen av leivene?

Jeg lurer på om du har prøvd å bake disse med fullkornshvetemel - for å gjøre dem litt "sunnere".

Kjempefine, jeg ville også likt å se bilder av brettingen og knyingen :)

Skal prøve å lage disse i dag men jeg føler meg også veldig usikker på hvordan Kristine får til den knuten. Brettingen står nå greit forklart. Får jeg ikke knuten til så får jeg prøve å snurre sammen på en eller annen måte. Lykke til alle sammen og ønsker dere enkoselig fredagskveld med Kanelknuter.

Disse står til heving nå, gleder meg. Har brukt samme type deig før til vanlige boller, og samme type "knyting" til limeboller. Selve knytinga er ganske enkel: hold deigstrimlene i begge ender, tvinn noen runder i hver sin retning, snurr strimlen rundt fingrene et par ganger, og putt enden "gjennom" deigen/evt under. Ikke så farlig om knytinga ikke er helt perfekt, det ser fantastisk ut allikevel! :)

Jeg og datteren min på 7 år har akkurat tatt ut siste brettet med disse fra ovnen nå... Og de smaker fantastisk!!!! Og ikke minst, ser de fantastiske ut også trodde knuten skulle bli vanskelig, men det gikk jo superfint, til og med 7-åringen fikset det lett... Nå kan vi kose oss med kanelsnurrer i hele kveld

Jeg bakte disse i går. Fantastisk gode, syns hele familien. Spiste "ferske" i går. Og tok opp fra fryseboksen til i dag. Smakte ikke forskjell. Disse blir garantert laget igjen. Veldig god deig å arbeide med!

Ønsker også og se fremgangsmåte på knuten...

Kan de lages uten egg?

Det er jo ikke egg i oppskriften...

disse har jeg laget i 35 år nå og er kjempe gode. Men jeg bretter den kjevla leiren i 3. Brett inn den ene langsiden til det står igjen 1/3, brett så inn den andre siden over der igjen. Nå står dere med en Leiv som er brettet i tre. Skjær som beskrevet i oppskriften. Prøv dere frem hvor mye dere tvinnerfør dere slår en vanlig knute på den. Pass på at den enden som peker opp i midten ikke kommer for langt opp. For da blir den for mye brun under strekningen. Det er lettere enn dere tror. Lykke til:)

Skal det brukes 100g fersk gjær, eller 100g tørr gjær?

Fersk! 100 gram tørrgjær er jo noe vanvittige mengder. 1 pose tørrgjær tilsvarer 50 gram fersk. Jeg laget halv oppskrift og brukte 1 pose tørrgjær og fikk 18 STORE boller.

Hei! Jeg lurer på om deigen og bakingen kan gjøres på kvelden og så steike de neste morgen? Eventuelle ting i oppskriften som må endres på? :-)

Hei. Bruker du noen gang varmluft og steker flere brett samtidig? Jeg har bestandig vært litt skeptisk til dette, men skulle gjerne hatt det til å gå litt raskere

Denne oppskriften bruker jeg igjen og igjen... Tusen takk!

Nå har mine stekt i over 20 min. enda virker det ikke som dem er gjennomstekt... hva har jeg gjort feil? Tok de ut nå siden de begynte å bli mørke. Ser og lukter helt fantastisk så håper de smaker likeså :)

De to første brettene jeg stekte i dag, ble liksom ikke ordentlig stekt. Kan jeg ha hatt for mye sukker i? Altaå det sukkeret som skal brukes mellom lagene.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter