Arkiv: januar 2010

30.01.2010

Dette er en guddommelig sjokoladekake hentet fra mesterkokken Arne Brimis spennende bok "Den siste fristelse" (Versal forlag, 2008). Kaken lages av hjemmelaget sjokolademousse som dels stekes og dels beholdes som mousse. Han skriver selv om kaken: "Bli ikke skremt av oppskrifta. Dette er en farlig god og kraftig kake som kan serveres hel, eller i små biter". Se også den fantastiske kaken som heter "Chocolatissimo" på detsoteliv.no, som er basert på tilsvarende konsept. Forskjellen er at denne kaken her stekes i liten langpanne.

Kategorier: Sjokoladekaker
30.01.2010

"Prasunn karnay kaa upaay hai, swayum prasunn rahanaa" ("to make others happy, you must remain happy yourself"). Ikke nok med at du nå kan slå om deg med visdomsord på hindi - her får du også tidenes beste oppskrift på ekte, indiske naanbrød! Jeg har vokst opp med en mamma som serverte indisk mat av aller første klasse, og tør påstå at vi nå tilhører de mer kresne besøkende på indiske restauranter. Ikke mange består syretesten (dvs naanbrødtesten). Jubelen stod derfor i taket da jeg testet ut denne oppskriften som resulterte i supervellykkede naanbrød! "Peshawari Naan" er oppkalt etter byen Peshawar som ligger nordvest i Pakistan, og er en søt type naanbrød som fylles med pistasjnøtter, kokos, mandler, sukker og rosiner (se brødet lengst fremme på bildet). Med enkle grep kan samme oppskrift brukes til å lage VERDENS BESTE HVITLØKSNAAN - I KID YOU NOT! (se det avlange brødet bakerst på bildet og tipsfeltet nedenfor). Ekte naanbrød skal egentlig stekes i glovarm tandoor ovn som gjør at brødet får sin karakteristiske, ujevnt oppblåste form. Men det går også å bruke vanlig stekeovn dersom du skrur opp på maks varme! Oppskriften gir 6 stk.

Kategorier: Gjærbakst o.l.
28.01.2010

"Brioche" er klassisk, fransk gjærbakst som lages i mange ulike varianter. "Brioche à tête" - også kalt "Brioche parisienne" - er nok den aller mest berømte og herskapelige! Bakverket lages i en formkakeform med bølgete kant som gir det store riller langs sidene, og kjennetegnes for øvrig av kuppelen (hodet) på toppen ("tête" betyr "hode" på fransk).

"Brioche à tête" lages også ofte som små, eksklusive miniatyrer (se egen oppskrift på "Brioches parisiennes" på detsoteliv.no).

Kategorier: Gjærbakst o.l.
23.01.2010

Dette er sprø, søte kjeks med nydelig havre- og kryddersmak, som passer veldig godt til jul!

Havrekjeksene er gode med ost på, men også uten.

Kategorier: Småkaker
19.01.2010

"Qu'ils mangent de la brioche" (Marie Antoinette). "Brioches parisiennes" - eller enda finere: "Petites brioches parisiennes" (på norsk "små brioches fra Paris") er små, superlekre, franske frokostbrød med artig fasong. De karakteristiske kulene på toppen ser ut som små "hoder", derfor kalles de også ofte for "Petites brioches à têtes" (på norsk "små brioches med hoder"). Deigen inneholder mye egg og smør, hvilket gir bakverket fantastisk smak og myk konsistens. Dette er fransk luksus på sitt beste! Oppskriften gir 14 stk. Se også oppskrift på "Brioche à tête" på detsoteliv.no.

Kategorier: Gjærbakst o.l.
19.01.2010


"Brioche" er verdens beste loff - skjønt en ekte franskmann ville vel sett nokså irettesettende på meg for å bruke en så banal sammenligning. "Brioche" er noe helt for seg selv, og noe av det mest franske som finnes!

Bakverket er både luftig og mektig på samme tid, og består av gjærdeig som er tilsatt ekstra mye egg og smør. De aller mektigste typene inneholder like store mengder smør som mel (også kalt "Rich Man's Brioche"). Mer vanlig er det å bruke omtrent halvparten så mye smør som mel, slik som i denne oppskriften (populært kalt "Middle Class Brioche"). Tro meg, bakverket blir mer enn mektig nok for det! (Og ja, det finnes også såkalt "Poor Man's Brioche" - men det er ikke noe vi bryr oss om;-))

Klassikeren lages i flere forskjellige fasonger (du finner mange ulike oppskrifter på "Brioche" på detsoteliv.no). Den mest typiske varianten stekes i egen briocheform, som er en kakeform med bølgete kant som gir bakverket store riller langs sidene. "Brioche" serveres typisk til frokost med smør og syltetøy, men er digg med et tykt lag sjokoladepålegg! NAM!

Kategorier: Gjærbakst o.l.
18.01.2010

"Life is uncertain. Eat dessert first!" Iskrem med varme bjørnebær og eggelikør er av de beste desserter som finnes! Her er en lekker iskake basert på samme smakskombinasjon.

Kategorier: Iskaker
17.01.2010

Like populær som Bermuda-shortsen - her er "Bermudakake" som kjempestilig langpannekake! Bermuda er et varmt og deilig sted, men også forbundet med det skumle Bermudatriangelet (havområdet mellom Bermuda, Puerto Rico og Florida - også kalt "Devil's Sea"), som er beryktet for sine mange tragiske og uoppklarte skipsforlis, flystyrter og andre ulykker. "Bermudakake i langpanne" er kjempedeilig, men litt skummel den også, fordi den er så god;-) Heldigvis er den kjempestor! Fin kake å fryse og svært holdbar på tur o.l. fordi den er så saftig. Kaken får dekorativt utseende bestående av et mørkt og et lyst kakelag. Nydelig smak av mandler og kanel!

Kategorier: Langpannekaker
17.01.2010

Bermuda - kanskje mest kjent som skatteparadis, men med sine fantastiske, rosa sandstrender og turkisblåe hav, også som ferieparadis. Denne etterspurte oppskriften på "Bermudakake" stod i et Norsk Ukeblad for ca 40 år siden, men er fortsatt populær. "Bermudakake" er veldig myk fordi den inneholder rømme. Den har stilig, marmorert mønster og deilig smak av mandler og kanel.

Kategorier: Formkaker
14.01.2010

"So I'm not fat, I'm just really intelligent and my head couldn't hold anymore so it started filling up the rest of me" (Garfield). Hehe;-) Pusur kan få sagt det. "Kanelbrød" inneholder både melk, sukker, smør og marsipan og er således neppe slankekost, men til gjengjeld får du nytelse i hver bit!

Kategorier: Gjærbakst o.l.

Sider