Sjakkruter

Sjakkruter er selvskrevne småkaker til jul!

Disse lekre småkakene passer imidlertid også godt resten av året, for eksempel som tilbehør til iskrem.

Oppskriften gir 50-60 stk.

Sjakkruter
Ingredienser

250 g hvetemel
100 g melis
180 g smør
2 ts vaniljesukker
1 ss kakao

Fremgangsmåte

Bland mel og melis. Smuldre i mykt smør og kna deigen sammen.

Del deigen i to like store deler (se tips). Kna inn vaniljesukker i den ene delen og kakao i den andre.

Trill ut to hvite og to mørke stenger. Legg lys stang ved siden av mørk stang i to lag, slik at du får sjakkmønster. Trykk lett sammen og la stå kaldt til deigen har stivnet noe (ca 30 min).

Skjær skiver og legg dem på bakepapirkledd stekeplate. Stek kakene midt i ovnen ved 175°C i 10 min. Avkjøles på rist.

Tips

"Sjakkruter" kan oppbevares lenge i tett kakeboks. Småkakene kan også fryses.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

34 kommentarer

Heisan!
Ej he ei elvegruppe på 7 elevar og lurer på kor mykje ej skal beregne ?
Mvh Patricia

Som svar på av Patricia (ikke bekreftet)

normalt så er ein oppskrift på nettet eller overalt bereiknet for 4 personar fåreslår og dobble oppskriften på den måten forsikrar du deg at alle får ein smake bit ;)

Brukte margarin istedet for smør.
Perfekt konsistens på deigen. Hadde den også i kjøleskapet like før vi skulle bruke den, og den var fortsatt veldig grei å jobbe med.

Jeg brukte også margarin istedet for meierismør. Veldig god deig å jobbe med, og veldig lettvinte å lage. Supergode:-). Kanskje dem som fikk den seig, hadde blingsa litt på melet eller melisen?

Deigen ble kjempebra, anbefaler alle å kna deigen sammen med hendene og ikke med maskin for da blir den veldig tørr og vanskelig og få inn kakaoen og vaniljesukkeret :-) men man lærer så lenge man lever ;-) gleder meg til de er ferdige i ovnen :-)

Som svar på av Elisabeth Regine (ikke bekreftet)

Hei. Hadde et lengre opphold på baking av Sjakkruter, men prøvde igjen for noen år siden. Da fikk jeg problem med å få knadd kakao inn i deigen, noe jeg ikke hadde særlig problem med tidligere. Skrev på en FB-side ang det her og de fleste sa at jeg måtte lage 2 deiger og bruke maskin/mikser på å få kaka inn i den ene deigen. Ingen oppskrift som sier noe om dette, står "kna" deigen inn. Så sannelig om jeg vet hva som er rett altså. Men har lyst å prøve igjen i år og se om det funker med å lage 2 deiger i alle fall. Savner å lage og spise de, for de er jo så gode :)

Hos meg ble det ca 50 stk, kommer litt ann på hvor tykke du triller pølsene når du holder på :) Til tynnere og lengre pølser blir antallet større, kortere pølser gir større kaker :)

Ja, de er super til julegaver. Ha de i en tørr boks, så holder de fint en måned i alle fall.. trenger ikke stå i kjøleskapet.

Eg bakar denne oppskrifta på sjakkruter kvart år! Kna deigen for hand, lenge, då blir den heilt perfekt.
Eg dobler alltid denne, då varar dei heile førjulstida, for desse blir oppetne! ☺️

Kan man bare erstatte hvetemelet med tilsvarende mengde glutenfri melmiks lys hvis man ønsker et glutenfritt alternativ?

Eg prøvde å kan deigen saman, men den ville ikkje henge i hop. Men en fugl peip at eg kanskje måtte ha oppi 1 egg, og da gjekk det som en draum.

Jeg bruker kun denne oppskriften. Skjønner ikke helt hva dere mener om at deigen ikke er sammerbeidsvillig. Jeg har da ingen problem. Jeg bruker margarin smør. Ja deigen smuldrer men jo mer du jobber med den så kommer det seg.
Jeg elsker disse kakene og iår har jeg fått bestilling med min mor så blir vell å dobble deigen 5-10 ganger så slipper jeg å lage nye hver helg frem til jul, slik som jeg gjor ifjord.

jeg prøvde denne her om dagen - sykt enkel! men må jobbe med blandingen! det blir ikke en deig med en gang

brukte to store bakeboller - lagde en deig i hver ut fra oppskrifta og ganget bare kakao/bakepulver med 2.
grei måte å doble oppskrifta på

bolle 1
250g hvetemel
100g melis
180g romtemperert margarin
2 ss kakao

bolle 2
250g hvetemel
100g melis
180g romtemperert margarin
4ts vaniljesukker

Deigen ble veldig bra den, enkel og grei og jobbe medLagde også dobbel porsjon.
Jeg lot kjøkkenmasinen med K spade stå for smuldringen av meierismør og melblandingen, måtte kjøre en stund. Siden var det bare å samle den for hånd. Fiks ferdig. Har tilgode å være misfornøyd med en oppskrift fra det søte liv, og jeg har prøvd mange

Går det greit å lage deigen på kvelden, la den stå kaldt i kjøleskap over natten og bake påfølgende ettermiddag?

Har prøvd denne deigen mange ganger, alltid like god alltid godt resultat. Har man dårlig tålmodighet, da smuldrer selvfølgelig deigen, men deigen må jo jobbes godt med, varme hender gjør at det er enda lettere men er ikke noe man må ha. Å sliter dere med deigen, så kan dere evt. La smøret romtempereres før dere tilsetter det xD. Kommer til å lage denne deigen i år også, de er skummelt gode

Perfekt konsistens på deigen! Brukte maskin med k-spade, som jobbet godt i 10-12 minutter. Takk for oppskrift!

Kjempefin oppskrift, jeg brukte meierismør og hadde ikke noe problemer med å kna deigen sammen :) Jeg brukte ikke maskin med kun hendene :)

Deigen var utrolig god å jobbe med. Brukte meierismør og kakene ble nydelig. Tusen takk for flott oppskrift :-)

Bakte sjakkruter til sjakk VM idag :-). Oppskriften fungerte fint, bare man knar lenge nok. De mørke rutene mine ble ikke like mørke som dine Kristine, brukt en spesiell kakao?

Hei. Jeg har ikke bakt Sjakkruter eller lignende julekjeks på mange. De ble så harde etter noen dager i kakeboksen, så forstår ikke hva jeg kan ha gjort feil. Kan ikke huske at jeg hadde det problemet da jeg begynte å bake disse. Var både Sjakkruter, Berlinerkrans og Serinaker som sånn harde..... Har jo brukt samme oppskrift i alle de år. Trenger råd og tips hvis noen har, for har jo lyst å lage disse til jul. På forhånd takk :)

Laget dobbelt opp, men hver for seg - altså en "hvit" deig m/vaniljesukkeret og en brun med kakaoen. Hadde alle ingrediensene i food processoren, altså i to omganger - i noen minutter og volia: fiks ferdige deiger som var lett å jobbe med. Kakene ble nydelige gode; akkurat som alt annet jeg har laget med oppskrifter fra "Det søte liv"! Anbefales!! ....og God Jul!👍🎄

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift