Far breton nature


"Far breton" er en veldig klassisk fransk dessertkake som stammer fra Bretagne, nordvest i Frankrike. Konsistensen er nærmest puddingaktig og veldig lik en Clafoutis, som du også finner oppskrift på her på Det søte liv i flere varianter - og hvor den mest vanlige er med kirsebær eller aprikoser.

Den aller mest berømte varianten av "Far breton" lages med svisker ("Far breton aux pruneaux"), men det er heller ikke uvanlig å lage den med rosiner ("Far breton aux raisins") eller med epler ("Far breton aux pommes"). Jeg har testet dem alle sammen, og oppskriftene kommer i tur og orden her på Det søte liv etter hvert.

I dag vil jeg vise dere oppskriften på den helt naturelle varianten - altså en "Far breton nature".

Jeg ble tipset om denne varianten av Kristin som jeg kjenner fra nettbutikken SøteSaker, og hun fortalte meg at hun husker at hun pleide å mumse i seg store stykker da hun var liten jente. Denne naturelle varianten har jeg derfor laget spesielt til Kristin, for at hun skal kunne lage den selv og gjenoppleve barndommen litt..  Smile  "Far breton nature" kan gjerne serveres sammen med rørte bær som tilbehør, men Kristin sier at hun likte den best uten noe ved siden av... og jeg må innrømme at jeg er enig.. Smile

Smaken er mild - nesten som en tykk, myk pannekake med vaniljesmak, og kaken er garantert populær hos både store og små. "Far breton" er dessuten kjempelett å lage! 

 

Ingredienser:

♥ 3 store egg
♥ 1 dl sukker
♥ 100 g smør
♥ 100 g hvetemel
♥ 1 vaniljestang, 1 ts vaniljeekstrakt eller 1/2 ts vanilla paste
♥ 4,5 dl helmelk


Fremgangsmåte:

Rør sammen alle ingrediensene med en stålvisp til en klumpfri røre. Det er opp til deg om du vil bruke frø fra vaniljestang, vaniljeekstrakt eller vanilla paste (også laget av ekte vanilje).

Hell røren i en godt smurt ildfast form. Den bør være ca. 24-26 cm i diameter og ha litt høye kanter (se tips).

Stek kaken midt i ovnen ved 175 °C i ca. 1 time.

Avkjøl før servering.

 

 

Tips:

♥ Jeg brukte her en terteform som var ca. 30 cm i diameter, men som ikke hadde så veldig høye kanter. Det ga en litt lav kake og jeg trengte ikke å steke den lenger enn 50 minutter. Alternativt kan du bruke en form som er noe mindre i diameter, men da bør den ha høyere kanter.

♥ Smør formen godt, så går det lettere å få pene stykker. Skjær opp med kniv og løft ut av formen med en stekespade.

♥ Siden det er en del egg i røren, vil kaken kunne blåse seg litt opp under stekingen for så å synke sammen igjen etter at den er avkjølt, og det er slik den skal være. Konsistensen på den ferdige, avkjølte kaken skal bli kompakt og litt puddingaktig.

 

nommenom...  Yum

 

♥ Far breton smaker aller best samme dag den er laget. Du kan sikte over litt melis til pynt hvis du ønsker, men det er ikke nødvendig.

 

En skikkelig fransk klassiker!


Bon appétit!  Smile


♥ ♥ ♥ ♥

Far breton nature
Ingredienser

♥ 3 store egg
♥ 1 dl sukker
♥ 100 g smør
♥ 100 g hvetemel
♥ 1 vaniljestang, 1 ts vaniljeekstrakt eller 1/2 ts vanilla paste
♥ 4,5 dl helmelk

Fremgangsmåte

Rør sammen alle ingrediensene med en stålvisp til en klumpfri røre. Det er opp til deg om du vil bruke frø fra vaniljestang, vaniljeekstrakt eller vanilla paste (også laget av ekte vanilje).

Hell røren i en godt smurt ildfast form. Den bør være ca. 24-26 cm i diameter og ha litt høye kanter (se tips).

Stek kaken midt i ovnen ved 175 °C i ca. 1 time.

Avkjøl før servering.

Tips

♥ Jeg brukte her en terteform som var ca. 30 cm i diameter, men som ikke hadde så veldig høye kanter. Det ga en litt lav kake og jeg trengte ikke å steke den lenger enn 50 minutter. Alternativt kan du bruke en form som er mindre i diameter, men da bør den ha høyere kanter.

♥ Smør formen godt, så går det lettere å få pene stykker. Skjær opp med kniv og løft ut av formen med en stekespade.

♥ Siden det er en del egg i røren, vil kaken kunne blåse seg litt opp under stekingen for så å synke sammen igjen etter at den er avkjølt. Det er slik den skal være. Konsistensen på den ferdige, avkjølte kaken skal bli kompakt og litt puddingaktig.

♥ Far breton smaker aller best samme dag den er laget. Du kan sikte over litt melis til pynt hvis du ønsker, men det er ikke nødvendig.

Kakekategori
Desserter
Sesong
Allergier og preferanser
Stikkord

8 kommentarer

Lager denne ofte (som regel med svisker marinert i rom), men bruker selvsagt vaniljefrø fra vaniljestang framfor essens!

Vaniljeekstrakt er ikke det samme som vaniljeessens og er laget av ekte vanilje (samme gjelder Vanilla paste). Enig i at vaniljestang selvsagt også kan brukes og skal skrive det inn i oppskriften. Varianten med svisker og konjakk (eller rom som du bruker) kommer snart på Det søte liv, den også :-)

så flott at du har lagt ut oppskrift! Gleder meg til å lage denne, nyyyyte og gjennoppleve bardomsminnet ❤️

Skal smøret være smeltet eller rom-temperert/mykt?
Takk for mange gode oppskrifter, gleder meg til å prøve denne.

Jeg lurer også på smøret - smelta eller romtemperert? Lager kaken nå med romtemperert smør, og håper det blir bra.

Jeg lurer også på dette med smøret. Jeg har den i ovnen nå, med smeltet smør i. Røren ble jo som pannekakerøre, så dette blir spennende. Takk for morsom oppskrift.. det enkle er ofte det beste :-)

Skulle det ikke komme oppskrifter på Far breton aux raisins og Far breton aux pommes?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift