Stekt ostekake med bringebær og rips


Første søndagen i juni hvert år samles hundrevis av mennesker til kulturevenementet "Junikveld" som holdes til ære og minne for en av Norges største og mest folkekjære lyrikere, Hans Børli (1918-1989). Arrangementet foregår i skogen i "Oppistun Børli", Børlis barndomshjem som ligger i Eidskog kommune sør i Hedmark. "Junikveld" er også tittelen på et av Børlis mest populære dikt, som handler om å ta vare på tiden og nærheten til andre mennesker, og det å sanse og oppleve noe sammen.

Her har du en nydelig ostekake som passer perfekt å dele med noen du har kjær en lys og vakker junikveld.

Stekt ostekake med bringebær og rips
Ingredienser

Bunn:
250 g Digestive kjeks
125 g smør

Ostefyll:
750 g kremost
200 g sukker
4 egg
1 vaniljestang

Pynt:
friske bringebær og rips
melisdryss

Fremgangsmåte

Knus kjeksen og bland med smeltet smør. Trykk blandingen ned i bunnen på en rund form (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Sett formen i kjøleskapet.

Pisk kremosten luftig med sukkeret. Rør inn eggene, ett om gangen. Snitt opp vaniljestangen og skrap ut det svarte belegget med frø på innsiden. Ha dette i osteblandingen.

Hell ostefyllet i formen. Sett kaken midt inn i ovnen som er varmet opp til 180°C. Sett straks ned varmen til 130°C og la kaken steke i 1 time og 30 minutter. Slå av varmen og la kaken bli stående i ettervarmen i ovnen helt til ovnen er kald (minst 30 minutter). Avkjøl kaken og sett den deretter i kjøleskapet i noen timer (eller gjerne over natten).

Løsne kaken fra formen med en skarp kniv. Ta den ut av formen og dra av bakepapiret fra undersiden. Sett kaken på et passende fat og pynt med friske bringebær og rips. Gi kaken eventuelt et melisdryss rett før servering.

Tips

Det er lurt å steke kaken lenge på forholdsvis lav varme for å unngå at den sprekker opp på overflaten. 

Bruk helst friske bær på toppen av kaken. Frosne bær som tiner kan bli litt rennende og ser ikke like fine ut oppå kaken.

Kaken er holdbar i flere dager i kjøleskapet.

- -

JUNIKVELD

"Vi sitter i slørblå junikveld
og svaler oss ute på trammen.
Og alt vi ser har dobbelt liv,
fordi vi sanser det sammen.

Se - skogsjøen ligger og skinner rødt
av sunkne solefalls-riker.
Og blankt som en ting av gammelt sølv
er skriket som lommen skriker.

Og heggen ved grinda brenner så stilt
av nykveikte blomsterkvaster.
Nå skjelver de kvitt i et pust av vind,
- det er som om noe haster...

Å, flytt deg nærmere inn til meg
her på kjøkkentrammen!
Den er så svimlende kort den stund
vi mennesker er sammen."

(Hans Børli, fra diktsamlingen "Dagene", 1958.)

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

8 kommentarer

Tusen, takk, jeg er helt forelska i denne kaka!

Pga denne oppskriften er bakt ostekake min absolutte favoritt for tida.
Denne er jo også kjempeenkel å lage!

Sist la jeg dypfryste bringebær inni ostefyllet. Herlig friskhet, og billigere enn ferske.
Også er det kjempeenkelt å bruke 2 ts Naturata Bourbon-vanilje istedenfor vaniljestang.

Jeg lager bunnen selv med havremel, for å slippe ferdigkjeks med masse tull i. Hvis noen vil ha oppskriften, er det bare å svare på denne.

Takk for flotte kakesider!
Hilsen Caroline Krokstrand.

Som svar på av Caroline Krokstrand (ikke bekreftet)

Takk for koselig hilsen, Caroline, og ikke minst nyttige tips:) Gøy å høre at du har glede av oppskriften!

Hallo, og unnskyld meg!
Fikk mail nå med denne siste anmodningen, men de foregående har jeg dessverre ikke sett!
Vel, her kommer enkel, god og sunn hjemmelaget paibunn:

Sett stekeovnen på 175 grader c.

BUNN:
100 g siktet speltmel (eller hvetemel)
100 g havremel (evnt annet sammalt mel)
100 g rårørsukker (eller vanlig sukker)
100 g romtemperert smør (ekte, det må det vel være lov å kreve? Men bruk margarin hvis du må :-)

Rør alle ingrediensene sammen i en kjøkkenmaskin, og trykk deigen ned i en 22-24 cm springform (du kan godt bruke bakepapir, så er det lett å få kaken over på kakefatet)

Forstek bunnen i ca 10-15 min mens du lager fyllet.

Hvordan er det å fryse den ferdige kaken uten bærpynten? Kunne tenke meg å lage den i god tid før den skal brukes.

Hei.
Tenkte å lage kaken idag men har bare 400 g kremost. Kan jeg heller legge til 3 dl kremfløte? Eller rømme? Og vil det da påvirke steketiden?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift